Η 11η Νοεμβρίου είναι η Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας, ένας φόρος τιμής στις γενιές των προγόνων μας που αγωνίστηκαν επί 123 χρόνια για την επιστροφή μιας ανεξάρτητης Πολωνίας στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης

Στην σημερινή πολωνική γλώσσα υπάρχει ένα δημοφιλές ιδίωμα «υπερασπίζομαι κάτι όπως υπερασπίζομαι την ανεξαρτησία». Σημαίνει την ξεκάθαρη και αποφασιστική υπεράσπιση ενός σκοπού ή μιας αξίας. Από πού προέρχεται αυτή η φράση;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα είναι προφανής σε όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει στους εορτασμούς της Ημέρας Εθνικής Ανεξαρτησίας μας, στις 11 Νοεμβρίου. Είναι μια γιορτή αξιών που ενώνει δεκάδες εκατομμύρια Πολωνούς. Αποτελεί την ηχώ του εξαιρετικού ενθουσιασμού των προγόνων μας, οι οποίοι το 1918, μετά από 123 χρόνια σκλαβιάς, πέτυχαν τελικά τον στόχο τους: την επαναφορά της ανεξάρτητης Πολωνίας στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης. Είναι μια υπενθύμιση της τεράστιας επιτυχίας τους, η οποία μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια μέχρι σήμερα. Είναι η γιορτή της επιμονής και της αισιοδοξίας που ανταμείφθηκε, επειδή δεν συμβιβαστήκαμε ούτε στιγμή με την κυριαρχία τριών ξένων, απολυταρχικών αυτοκρατοριών. Πρόκειται για μια επίσημη διακήρυξη ότι το δικό μας κυρίαρχο κράτος – το κοινό μας σπίτι, το οποίο έχουμε οργανώσει εμείς οι ίδιοι και το οποίο αποτελεί τον ασφαλέστερο εγγυητή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας – είναι για εμάς ένα ανεκτίμητο αγαθό. Ένα αγαθό για την υπεράσπιση του οποίου είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την υπέρτατη θυσία.

Το γεγονός από το οποίο χρονολογούμε την ιστορία της Πολωνίας ήταν η βάπτιση του πρίγκιπα Μιέσκο Α’ το 966. Από τότε, συμβάλλουμε συνεχώς στην ανάπτυξη και την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής οικογένειας των ελεύθερων εθνών. Το κάνουμε έχοντας επίγνωση της πλούσιας κληρονομιάς του πολιτισμού της πατρίδας μας, της δικής μας παράδοσης πολιτικής σκέψης και της μοναδικής πολωνικής ιστορικής εμπειρίας.

Η ιστορία της χαμένης και με κόπο κερδισμένης κρατικής μας υπόστασης, μας έκανε να βλέπουμε τους εαυτούς μας και τον μεταβαλλόμενο κόσμο, κυρίως μέσα από το πρίσμα της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Θυμόμαστε, ότι αυτά τα δύο ιδανικά κάποτε κατέστησαν δυνατή τη γέννηση και την άνθηση της ευρωπαϊκής δύναμης, που ήταν τότε η ένωση του Βασιλείου της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας. Θεωρούμε επίσης, ότι αποτελούν το θεμέλιο για ένα επιτυχημένο μέλλον και την προϋπόθεση για την επιτυχία των πρωτοβουλιών που συν-δημιουργούνται και από την Πολωνία για την ειρήνη και τη συνεργασία στην Ευρώπη: της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ καθώς και των περιφερειακών συμφωνιών που τις ενισχύουν, ιδίως την πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και την Πρωτοβουλία Β-9.

Θεωρούμε ότι η ελευθερία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός του δικαίου είναι θεμελιώδεις, αδιαχώριστες και συμπληρωματικές αξίες. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι μόνο με βάση αυτές τις αξίες η ευρωπαϊκή κοινότητα θα μπορέσει να επιλύσει τις κρίσεις που έχει μπροστά της. Η αποσύνθεση της παγκόσμιας γεωπολιτικής τάξης, το νέο και επικίνδυνο φαινόμενο του υβριδικού πολέμου, η φροντίδα για την ενεργειακή, επιδημιολογική και επισιτιστική ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, τη μαζική μετανάστευση, η ενίσχυση της δημοκρατίας για την αποφυγή του πειρασμού του τεχνοκρατικού ελιτισμού, η ελευθερία της έκφρασης στο πλαίσιο της ψηφιακής επικοινωνίας, η κοινωνική ευθύνη των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των χρηματοπιστωτικών φορέων, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στον τομέα των νέων τεχνολογιών, η τεχνητή νοημοσύνη και η

εξερεύνηση του διαστήματος – αυτές είναι οι προκλήσεις και οι εξελίξεις, που για πολύ καιρό ακόμη θα καθορίζουν τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο. Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να τις αντιμετωπίσουν, πρέπει να δράσουν από κοινού. Και πρέπει να δράσουν τώρα.

Η συνεργασία αυτή θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική μορφή της σύγχρονης Ευρώπης. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η πλούσια βεντάλια των διαφορών και των ιδιαιτεροτήτων της, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Αυτή δημιούργησε τη μοναδική πολυδιάσταση, δημιουργικότητα και ελκυστικότητα του πολιτιστικού μας μοντέλου. Αυτή η εσωτερική διαφοροποίηση αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ηπείρου μας – με όλες τις συνέπειες, που αυτό συνεπάγεται όσον αφορά και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σήμερα η Πολωνία είναι μια χώρα που αναπτύσσεται δυναμικά και αξιοποιεί αποτελεσματικά την πολυπόθητη ελευθερία και την κυριαρχία της. Αυξάνουμε συνεχώς τις δυνατότητές μας στους τομείς των υπηρεσιών, της γεωργίας, των ενεργειακών υποδομών και της άμυνας. Έχουμε δημιουργήσει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τους δυτικούς εταίρους μας, όσον αφορά το εμπόριο και τη βιομηχανική συνεργασία.

Είμαστε πιστό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πολλαπλασιάζει τις επιτυχίες της στα πλαίσια του παγκόσμιου ανταγωνισμού και της συνεργασίας. Καταβάλλουμε επίσης σημαντικές προσπάθειες για την προστασία των συνόρων της – ιδίως τους τελευταίους μήνες.

Οι Πολωνοί είναι πεπεισμένοι, ότι η Ένωση έχει προοπτικές ανάπτυξης και εσωτερικής ενίσχυσης. Μοιραζόμαστε τις ίδιες προσδοκίες και ελπίδες που κινητοποίησαν τους ιδρυτές της ενωμένης Ευρώπης. Θέλουμε να συμβάλουμε στην υλοποίησή τους – σκεπτόμενοι εμάς και τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Andrzej Duda είναι ο Πρόεδρος της Πολωνικής Δημοκρατίας. Το κείμενο δημοσιεύεται ταυτόχρονα στο μηνιαίο περιοδικό της Πολωνίας «Wszystko Co Najważniejsze» στο πλαίσιο ιστορικού προγράμματος που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης και την Κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας.