Η Βραζιλία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «τα διπλωματικά της όπλα» στη διάρκεια της συνόδου COP26, που ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στον Αμαζόνιο και να διαπραγματευθεί «ώστε η χώρα να αποζημιωθεί» για τη μάχη της κατά της αποψίλωσης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στρατηγός Χάμιλτον Μουράο.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρου αποδυνάμωσε την περιβαλλοντική νομοθεσία και ενθάρρυνε την καταπάτηση της πολύτιμης ζούγκλας από καλλιεργητές σόγιας και εκτροφείς βοοειδών.

Πρόσφατα, ομάδα δικηγόρων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει τον πρόεδρο της Βραζιλίας για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που συνδέονται με την καταστροφή του Αμαζονίου.

Όμως ο αντιπρόεδρος της βραζιλιάνικης κυβέρνησης έκανε λόγο για προσφορά της Βραζιλίας στην υπόλοιπη ανθρωπότητα.

«Ο Αμαζόνιος αποτελεί σχεδόν το 50% του εδάφους της Βραζιλίας. Αν πρέπει να διατηρήσουμε το 80% του άθικτο, όχι μόνο λόγω της δικής μας νομοθεσίας αλλά επίσης για να συνεργαστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να εμποδίσουμε αυτή τη ριζική αλλαγή του κλίματος, (…) μιλάμε για τη διατήρηση 10 Γερμανιών», δήλωσε χθες ο Μουράο στους δημοσιογράφους.

«Η Βραζιλία πρέπει να αποζημιωθεί για το έργο που κάνει για λογαριασμό της υπόλοιπης ανθρωπότητας, πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση (…) χωρίς εντάσεις, με σεβασμό και χρησιμοποιώντας τα όπλα της διπλωματίας», συνέχισε.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εκτιμά σε 30 με 40 δισεκατομμύρια δολάρια τη συνεισφορά της από το 2006 στη μάχη κατά της αποψίλωσης του Αμαζονίου, το 60% του οποίου όντως βρίσκεται στο έδαφός της.

«Η κυβέρνησή μας είναι δεξιά και καθώς η αριστερά κυριαρχεί σε πολλές χώρες του κόσμου, αυτό προκαλεί μια πολιτική σύγκρουση», υποστήριξε ο Μουράο.

Πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης»

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» προκειμένου να προωθηθούν «βιώσιμες πρωτοβουλίες», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στόχος της είναι «η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, η προστασία του δάσους και η λελογισμένη χρήση των φυσικών πόρων με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζοακίμ Λέιτε.

«Πώς γίνεται η χώρα που μολύνει λιγότερο και διαθέτει το μεγαλύτερο καταφύγιο για την προστασία των φυσικών πόρων μπορεί να είναι η χώρα που δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις σε διεθνές επίπεδο; Είναι προφανές ότι πίσω από αυτό κρύβονται πολιτικά και εμπορικά συμφέροντα» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Πάουλο Γκέντες.

Η Βραζιλία έχει πάντως δεσμευθεί να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα ως το 2050.