Ο μεγάλος Μίκης…

Το σπίτι με τις μεγάλες τζαμαρίες και τη θέα στην Ακρόπολη, εκεί όπου νόμιζες ότι θα απλώσεις το χέρι σου και θα αγγίξεις τον Ιερό Βράχο, δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν, μια από τις κορυφαίες ιατρούς της χώρας, σπουδαία πανεπιστημιακός, καθηγήτρια διεθνούς κύρους, απέφυγε να μου μιλήσει αν και γνώριζε (κρατώντας το ιατρικό απόρρητο) για την κατάσταση της υγείας του Μίκη Θεοδωράκη. Η συζήτηση είχε ξεκινήσει με ερωτήσεις που της έκανα γύρω από τα σοβαρά θέματα υγείας που αντιμετωπίζει μία από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες του μιντιακού χώρου, στην οποία και η ίδια τρέφει εξαιρετική συμπάθεια.

Οσον αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο, ήταν καθησυχαστική. Ο Μίκης Θεοδωράκης όμως, αυτή η τεράστια πνευματική και πολιτική προσωπικότητα που έκανε υπερήφανη την Ελλάδα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο άνθρωπος που γεννήθηκε στη Χίο πριν από 96 χρόνια, για να ζήσει μια «μαγική», μυθιστορηματική ζωή, ο ακατάβλητος αγωνιστής, ο πολιτικός, ήταν – όπως αποδείχθηκε – σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Μίκης, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, παγκόσμιος μουσικοσυνθέτης (έχει γράψει όλα τα είδη μουσικής, από συμφωνική χορωδιακή όπερα, εκκλησιαστική, δωματίου, ορατόρια, μουσική για κινηματογράφο, θέατρο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα), δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Εφυγε από κοντά μας για το μεγάλο ταξίδι, το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου, βυθίζοντας στο πένθος την Ελλάδα, που ο ίδιος λάτρευε και υμνούσε μέσα από τα τραγούδια του.

Το σπίτι με τις μεγάλες τζαμαρίες και τη θέα στην Ακρόπολη, εκεί όπου νόμιζες ότι θα απλώσεις το χέρι σου και θα αγγίξεις τον Ιερό Βράχο, δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο. Αδειο εντελώς, χωρίς τον Μίκη να κάθεται στη μεγάλη πολυθρόνα, κοιτάζοντας το υπέροχο τοπίο να απλώνεται μπροστά του. Γύρω από την προσωπικότητα του μεγάλου Μίκη έχουν όλες αυτές τις ημέρες γραφτεί και ακουστεί τόσο πολλά.

Οι σημαντικότερες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν μιλήσει για την προσωπικότητα και το έργο του. Ο Μίκης Θεοδωράκης που έγραφε, μελοποιούσε Ρίτσο, Ελύτη, εξέφραζε «δυνατά» τις απόψεις του για όλα, είχε όμως και μία… παιδική ανεμελιά. Εκείνο το φοβερό παιδικό χαμόγελο, που όταν ζωγραφιζόταν στο πρόσωπό του κέρδιζε τους πάντες. Εζησε όπως επιθυμούσε μέχρι το τέλος. Με τον δικό του τρόπο. Εδώ ταιριάζει το θρυλικό τραγούδι ενός άλλου μεγάλου της διεθνούς μουσικής σκηνής. Το «My Way» του Φρανκ Σινάτρα. Τι έλεγε ο Μίκης για τη ζωή; «Πώς πρέπει να ζήσουμε τα μετρημένα χρόνια μας; Πρέπει να τα γευτείς, να τα εξαντλήσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Τα gatherings δημιουργούν χαμό! Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθούμε με απορία και σκεπτικισμό (χρειάζεται μεγάλη προσοχή, δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό) όλο αυτό... ΣΙΒΥΛΑ |
Helios Kiosk