Οπως όλοι αντιλαμβάνονται, παρά την έξαρση της πανδημίας που απειλεί να βυθίσει όλη τη χώρα σε μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο, ο κόσμος ολόκληρος κι εμείς βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση του οικονομικού κύκλου. Το 2022 τίποτε δεν θα είναι ίδιο με ό,τι είχαμε συνηθίσει τα δύο τελευταία χρόνια κλεισμένοι τον περισσότερο καιρό στα σπίτια μας, εργαζόμενοι μακριά από τα γραφεία μας, με την κυβέρνηση να δείχνει ανοχή στα χρέη που έμεναν απλήρωτα στην Εφορία, στα Ταμεία, στους δήμους, ακόμη και στη ΔΕΗ.

Αντιθέτως επιδοτούσε τις απώλειες τζίρου που είχαν οι κλειστές επιχειρήσεις, αναπλήρωνε ένα μέρος από τα χαμένα εισοδήματα των εργαζομένων και προστάτευε τους ανέργους εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Οι μέρες αυτές πέρασαν, χωρίς ακόμη να έχουμε απαλλαγεί από τους μεγάλους κινδύνους για την ίδια τη ζωή που έφερε η πανδημία. Η οικονομία άνοιξε σε όλον τον κόσμο, καλύπτοντας σαν ελατήριο τις απώλειες στην παραγωγή, στην κατανάλωση, στον τουρισμό, δημιουργώντας τεράστιες ανάγκες για μεταφορές.

Μαζί όμως με αυτή την «αναπτυξιακή άνοιξη», όπως αρέσκονται οι κυβερνήσεις να προβάλλουν για επικοινωνιακούς λόγους το αναμενόμενο rebound της οικονομίας, επανεμφανίστηκε ο πληθωρισμός που πυροδότησε η απότομη αύξηση της ζήτησης και τροφοδοτείται από τεχνητές (εν πολλοίς) ελλείψεις αερίου και την κερδοσκοπία που εμφιλοχωρεί σε τέτοιες περιόδους.

Ολα δείχνουν πως πολύ σύντομα θα περάσουμε από τα αρνητικά επιτόκια, στον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων. Ηδη οι κεντρικές τράπεζες κλείνουν τις στρόφιγγες της απεριόριστης ρευστότητας και προετοιμάζουν το έδαφος για ανάληψη δράσης, αν το φαινόμενο του πληθωρισμού αποδειχθεί ότι δεν είναι «παροδικό», όπως υποστηρίζουν οι μισοί ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες, εκτίμηση την οποία υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο οικονομικός κύκλος θα είναι και αυτή τη φορά αμείλικτος, αν οι πληθωριστικές πιέσεις δεν καμφθούν, αν το κόστος χρήματος αρχίσει να ανεβαίνει για επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αν η κατανάλωση «φοβηθεί» από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία και η ίδια η οικονομία.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ανασφάλεια δεν θα πυροδοτήσει και τον πολιτικό κύκλο στη χώρα μας και η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πολιτική ψυχραιμία που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.