Εντάξει – όχι μόνο «διά γυμνού οφθαλμού» αλλά ακόμη και για τους θεόστραβους, και για τους άνευ οφθαλμών είναι φανερό ότι δεν πάμε καλά: οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τείνουν προς την πληρότητα ξενοδοχείων της Σαντορίνης τον Αύγουστο, οι νεκροί είναι κατά μέσον όρο 50 την ημέρα και είναι σαφής η τάση να υπερβούν και αυτόν τον αριθμό.

Δηλαδή έχουμε καθημερινά 5 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος από αυτούς άλλων χωρών της Ενωσης – εξαιρουμένων των δύο βαλκάνιων γειτόνων μας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπου εκεί ο κορωνοϊός θερίζει σοδειά εξαιρετική.

Και όσο εδώ στην Ελλάδα ανεβαίνουμε προς την καρδιά των Βαλκανίων, τόσο ανεβαίνουν τα ποσοστά ασθενών και θυμάτων: Μακεδονία και Θράκη, όπου η σκιά του Ορους πέφτει βαριά και οι μοναχοί τις θεωρούν σπίτια τους, έχουν τα πρωτεία, ημερολόγιό μου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μεταξύ αυτών που αντιστέκονται στον εμβολιασμό – δηλαδή αυτών που τραγουδούν αρειμανίως τον ύμνο της «Ελλάδας που αντιστέκεται» και εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι πατούν και πηγαίνουν προς τον θάνατο – πρωτεύουν οι θρησκευόμενοι, όσοι πιστεύουν ότι η εξουσία της εκκλησίας σε θέματα ζωής και θανάτου είναι ισχυρότερη από αυτή των γιατρών και της επιστήμης.

Κεριά και λιβάνια

Ευτυχώς, η μεν εκκλησία, για να ακυρώσει τους αξιωματούχους της που κάνουν χρήση της υποτιθέμενης εξουσίας τους, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου καλεί τους επιτρόπους των ναών να ελέγχουν τους επισκέπτες και να απαιτούν τεστ από όσους δεν είναι εμβολιασμένοι πριν τους επιτρέψουν την είσοδο – πολύ σωστό.

Η κυβέρνηση όμως, με τον επισημότερο δυνατό τρόπο, διά των πρωθυπουργικών χειλέων, απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα – που είχε ζητήσει να γίνεται αυτό που εκ των υστέρων αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος καταθέτοντας μάλιστα και σχετική τροπολογία – ότι «ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει». Δεν ξέρω τις ανάγκες του Αλέξη Τσίπρα, αποδεικνύεται όμως πως ο πρωθυπουργός δεν ξέρει πώς λειτουργούν οι εκκλησίες – και ας ανάβει κεριά.

Πολύ φθηνό το πρωθυπουργικό επιχείρημα, ημερολόγιό μου· συμπεραίνουμε ότι Τσίπρας, Βαρουφάκης, Βελόπουλος μπορούν να είναι περήφανοι: ορίζουν το επίπεδο και τους όρους του πολιτικού διαλόγου στη χώρα στους οποίους υποτάχθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός και αν ο πρωθυπουργός νοιαζόταν για τον επίσημο κυβερνητικό εκπρόσωπο, που έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι είναι ολοφάνερο: εξ ορισμού οι θεομηνίες έρχονται από τον παντοδύναμο Θεό, κανείς δεν μπορεί να τις εμποδίσει, και για τούτο ανάβει συνεχώς κεριά να τις απομακρύνει ο Υψιστος – τουλάχιστον όσο είναι ο ίδιος υπουργός, να μην έχει να απολογείται για ανεπάρκειες και καταστροφές.

Ο Κώστας Καραμανλής ο Μικρός έως Ελάχιστος, σύζυγος παιδιάτρου, πίστευε ότι τα παιδιά τα στέλνει ο Θεός – έτσι τουλάχιστον είχε δηλώσει λίγο πριν από τις εκλογές του 2004. Να συμπεράνουμε λοιπόν ότι οι εκλογές δεν είναι μακριά;

Είναι πολύ πιθανό· άλλωστε το συζητάει το ζήτημα – και ας επιμένει ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας – και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εχει δίκιο βεβαίως όταν λέει πως διαφημίζοντας ο Αλέξης την «προοδευτική διακυβέρνηση» έχει αποδεχθεί ότι θα είναι δεύτερο κόμμα.

Και αυτό είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού, ακόμα και από συριζαίους που θέλουν να λογοκρίνουν τις δημοσκοπήσεις.

Η ΝΔ λοιπόν θα είναι πρώτο κόμμα και μπορεί μεν ο πρωθυπουργός να λέει ότι «θα διεκδικήσει αυτοδυναμία και με την απλή αναλογική», είναι όμως επίσης ολοφάνερο ότι ποσοστό 50% δεν πρόκειται να έχει. Αλλά ούτε οι άλλοι θα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση, είπε· άρα θα γίνουν εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική που έφτιαξε η κυβέρνησή του και η ΝΔ θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία, υποστήριξε.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά: καταρχήν, δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε σύστημα «ενισχυμένης αναλογικής»: έχουμε σκληρό πλειοψηφικό σύστημα. Αν το πρώτο κόμμα ξεπεράσει το 37,5%, έχει 151 βουλευτές και σχηματίζει κυβέρνηση, όποιο ποσοστό και αν πάρουν το δεύτερο και τα υπόλοιπα κόμματα.

Η συγκυρία του 37,5%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θεωρεί σωστό αυτό το μοναδικό παγκοσμίως πλειοψηφικό σύστημα «διότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ πιο αποτελεσματικές» δήλωσε. Αλλά είναι μονοκομματική κυβέρνηση που περιλαμβάνει την εκ της Ακρας Δεξιάς προερχόμενη τριάδα Πλεύρης – Βορίδης – Γεωργιάδης και την εκ της Ακρας και Μέσης Αριστεράς προερχόμενη τριάδα Θεοδωρικάκος – Πιερρακάκης – Μενδώνη;

Εγώ νομίζω όχι: πρόκειται για συνασπισμό κομμάτων που υπάρχει μόνο και μόνο για να κερδίσει τις εκλογές και να διαχειριστεί την εξουσία.

Αλλά ας το αντιπαρέλθουμε αυτό, ημερολόγιό μου· το κρίσιμο είναι το 37,5%: αν δεν το επιτύχει η ΝΔ στις εκλογές, πώς θα υποστηρίξει ότι αν επαναληφθούν θα έχει αυτοδυναμία; Στις εκλογές του 2019 το ποσοστό της ήταν κοντά στο 40% – δεν θα έχει τη φυσιολογική φθορά των 2-3 πόντων στα τέσσερα χρόνια που θα κυβερνά;

Ητοι, επειδή στις εκλογές με απλή αναλογική η ΝΔ δύσκολα θα πιάσει το 37,5% – και όσο οι ηλικιωμένοι δεν εμβολιάζονται, τόσο δυσκολότερο θα γίνεται αφού μεταξύ τους κυριαρχούν οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι – καλό είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για να τους πείσει να εμβολιαστούν και αφετέρου να αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο μήπως τελικώς οι πολυκομματικές κυβερνήσεις είναι προτιμότερες στην παρούσα συγκυρία.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Λες, Διόδωρε, με τον καλπάζοντα ψηφιακό metα-σχηματισμό της ζωής μας, να metακυλίσουμε και σε Metαsex metάλλαξη, με το meta να μη σημαίνει «μαζί με», αλλά άνευ φυσικού sex, που άλλωστε δεν είναι πλέον απαραίτητο ούτε για την τεκνοποιία;
ΣΤΑΥΡΟΣ, Α-ΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΗΔΟΝΙΣΤΗΣ

Διόδωρε, σ’ εκείνους τους τραμπούκους ιδιοκτήτες της ταβέρνας στην Καλαμπάκα επιβλήθηκε ποινή, κλείσιμο καταστήματος ή πρόστιμο; Από πρόσφατες ολιγοήμερες διακοπές στην περιοχή διαπίστωσα ότι οι επαγγελματίες της περιοχής δεν τηρούν τίποτα…
ΖΕΥΞΙΟΣ, ΠΑΤΡΑ

Πολύ μου άρεσε η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να οριστεί επιτροπή κοινής αποδοχής για να χαράξει την πολιτική για την πανδημία. Για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να είναι τριμελής και να αποτελείται τουλάχιστον από 6-7 άτομα. Ετσι θα δικαιωθεί και ο Βαμβακούλας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Χρώματα χρυσοπράσινα, κοκκινοκίτρινα, ροδόχρωμα, ροζ ηδονικά, πώς, αν δεν είσαι το φθινόπωρο, να ζωγραφίσεις; Μαγεύει και σε ατελείωτους περιπάτους προσκαλεί αισθητικό μεθύσι! Λάμπουν στον ήλιο μυρσίνες, κουμαριές, βελανιδιές, σχίνα για να φωτογραφίσεις!
ΜΙΧ. ΜΑΡΤΙΑΛΗΣ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Αν, όπως ισχυρίζονται κάποιοι γραφικοί Συριζαίοι, οι Ελληνες το ‘40 πολέμησαν σύσσωμοι ενάντια στον φασισμό, στον ναζισμό, στον ρατσισμό, ενδεχομένως στον σεξισμό και δεν ξέρω ποιον άλλο –ισμό, υπό την ηγεσία φιλοβασιλικού δικτάτορα, τότε πρέπει να δεχθούμε a contrario ότι δεν θα πολεμούσαν ή δεν θα έπρεπε να πολεμήσουν αν εισβολέας ήταν ο Ιωσήφ Βισαριόνοβις Τζουγκασβίλι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Χαίρε, Διόδωρε – έβαλες καινούργιο κρασάκι και εφέτος; Εγώ το άνοιξα κιόλας και απολαμβάνω το θείο του περιεχόμενο μετά των πεζ-εταίρων σύμφωνα με τις υποδείξεις του Ξενοφάνη του Κολοφωνίου: «εν κλίνη μαλακή κατακείμενος και υποτρώγων ερεβίνθους» – εγείρω το ποτήρι μου εις υγείαν όλων, και εσού και των επιστολογράφων της σελίδας σου.
Γ. IDI T – ΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ

Τα κρούσματα τραβάν την ανηφόρα και η συνοχή της κοινωνίας την κατηφόρα. Πολύ φοβάμαι ότι κάποια στιγμή θα τρακάρουμε!
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Αυτό το μονότονο «θα εξαντλήσουμε την τετραετία» μάλλον πρέπει να εκλαμβάνεται ως «μας εξαντλεί η τετραετία».
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Μετά τον Μπάιντεν, ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε και τον Μπόρις Τζόνσον να αφήνεται στην αγκαλιά του Μορφέα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης για το Κλίμα… ίσως με αυτή την ανεπαίσθητη, αθόρυβη και διακριτική παρέμβαση καταδεικνυόταν η διαχρονική προσέγγιση των ισχυρών κρατών στο θέμα…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ…

Του Ελληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει! (…με τη διασωλήνωση δεν υπάρχει θέμα).
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ