Όλα φαίνεται να τοποθετούνται στη θέση τους, οι εκκρεμότητες επιλύονται και το σκηνικό της αφετηρίας της κούρσας για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται να ξεκαθαρίζει.

Στη σημερινή συνεδρίασης της επιτροπής που έχει αναλάβει την προετοιμασία και διεξαγωγή των εκλογών θα αρχίσει να γράφεται η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που αναμένεται να συνεδριάσει στις 3 Οκτωβρίου.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Η εταιρία, ΟΤS, που τις είχε αναλάβει και το 2017, δήλωσε έτοιμη να στήσει κάλπες ακόμα και στις 21 Νοεμβρίου. Όμως είναι πιθανό με το ρυθμό που τρέχουν οι διαδικασίες η εκλογή να γίνει το Δεκέμβριο.

Χθες πραγματοποιήθηκε το πρώτο άτυπο debate μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών. Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης ήταν ομιλητές στην εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος που πήρε πρώτος, από τους υποψηφίους το λόγο, τόνισε αστειευόμενος, ότι η συζήτηση χαρακτηρίστηκε μάλλον υπερβολικά, μονομαχία των υποψηφίων αρχηγών για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και είχε δίκιο, όχι μόνο γιατί στο πάνελ δεν ήταν η κυρία Γεννηματά. Αλλά γιατί τα πραγματικά debate μεταξύ των υποψηφίων έπονται. Ένα θεωρείται βέβαιο, ίσως υπάρξει και δεύτερο.

Στην χθεσινή συζήτηση, την οποία συντόνιζε ο Θεόδωρος Τσέκος, πέραν των τριών διεκδικητών της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής συμμετείχαν οι καθηγητές Ξενοφών Κοντιάδης και Γιώργος Σωτηρέλης, ενώ εισαγωγικά μίλησε ο Μιχάλης Χάλαρης, γραμματέας «των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία».

Στην τοποθέτησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος, επεσήμανε ότι υπάρχει «πρόβλημα στην Σοσιαλδημοκρατία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» και τόνισε ότι ένας σοσιαλδημοκράτης  θεωρεί ότι στην πολιτική του συγκρότηση το πρωτεύον είναι η Δημοκρατία.  Αναφέρθηκε στο καθήκον της αλήθειας και τόνισε ότι οι πολιτικές προτεραιότητες του χώρου δεν μπορεί παρά να διαμορφώνονται με βάση της ανάγκες των πολιτών. Ο κ. Λοβέδρος ήταν αιχμηρός με τον ΣΥΡΙΖΑ, πλευρές του οποίου ενέταξε στη κατηγορία των μη δημοκρατικών φαινομένων, όπως ο ο Τραμπ, ο Ορμπαν και ον Μπολσονάρου.

Ο  Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισε την ανάγκη οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας  να εκφραστούν μέσα από ένα θεσμικό κόμμα. Υπάρχουν κόμματα καρτέλ στην Ελλάδα, τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να εγγυηθούμε όλοι μας ότι την επόμενη μέρα η Δημοκρατική Παράταξη θα αγκαλιάσει τις αγωνίες των πολιτών, θα σέβεται τα μέλη της και τις διαδικασίες. Ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε ένα κόμμα ανοιχτό και αποκετρομένο που θα λαμβάνει τις αποφάσεις του σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο και το οποίο, όπως τόνισε θα μπορεί στη βάση των αρχών και των αξιών του να συνάπτει προγραμματικές συμφωνίες με σαφή περιεχόμενο. Αυτή φαίνεται να είναι και η γραμμή πλεύσης του κ. Ανδρουλάκη στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών το οποίο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα.

Στην τοποθέτηση του ο Χάρης Καστανίδης έδειξε τη σημαία της υποψηφιότητάς του. Η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί παρά να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.  Δεν πρέπει να προσαρμοστεί η δημοκρατία στις ανάγκες της αγοράς αλλά οι ανάγκες της αγοράς στη δημοκρατία, τόνισε. Ο κ.  Καστανίδης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση: «Για πρώτη φορά μια δεξιά κυβέρνηση αποφάσισε λίγο πριν λήξουν οι θητείες δύο ανεξάρτητων αρχών να προτείνει τροπολογίες για να τοποθετήσει συνομιλητές της» είπε και άφησε αιχμές εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου: «Αιφνιδιάζει αν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με καθήκον αληθείας δεν βρίσκει κριτική προς τα δεξιά», τόνισε.