Με σύνθημα «Για πάντα ΠΑΣΟΚ» o Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε, σε διαδικτυακή εκδήλωση, το τελικό κείμενο της πολιτικής του διακήρυξης η οποία είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στη διάρκεια της διαβούλευσης έλαβα συνολικά 5.000 μηνύματα, εκ των οποίων, όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, «πολλά περιείχαν συγκεκριμένες προτάσεις, αρκετές από τις οποίες ενσωμάτωσα στο τελικό κείμενο της Πολιτικής μου Διακήρυξης»

Ο κ. Λοβέδρος επέλεξε να παρουσιάσει τις γενικές γραμμές της πολιτικής του διακήρυξης δεχόμενος ερωτήσεις από τρείς πολιτικούς του φίλους, τη Βασιλική Σουλαδάκη, τη Μαρία Κανάκη και το Χρήστο Μυλωνά.

Ολική επαναφορά ΠαΣοΚ

Ο κ. Λοβέδρος ξεκαθάρισε ότι εφόσον εκλεγεί θα υπάρξει ολική επαναφορά στο ΠαΣοΚ.

«Θα προτείνω στο συνέδριο τη μετονομασία του ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ. Θα βρούμε το σχήμα που θα καλύψει και θα ικανοποιεί όλους όσοι θέλουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους.

Η λειτουργία του κόμματος θα έχει ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά, όπως έγινε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δηλαδή θα έχουν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων σε όλα τα όργανα του κόμματος. Θα είμαστε όλοι μαζί. Όμως δεν μπορούμε να κρύβουμε το όνομα του ΠΑΣΟΚ για να κρατάμε ένα όνομα που το επέλεξαν άνθρωποι που λίγο μετά έφυγαν. Επαναφορά λοιπόν του ονόματος, του συμβόλου και του χρώματος του ΠΑΣΟΚ. Επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Ο υποψήφιος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «το προσκλητήριο μου περιλαμβάνει τους πάντες. Μέλη, στελέχη, ψηφοφόρους σήμερα του ΚΙΝΑΛ, χθες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Ελιάς. Όλες και όλοι που από το πρώτο μνημόνιο δεν ξαναψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή απείχαν. Απευθύνομαι σε 11 εκατομμύρια Ελληνίδων και Ελλήνων. Φυσικά θέλουμε κοντά μας εκείνους που ήρθαν στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς όταν πολύ έφευγαν.

Ψεύδη και συκοφαντίες τα περί συνεργασίας με τον Μητσοτάκη

Ο κ. Λοβέδρος χαρακτήρισε «ψεύδη και συκοφαντίες» τα όσα διαδίδονται στο παρασκήνιο για συμφωνία συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αυτά τα λέει δημόσια μόνο ο κ.Τσίπρας και προσφάτως ένας παπαγάλος του, ο κ. Νικολακόπουλος» τόνισε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Στη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κα Τρέμη το είπε καθαρά και θρασύτατα όπως συνηθίζει. Στο χώρο μας ουδείς το λέει δημόσια. Όμως οι υποστηρικτές μιας υποψηφιότητας το διαχέουν ως επιχείρημα εναντίον μου. Είναι άνανδρο αυτό διότι δεν το λένε δημόσια για να παίρνουν την απάντηση που τους πρέπει. Αυτό το λένε ίσως και εκείνοι που έχουν υπογείως ήδη συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε με έμφαση αφήνοντας αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά.

Αλλαγή πλεύσης στο μεταναστευτικό

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «αλλαγή τρόπου προσέγγισης των μεταναστευτικών ροών».

Όπως επεσήμανε «ο δικαιωματισμός, όμως, δηλαδή η παντελής έλλειψη ευθύνης και η επικράτηση των ιδεοληψιών πρέπει να μη μας χαρακτηρίζει»

Οι θέσεις μου, τόνισε, είναι οι εξής:

«Στον Έβρο, τα νησιά μας, όπως στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέσβο και γενικά όπου υπάρχουν ροές οι υποδομές να είναι μόνο υποδοχής και ταυτοποίησης και όχι διαμονής. Αν το υπό διαμόρφωση νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο είναι κάτι σαν το σημερινό, τότε η Ελλάδα πρέπει να το μπλοκάρει.

Ως χώρα υποδοχής να απαιτήσουμε, όλα τα έξοδα της παραμονής ενός μετανάστη που δεν είναι πρόσφυγας και της απέλασής του να επιβαρύνουν συλλογικά την ευρωπαϊκή ένωση. Η χώρα θα κρατήσει εδώ, όσους αντέχει η οικονομία, η κοινωνία και το εθνικό της συμφέρον», σημείωσε.