Προετοιμασία: 10′, Αναμονή: 1 ώρα, Μαγείρεμα: 10′

ΥΛΙΚΑ (για 6 βαζάκια των 100 ml)

1 κιλό πράσινες ντομάτες

1 πράσινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

2 μεγάλα κρεμμύδια

20 γρ. σιναπόσπορος

150 ml μηλόξιδο

200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

1,5 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι

50 γρ. καλά πλυμένη και ψιλοκομμένη κάπαρη (προαιρετικά)

καυτερή πιπερίτσα κατά βούληση

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Τα αφήνουμε ανακατεμένα για 1 ώρα σε σουρωτήρι να αφήσουν τα υγρά τους.

Τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε 2-3 φορές και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 5 λεπτά.

Κονσερβοποίηση: Βράζουμε 6 βαζάκια μαρμελάδας των 100 ml και τα καπάκια τους. Τα γεμίζουμε εντελώς με τη σάλτσα μέχρι το χείλος. Τα καπακώνουμε και σφίγγουμε τα καπάκια να κλείσουν ερμητικά. Τα γυρίζουμε ανάποδα. Σε φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει σε ποσότητα μικρότερη από το βάθος που έχουν τα βαζάκια. Βάζουμε μέσα τα βαζάκια ανάποδα, με τον πάτο προς τα επάνω και συμπληρώνουμε με καυτό νερό μέχρι να καλυφθούν. Τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα. Τα βγάζουμε προσεκτικά από το νερό με τρυπητή κουτάλα ή τσιμπίδα. Τα αφήνουμε πάνω σε μια επιφάνεια που αντέχει στη θερμότητα και κατά προτίμηση πάνω σε πανί ώσπου να κρυώσουν. Τα καπάκια από τα βαζάκια πρέπει να είναι φουσκωμένα προς τα πάνω και να μην πατιούνται εύκολα για να έχει γίνει σωστά η διαδικασία. Διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό μέρος για 1 μήνα.