Όταν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίζεται στην τηλεόραση σίγουρα κάτι σημαντικό έχει να πει. Άλλωστε σπανίως κάνει τελευταίως δημόσιες εμφανίσεις. Έλειψε πολύ και κατά ένα τρόπο, αυτή η απουσία κατά ένα τρόπο όλους μας έχει λείψει. Την τελευταία φορά που έκανε δημόσια εμφάνιση ήταν πριν από ένα μήνα και στην τηλεόραση εμφανίστηκε πριν από έξι μήνες στην ενημέρωση των 6 μ.μ. στο υπουργείο.

Στο μεσοδιάστημα έδωσε το αίμα του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί, βρίσκεται συνεχώς στο νοσοκομείο Αττικόν προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε ασθενείς covid, μετέχει στην Επιτροπή των Ειδικών, παραμένει σύμβουλος του Πρωθυπουργού (και μετέχει στις τηλεδιασκέψεις μαζί του για την πανδημία) και επισκέπτεται ασθενείς που τον αναζητούν. Έτσι χθες το μεσημέρι ξαναβγήκε στην τηλεόραση γιατί κάτι σημαντικό είχε να μας πει.

Επέλεξε επίτηδες να εμφανιστεί στη 1 μετά το μεσημέρι, χωρίς να νοιάζεται για την θεαματικότητα, απλώς για να δώσει έμφαση στα επιστημονικά ευρήματα. Ήθελε αυτή τη φορά να παρακινήσει με στοιχεία όλους εκείνους που εμφανίζονται ακόμα είτε διστακτικοί, είτε αρνητικοί μπροστά στα εμβόλια, να κάνουν το επόμενο βήμα. Η επανεμφάνισή του συνοδεύτηκε από μια επιστημονική ανάλυση για την ασπίδα προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια σε όλους, τους σοβαρότατους κινδύνους που διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι και τον δύσκολο όπως τον χαρακτήρισε χειμώνα, που βρίσκεται προ των πυλών.

***
Πόσοι γλύτωσαν τον θάνατο

Είπε συγκεκριμένα ότι από την έναρξη των εμβολιασμών έως τις 11 Οκτωβρίου 2021, έχουμε αποφύγει με τον εμβολιασμό 8.413 θανάτους, 5.561 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις. Και το πιο εντυπωσιακό: Αν είχαμε, σημείωσε, επιτύχει 95% εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 50 έως τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε περίπου 1.200 λιγότερους θανάτους. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο, δηλαδή νοσηλεία σε ΜΕΘ, διασωλήνωση και θάνατο σε όλες τις ηλικίες. Μεγαλύτερο όφελος, είπε, διατηρείται στους ηλικιωμένους, οι οπαίοι εμφανίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου.

***
Ο Παπανδρέου, η Νέα Αλλαγή και ο Μόραλης

Ο πρώην πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη μετέβη στο Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου συσκέφθηκε με τους συνεργάτες του (ανάμεσα στους οποίους οι Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Ελενόπουλος κ.α.), κάλεσε συνεργείο της ΕΡΤ, ενημέρωσε τηλεφωνικώς την Φώφη Γεννηματά (λέγοντάς της «πήρα την οριστική απόφαση να είμαι υποψήφιος») και ανακοίνωσε τηλεοπτικώς την υποψηφιότητά του. Είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που ανακοινώνει από τηλεοράσεως την υποψηφιότητά του. Οι υπόλοιποι την ανακοίνωσαν μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στα σόσιαλ μίντια. Όλα αυτά από ένα δωμάτιο του Ιδρύματος Παπανδρέου με φόντο έναν πίνακα του Μόραλη. Άλλωστε στον κ. Παπανδρέου αρέσει όταν έχει να κάνει σημαντικές ανακοινώσεις να επιλέγει φόντο αυτό θα κάνει εντύπωση ή που συμβολίζει κάτι. Για παράδειγμα όταν, ως Πρωθυπουργός, επρόκειτο να ανακοινώσει την ένταξη της χώρας μας στο ΔΝΤ, ταξίδευσε στο Καστελλόριζο: «Συμβολικό» είχε ειπωθεί τότε η ανακοίνωση από την εσχατιά της Ελλάδος. Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προτίμησε τον εξαίσιο πίνακα του Μόραλη.

Η κυρία Γεννηματά του ευχήθηκε καλή επιτυχία, όπως άλλωστε ευχήθηκε και στους υπόλοιπους υποψήφιους,

***
Προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης

Η δήλωσή του ήταν πολύ σύντομη (διήρκησε ελάχιστα λεπτά), την έκανε γύρω στις 8.30 και αυτό που συγκράτησα είναι η αναφορά του για μια «Νέα Αλλαγή. Για τους πολίτες και τη χώρα», όπως είπε. (σ.σ. το σύνθημα «Αλλαγή» το είχε χρησιμοποιήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 που τον έφερε στην εξουσία. Από τότε χρησιμοποιείται συχνά από το ΠαΣοΚ, ακόμα και για νέο κόμμα όπως το Κίνημα Αλλαγής). Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου ανάφερε ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη να γίνει ξανά ισχυρή, να ξαναγίνει μεγάλη, πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων. Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Τέλος κάλεσε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να μετατρέψουν αυτή τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και Συμμετοχής.

***

Η έκρηξη του Καραμανλή

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο Εντευκτήριο βουλευτών σε ένα «πηγαδάκι» βουλευτών της ΝΔ που συζητούσαν πολιτισμένα τις πολιτικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, όταν ξαφνικά κάνει την εμφάνισή του ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Ήταν ο μοναδικός στο Εντευκτήριο που δεν έβγαλε την μάσκα ακόμα και όταν ξετύλιγε το σχέδιό του για την προμήθεια σε πρώτη φάση 700 νέων λεωφορείων και σε δεύτερη άλλων 200 ανάμεσά τους και ηλεκτρικά λεωφορεία. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τα στοιχεία για τη μείωση των επιβατών στα λεωφορεία (λόγω αυξήσεως του αριθμών των οχημάτων) όταν τον πλησιάζει ένας από τα στελέχη του Κοινοβουλίου και κάτι του λέει, χωρίς κανείς να δώσει σημασία. Και ξαφνικά συνέβη το… απρόοπτο. Ποιος είδε τον κ. Καραμανλή και δεν φοβήθηκε. Η οργή του ήταν τόση που κτύπησε το κινητό του στο τραπέζι με δύναμη και κάτι είπε δυνατά. Οι παλαιότεροι αναγνώρισαν στην οργή του και στις φωνές που έβαλε τον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κάπως έτσι, έλεγαν ήταν όταν εξοργιζόταν. Αλλά τι είχε συμβεί;

***
Αυτό το στέλεχος είδε τον υπουργό σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης της Ολομέλειας και νόμιζε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να του ζητήσει… ρουσφέτι. Και τι ρουσφέτι νομίζετε ότι ζήτησε: Να δοθούν 1.200 άδειες Δακτυλίου στη Βουλή. Αυτό ήταν που εξόργισε τον κ. Καραμανλή, ο οποίος προσπαθεί να κόψει τις περισσότερες άδειες κατ΄εξαίρεση Δακτυλίου.

***
Για να ξέρετε: Τα «μονά-ζυγά» επιστρέφουν μόνο με «καθαρές» εξαιρέσεις στο κέντρο της Αθήνας με τον Πράσινο Δακτύλιο. Η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τον νέο Καθαρό Δακτύλιο ολοκληρώθηκε και βρίσκεται στον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εξαιρέσεις πέφτει μαχαίρι κατά 50%, πρώτα από όλα για τους βουλευτές και τα κόμματα, προκειμένου να δοθεί το καλό παράδειγμα, ενώ με ψηφιακό σήμα θα μπαίνουν τα πιο πράσινα οχήματα.

***
Τηλεργασία στα νησιά με Digital Nomads Visa

Σημαντική ώθηση στην αγορά κατοικίας αναμένεται να προσφέρουν οι ψηφιακοί νομάδες, καθώς η επίδειξη γρήγορων «αντανακλαστικών» από την κυβέρνηση, μέσω της θέσπισης ειδικής «βίζας», φαίνεται πως έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, μόλις έναν μήνα μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Ήδη, εκτιμάται ότι έχουν κατατεθεί σχεδόν 3.000 αιτήσεις για την έκδοση της Digital Nomads Visa, η οποία απευθύνεται σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως. Ουσιαστικά η βίζα αυτή, διάρκειας 12 μηνών, αφορά ανθρώπους που απασχολούνται από εργοδότες εκτός Ελλάδας ως μισθωτοί, ή είναι αυτοαπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης με πελάτες στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της αγοράς ακινήτων, οι πρώτες αυτές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί (εκτιμάται ότι έχουν εγκριθεί ήδη πάνω από το 50% αυτών), αφορούν κυρίως επαγγελματίες, που ήδη είχαν ξεκινήσει να εργάζονται στην Ελλάδα από τους θερινούς μήνες και απλώς περίμεναν την ολοκλήρωση των διαδικασιών ψήφισης του σχετικού νόμου, προκειμένου να καταθέσουν κι επίσημα την αίτηση. Ενδεικτικό της σημασίας προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων, οι οποίοι προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία, τόσο στην αγορά ακινήτων, όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης.

***
Ο Ερντογάν έδωσε γενναία αύξηση στον εαυτό

Ιδού τι αλίευσα από τον διεθνή τύπο: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν έκανε αύξηση 14% στο μισθό του. Στον προϋπολογισμό του 2022, ο μισθός του Ερντογάν καθορίστηκε ως 100 χιλιάδες TL (10 χιλιάδες ευρώ). Εάν γίνει δεκτή η αύξηση από την τουρκική βουλή, ο μισθός του Ερντογάν θα αυξηθεί από 88 χιλιάδες λίρες σε 100 χιλιάδες λίρες. Η μηνιαία αύξηση που θα λάβει θα ανέρχεται σε 4,5 κατώτατους μισθούς. Τι λένε οι πολιτικοί του αντίπαλοι; «Είναι τσιγκούνης με τον υπάλληλο, τον εργάτη και το συνταξιούχο, αλλά γενναιόδωρος με τον εαυτό του. Υπάρχει μεγαλοπρέπεια στο παλάτι και δυστυχία στους πολίτες!», σχολίασε στο τουίτερ ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγιούρ Οζέλ.