Στην σημερινή παρουσίαση της πολιτικής διακήρυξης του Ανδρέα Λοβέρδου στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ), αλλά και στο «πρώτο άτυπο debate» μεταξύ των υποψηφίων την Τετάρτη, από το οποίο πάντως θα απουσιάσει η Φώφη Γεννηματά, στρέφονται τα βλέμματα στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ. Λοβέρδος με την σημερινή διαδικτυακή του εκδήλωση σηματοδοτεί, επί της ουσίας, την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Και από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, την Τρίτη Τετάρτη θα εξαρτηθεί το αν τελικά η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάσει την τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ή το πρώτο του Οκτωβρίου, και το κυριότερο: το πότε, πάνω-κάτω θα στηθούν οι κάλπες.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας την Τρίτη καθώς θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της εταιρίας OTS που είχε αναλάβει τη διαδικασίας εκλογής αρχηγού στο κεντροαριστερό σχήμα το 2017. Ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης επικοινώνησε με την εταιρία που εμφανίζεται πρόθυμη να αναλάβει το τεχνικό της μέρος και ειδικά αυτό της αποτροπής διπλοψηφιών κάτι που σημαίνει την on line διασύνδεση όλων των εκλογικών κέντρων.

Ημερομηνίες, διαδικασίες και… άλλα

Στη διαδικασία του 2017, ο χρόνος που χρειάστηκε από την επίσημη κατάθεση υποψηφιοτήτων ως την κάλπη ήταν οχτώ εβδομάδες αλλά και γιατί τόσος χρόνος εκτιμήθηκε ότι θα απαιτούνταν για να παρουσιάσουν οι υποψήφιοι αρχηγοί τις θέσεις τους. Το 2019 δεν υπάρχει αυτή η πληθώρα υποψηφιοτήτων και τα εκλογικά τμήματα δεν θα είναι 1100, θα είναι λιγότερα. Σίγουρα θα υπάρξει ένα τουλάχιστον εκλογικό κέντρο σε κάθε Καποδιστριακό δήμο αλλά η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν θα ξεπεράσουν, συνολικά, τα 700.

Μένει η εκτίμηση της εταιρίας για το χρόνο που χρειάζεται για την on line διασύνδεση όλων των εκλογικών κέντρων. Από αυτή θα κριθεί, πάνω-κάτω η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες. Η Χαριλάου Τρικούπη θα ακούσει την OTS αλλά, αν χρειαστεί, θα ζητήσει προσφορές και από άλλες εταιρίες.

Τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα βρίσκονται σε τροχιά επίλυσης. Το κλίμα στις δύο συνεδριάσεις της ΕΔΕΚΑΠ, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν καλό και κινήθηκε στο πνεύμα της κατεύθυνσης της Φώφης Γεννηματά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Τα μέλη του οργάνου που έχει αναλάβει την εκλογική διαδικασία συμφώνησαν στην μορφή που θα έχει το έντυπο στήριξης υποψηφίων, το οποίο που θα κληθούν να υπογράψουν τα μέλη, κατά τη διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να χριστούν υποψήφιοι. Υπενθυμίζεται ότι για να επικυρωθεί μια υποψηφιότητα απαιτούνται υπογραφές 5000 μελών ή το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Γιατί τόση νευρικότητα στο ΚΙΝΑΛ

Εδώ αρχίζουν τα σενάρια με πρώτο αυτό που πυροδότησε μια αποστροφή της Φώφης Γεννηματά ότι δεν υπάρχουν υποψήφιοι αλλά εκδήλωση πρόθεσης υποψηφιότητας. Αυτός, όπως μεταδίδεται, είναι και ο λόγος που επικαλέστηκε η Χαριλάου Τρικούπη για την άρνηση της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ να πάρει μέρος στο «πρώτο άτυπο debate», στην διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνουν την Τετάρτη το απόγευμαοι Κινήσεις Πολιτών, και στην οποία θα λάβουν μέρος και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέδρος και Χάρης Καστανίδης.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη που είδαν πίσω από αυτή την επισήμανση της Φώφης Γεννηματά σε συνδυασμό με την επιμονή της στην κατά γράμμα εφαρμογή του καταστατικού, τη φωτογραφία του ..Χάρη Καστανίδη. Την εκτίμηση ότι ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, η υποψηφιότητα του οποίου μπορεί να στερήσει κρίσιμες ψήφους από την κυρία Γεννηματά στον καθοριστικό πρώτο γύρο δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές των 5000 μελών και τελικά δεν θα είναι υποψήφιος. Επ αυτού έχουν γίνει, τις τελευταίες ημέρες, πολλές και ποικίλες συζητήσεις. «Μη ζυμώνεστε. Ο Χάρης θα είναι υποψήφιος» τόνισε σε συνομιλητές του κορυφαίο κομματικό στέλεχος.

Ποια όμως και πόσα είναι τα μέλη του κόμματος από τα οποία θα ζητηθούν υπογραφές; Τα σπουδαία στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ και στην πιστοποίηση του μητρώου που θα δοθεί στους υποψηφίους. Υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για το μητρώο αυτό που κατά πληροφορίες αριθμεί περί τα 140 χιλιάδες μέλη.

Τα σενάρια

Ο προεκλογικός πυρετός χτύπησε κόκκινο το Σαββατοκύριακο μετά τη σφοδρή επίθεση της Χ. Τρικούπη στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη και την σκληρή απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου στον Ηλία Νικολακόπουλο.

Η πρώτη αντιπαράθεση έχει σχέση με το «σενάριο» Γεννηματά το οποίο τις τελευταίες μέρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις τάξεις των στελεχών που υποστηρίζουν τους συνυποψήφιους της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Το σενάριο αυτό, θέλει τη Φώφη Γεννηματά να μην κατεβαίνει τελικά στην κούρσα. Το εν λόγω σενάρια χαρακτηρίζεται από στελέχη της Χ. Τρικούπη ως αστειότητες, όμως λειτουργεί διαβρωτικά αφού δεν είναι λίγες οι φορές που τα στελέχη που εργάζονται για την υποψηφιότητα της κυρίας Γεννηματά έρχονται αντιμέτωπα με το ερώτημα αν τελικά η κυρία Γεννηματά θα είναι υποψήφια. Το άρθρο του κ. Πρετεντέρη στα ΝΕΑ που ζητούσε επί της ουσίας, όπως επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη, την παραίτηση της Φώφης Γεννηματά, πυροδότησε τις συζητήσεις αυτές προκαλώντας αρχικά την σφοδρή αντίδραση του διευθυντή του γραφείου της Φώφης Γεννηματά και στη συνέχεια της ίδιας.

Το αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη στο οποίο αναμένεται να στηριχθεί μεγάλο μέρος της καμπάνιας της κυρίας Γεννηματά είναι ότι δέχεται επίθεση από οικονομικά συμφέροντα τα οποία δεν επιθυμούν την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής αλλά θέλουν να το μετατρέψουν σε πολιτική ουρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εδώ αρχίζει μια άλλη ιστορία για την ακρίβεια ένα ακόμα σενάριο «το σενάριο Λοβέρδου.» Οι διακινητές του χαρακτηρίζουν τον κ Λοβέρδο «επίσημο υποψήφιο της ΝΔ» και τον φέρουν να έχει προαποφασίσει τη συμπόρευση με τον κ Μητσοτάκη. Οι δηλώσεις του Ηλία Νικολακοπούλου που κινήθηκαν στη γραμμή του σεναρίου αυτού προκάλεσαν την οργή του Ανδρέα Λοβέρδου που θεωρεί την όλη φημολογία άθλια προβοκάτσια εκπορευόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από όσους δεν θέλουν να μεγαλώσει η παράταξη.

Τσίπρας με… ολίγον από ΠαΣοΚ

Ένα ακόμα ζήτημα το οποίο, αν και επισήμως αντιμετωπίζεται με καυστικό χιούμορ, είναι η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και η διάθεσή του να οικειοποιηθεί ότι μπορεί να θυμίζει ΠαΣοΚ. ¨Όπως λέγεται η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου κλείνοντας την ομιλία του με το «σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» έχει πλέον αποκτήσει «κωμικά χαρακτηριστικά». Ωστόσο, είναι ενδεικτική  της πίεσης που αναμένεται να ασκήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των διλλημάτων με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπο το Κίνημα Αλλαγής κατά την προεκλογική περίοδο και τα οποία θα απαιτήσουν απαντήσεις από τους υποψηφίους αρχηγούς.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι στην εξέλιξη της κούρσας για την ηγεσία θα δικαιωθεί και πάλι η ρήση «με το ΠαΣοΚ δεν πλήττεις ποτέ».