Ράγισαν καρδιές, λύγισε όλη η Ελλάδα από τα συγκλονιστικά αλλά συνάμα γεμάτα τρυφερότητα και αγάπη λόγια με τα οποία είπαν δημόσια, μπροστά σε χιλιάδες κόσμο, το δικό τους αντίο στη μητέρα τους τα τρία παιδιά της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος, Αιμιλία και Κατερίνα. Αποχαιρέτησε το καθένα, με το δικό του μοναδικά συγκλονιστικό τρόπο τη μητέρα τους και δείχνοντας, όπως έδειξαν, ότι πήραν από την μητέρα τους, την μαχητικότητα, την γλυκύτητα αλλά και τη δύναμη, που χαρακτήριζαν την ίδια.

Ήταν δύσκολο να συγκρατήσεις τη συγκίνησή σου ακούγοντας τον 17χρονο Γιώργο να λέει στη μητέρα του «είμαι σίγουρος πως θα μας φυλάς με το χαμόγελο που σε σημάδεψε, πάνω από τα σύννεφα». Ούτε μπορούσες να κρατήσεις τα δάκρυά σου ακούγοντας την Αιμιλία να περιγράφει τις τελευταίες στιγμές της μητέρας της Φώφης: «Στις τελευταίες σου κουβέντες μου είπες ένα δύο τρία πάμε και μου έδωσες τα χέρια για να σηκωθείς».

Για την Κατερίνα, αλλά και για την Αιμιλία, η μητέρα τους ήταν η «ηρωίδα, ο άνθρωπος που θαυμάζουν, η μαχήτρια και θα τους λείψει,, που θα την θυμούνται για το ζεϊμπέκικο που χόρεψε καλύτερα απ΄όλους» όπως είπαν. Θα λείψουν ακόμα από τη μικρή Κατερίνα οι συζητήσεις που έκαναν τα βράδια, η φράση «family» που έλεγε η Φώφη όταν έμπαινε στο σπίτι της. Ήταν συγκλονιστικά τα λόγια των παιδιών που αποχαιρέτησαν τη μαμά τους με τα πιο τρυφερά λόγια και που θέλησαν να την φιλήσουν για μια τελευταία φορά..

***
Έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου

Όλη η χώρα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά το μεσημέρι της Τετάρτης σε μια τελετή στην οποία ο βουβός πόνος ανέδειξε το μεγαλείο μιας μαχήτριας γυναίκας που έφυγε νέα από τη ζωή μόλις στα 56 της χρόνια. Ήταν η μαχήτρια που έδωσε έως το τέλος όρθια την άνιση μάχη με τον καρκίνο. Αυτό το ανθρώπινο πρόσωπο της γυναίκας πολιτικού, που όπως είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε τη Φώφη Γεννηματά σε «πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας» καθώς «έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου» και «μέσα από την οδύνη, κατέκτησε την πληρότητα». Έτσι, λοιπόν αποχαιρέτησαν τη Φώφη Γεννηματά η οικογένειά της, ο πολιτικός κόσμος, οι συγγενείς, οι φίλοι της αλλά και οι απλοί πολίτες (που ήρθαν από το Κασστελλόριζο, την Σύμη , τη Χάλκη και τη Χαλκιδική) αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό της τη μάχη που έδινε με θάρρος και αξιοπρέπεια σε προσωπικό επίπεδο Και την χειροκρότησαν: Ήταν το μεγαλύτερο χειροκρότημα, που όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η Φώφη δεν το άκουσε ποτέ.

***
Όταν λύγισε η φωνή της Προέδρου

Λύγισε η φωνή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου όταν είπε πως η Φώφη δεν άφησε καμιά ρωγμή από την οποία θα μπορούσε να διεισδύσει ο οίκτος των άλλων. Στην προδοσία του σώματος και τον φόβο του θανάτου, η Φώφη αντέταξε την ψυχική ρώμη την ακατάβλητη δράση. Έκανε τον οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου

***
Η Φώφη κατάφερε να ενώσει πολιτικούς και πολίτες

Η Φώφη κατάφερε να ενώσει όλο τον πολιτικό κόσμο, που πριν από μερικές ημέρες αντάλλασσε βαριές κουβέντες στην Βουλή. Δεν ήταν μόνον η παρουσία στη Μητρόπολη και στο νεκροταφείο των πολιτικών σχεδόν απ΄όλα τα κόμματα, ήταν και οι χειραψίες (μερικές περιπτώσεις και οι αγκαλιές) ανάμεσα σε πολιτικούς αντιπάλους. Ακόμα και όταν μέσα στην Μητρόπολη, την ώρα των επικήδειων λιποθύμησε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, όλοι έτρεξαν να βοηθήσουν. Τις πρώτες βοήθειες μάλιστα έδωσε γιατρός από το ΚΙΝΑΛ. Κατάφερε να ενώσει όχι μόνον τα κόμματα αλλά και όλους τους πολίτες . Και βρέθηκαν δίπλα της, φωνάζοντας της με όλη τους τη δύναμη «αθάνατη».

***
Συγκλονισμένη η Ντόρα

Συγκλονισμένη, συγκινημένη και υποβασταζόμενη έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών η Ντόρα Μπακογιάννη, με τον γιο της Κώστα και την κόρη της Αλεξία, ώστε να πουν το τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά. Η Ντόρα Μπακογιάννη συγκίνησε τις προηγούμενες ημέρες, όταν ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο. Ο κόσμος την υποδέχθηκε με χειροκροτήματα.

***
Έτσι όπως το ήθελε η Φώφη

Η Πολιτεία, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός τιμά τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά έτσι όπως θα ήθελε και εκείνη: με ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου, που θα φέρει το όνομά της. Η αρχή θα γίνει από τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού διότι αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου που απειλεί τις γυναίκες και ταυτόχρονα αυτόν που μπορεί να θεραπευθεί εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως. Μέσα στο 2022 θα καθιερωθεί λοιπόν, με ένα ειδικό πρόγραμμα πιλότο, τη δωρεάν πρόσβαση όλων των γυναικών 50-69 ετών σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Η τεχνολογία θα βοηθήσει να ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων για το ετήσιο ραντεβού τους όλες οι γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα στις δομές υγείας θα παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη ώστε να αλλάξουμε επικίνδυνες συνήθειες και συμπεριφορές.

***
Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τον Μάιο

Άλλο ένα σοκ ήλθε από την ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα αλλά και για τους θανάτους που προήλθαν από τον κορωνοϊό. Ήταν η χειρότερη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας. Τα νέα κρούσματα είναι 3.651 και 63 είναι θάνατοι, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τις 18 Μαΐου, όταν και είχαν χάσει τη ζωή τους πάλι 63 άνθρωποι. Στους 387 οι διασωληνωμένοι

***
Εξήλθε νικήτρια από την ΜΕΘ η Γιαννάκου

Η Μαριέττα Γιαννάκου νίκησε τον κορωνοϊό και βγήκε από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».’Ενα μήνα νοσηλείας στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», συμπλήρωσε η Μαριέττα Γιαννάκου, αλλά κατάφερε να βγει καθώς ξεπέρασε τον κορωνοϊό, μιας και ήταν διπλά εμβολιασμένη. Μάλιστα, βρίσκεται πλέον στον 10ο όροφο του νοσοκομείου, στην ίδια σουίτα που νοσηλευόταν μέχρι πρότινος και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

***
72χρονη ήταν 64 ημέρες διασωληνωμένη

Στη ΜΕΘ του Σωτηρία αποσωληνώθηκε μία 72χρονη μετά από 64 ημέρες στην καταστολή. Είναι επιχειρηματίας, ήταν ανεμβολίαστη και δεν πίστευε ότι βγήκε ζωντανή. Τώρα αρχίζει φυσικοθεραπεία.

***
Η Μέρκελ και τα ελληνοτουρκικά

Η υπηρεσιακή καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσβλέπει σε ουσιαστικές συνομιλίες στις συναντήσεις που θα έχει (σήμερα και αύριο) στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Είπε μάλιστα σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πάντα ότι οι λύσεις στα προβλήματα μπορούν να βρεθούν «μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ για να προσθέσει: «Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους. Διότι είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία.»

***

Ο Πάπας τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έρχεται, σύμφωνα με επιθυμία του στην Ελλάδα, όπου θα έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα, με συναντήσεις, μεταξύ των άλλων, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και με τους καθολικούς που ζουν στην Ελλάδα. Πρόκειται να επισκεφτεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου την Κύπρο (για να ακολουθήσει τα βήματα του Αποστόλου Ανδρέα και Αποστόλου Βαρνάβα) και στη συνέχεια θα μεταβεί στην χώρα μας, έως τις 5 Δεκεμβρίου. Η επίσκεψη του ποντίφικα στην Λέσβο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου και είναι έντονη η επιθυμία του ποντίφικα να επιστρέψει στην Λέσβο μετά την επίσκεψή του το 2016. Το Βατικανό, πάντως, ακόμη δεν ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμα του ταξιδιού.

***
Οι 18 Αφγανοί πολίτες

Απεγκλωβίστηκαν και οι 18 Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Τιφλίδα και θα επιβιβάζονται σε πτήση με προορισμό την Αθήνα. Αυτό ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. “Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και πράττει το χρέος της”, υπογραμμίζει ο Νίκος Δένδιας. Επίσης, επισημαίνει πως ο απεγκλωβισμός των 18 Αφγανών πολιτών, επετεύχθη έπειτα από συνεχείς προσπάθειες για να ξεπερασθούν οι δυσκολίες, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Όπως πληροφορούμαι οι Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος θα έχουν στην Ελλάδα άδεια παραμονής και εργασίας.

***
Οι αλεξιπτωτιστές και το Spitfire στην παρέλαση

Στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης που γίνεται ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας θέλω να προσέξετε δύο πράγματα: Τους δύο αλεξιπτωτιστές ελευθέρας πτώσης των Ειδικών Δυνάμεων που πέφτουν από ελικόπτερο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και παραδίδουν την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έκαναν την Τετάρτη ένα δοκιμαστικό άλμα παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και έπεσαν με αξιοθαύμαστη ακρίβεια ακριβώς μπροστά στην εξέδρα των επισήμων. Πρόκειται για κομάντος, ειδικά εκπαιδευμένους με την εποπτεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Να σημειώσω κάτι που έλεγε στους επιτελείς του ο κ. Φλώρος: «Άλμα αλεξιπτωτιστών δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σε παρέλαση. Για πρώτη φορά τον τολμούν οι αλεξιπτωτιστές εφέτος στη Θεσσαλονίκη». Και δεύτερον θα παρελάσει στον ουρανό της Θεσσαλονίκης και το θρυλικό Spitfire, με ελληνικά χρώματα αλλά με βρετανό πιλότο.

***
Παρέλαση για έναν μαθητή

Τελικά γίνεται πράξη το αίτημα των ελάχιστων κατοίκων του Μαθρακίου, του μικρότερου νησιού του δαντελωτού συμπλέγματος των Διαποντίων νήσων, να γίνει μαθητική παρέλαση έπειτα από 21 χρόνια. Μαθητική παρέλαση όμως με ποιους μαθητές; Το νησάκι διαθέτει μόνον έναν μαθητή τον 9χρονο Τάσο, που θα παρελάσει μόνος με την ελληνική σημαία για την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Ο μικρός Τάσος ήρθε με τη μητέρα του στο νησί το καλοκαίρι και έμελλε να δώσει ζωή στον τόπο. Έναν τόπο απαράμιλλης ομορφιάς, στον οποίο σήμερα μένουν περίπου 30 μόνιμοι κάτοικοι, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας.

***
Ο χαμένος ανθυπολοχαγός της Αλβανίας

Επέτειος σήμερα της 28ης Οκτωβρίου και αξίζει μια αναφορά για να θυμηθούμε τον πρώτο νεκρό αξιωματικό του ελληνοιταλικού πολέμου. Ήταν συνάδελφος, δημοσιογράφος, συντάκτης- πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας μας, «Το Βήμα», έφεδρος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, Κωστής Παπαδάκης. Ολα συνέβησαν λίγες ημέρες μετά την 28η Οκτωβρίου, στις 4 Νοεμβρίου όταν οι Ιταλοί άρχισαν να βομβαρδίζουν το Νεστόριο για να ανακόψουν κάθε βοήθεια προς τους μαχητές της Πίνδου. Την πρώτη κιόλας μέρα των βομβαρδισμών πέφτει νεκρός ο Κωστής Παπαδάκης. . Σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών στην γέφυρα του Αλιάκμονα λίγο έξω από το χωριό. Ο Κωστής Παπαδάκης ήταν ο πρώτος νεκρός δημοσιογράφος στο ελληνοαλβανικό μέτωπο . Τον έθαψαν στα μεσαία νεκροταφεία του χωριού και μετά από πολλά χρόνια η οικογένεια του μετέφερε τα οστά του στην Κρήτη. Λέγεται ότι όταν ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» αναφερόταν στον συντάκτη του «Βήματος» Κωστή Παπαδάκη.

***

Πρόβα αλεξιπτωτστή για τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Άλμα με αλεξίπτωτο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης πρώτη φορά γίνεται. Όπως για πρώτη φορά γίνεται να τοποθετηθεί κάμερα στο κράνος του αλεξιπτωτιστή και να καταγράψει, όχι μόνον την προσπάθεια αλλά και τις μανούβρες που κάνει ώστε να προσγειωθεί με ακρίβεια.
Την Τετάρτη έγινε η δοκιμή ενόψει της παρέλασης της Θεσσαλονίκης. Δύο αλεξιπτωτιστές των ειδικών δυνάμεων, κομάντος του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, πραγματοποίησαν άλμα από ελικόπτερο και προσγειώθηκαν με θαυμαστή ακρίβεια μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Η κάμερα καταγράφει την πτώση, ακούγεται η ανάσα του αλεξιπτωτιστή, και διακρίνεται η θαυμάσια Θεσσαλονικη από ψηλά, ενώ είναι εντυπωσιακές οι μανούβρες που κάνει ο κομάντο για να έχει ορθή πορεία.
Ο ένας από τους αλεξιπτωτιστές θα έχει δεμένη στο πόδι του την ελληνική σημαία και θα την παραδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι η ίδια σημαία που υψώθηκε στην Ακρόπολη την 25η Μαρτίου, στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.