H Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τίμησε προσφάτως τον πρώην πρόεδρο της Στάθη Βαλούκο τόσο για την επί σειρά ετών συμμετοχή στην διοίκησή της όσο και το εν γένει δημιουργικό έργο του στον οπτικοακουστικό χώρο.

Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Στάθης Βαλούκος είναι επίσης διδάξας στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. στα μαθήματα Σενάριο και Ιστορία του Κινηματογράφου.

Θεωρείται από τους σημαντικούς συγγραφείς βιβλίων σχετικών με τον κινηματογράφο στην Ελλάδα: ανάμεσα στα έργα του τα «Το σενάριο, Η δομή και η Τεχνική της συγγραφής του», εκδόσεις Αιγόκερως, «Ιστορία του Κινηματογράφου Ι και ΙΙ», εκδόσεις Αιγόκερως, «Ιστορία της Ελληνικής Τηλεόρασης 1960-2018», Αιγόκερως, Αθήνα 2019, και «Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος (1965-1981). Ιστορία και Πολιτική»

Ο Σ. Βαλούκος έχει συγγράψει επίσης μυθιστορήματα («Λευκός ελέφαντας», «Χλομή μητέρα»), σενάρια για τον κινηματογράφο όπως «Ουτοπία» σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιώργο Καρυπίδη και «Το πέρασμα» σε συνεργασία με τον Θανάση Σκρουμπέλο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταύρακα.

Χαρακτηριστική ήταν η δουλειά του στην ταινία «Μοναξιά μου όλα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παναγιωτάτου κ.ά. Τέλος, οι δραστηριότητες του Σ. Βαλούκου έχουν καλύψει και το τηλεοπτικό τοπίο με σειρές όπως «Η Θυσία» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, «Σκορπιός» σε σκηνοθεσία Αντώνη Κιούκα και Αντώνη Καφετζόπουλου κ.ά