Την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έλαβε πλήρη έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Η έγκριση αφορά χορήγηση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, ενώ για τις ηλικίες από 12 έως 16 το εμβόλιο συνεχίζει να έχει την έγκριση για επείγουσα χρήση.

Την είδηση της πρώτης πλήρους έγκρισης ενός από τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 χαιρέτισε την ίδια ημέρα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προέτρεψε όσους συμπολίτες του διατηρούσαν επιφυλάξεις για την ασφάλεια των εμβολίων να προχωρήσουν στον άμεσο εμβολιασμό τους. Η έγκριση άνοιξε τον δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε πολλές Πολιτείες για τους δημοσίους υπαλλήλους και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Και ενώ η υποχρεωτικότητα των εμβολίων για κομβικής σημασίας ομάδες του πληθυσμού είναι στην ατζέντα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, την επομένη, στη χώρα μας, η ανακοίνωση των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας έδειξε την απόφαση της κυβέρνησης να μην αφήσει τους εμβολιασμένους «να πληρώσουν τα σπασμένα» των ανεμβολίαστων. Η λογική των μέτρων ήταν ξεκάθαρη: εμβόλιο υπάρχει, είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και παρέχεται δωρεάν σε όλους. Οσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει να πληρώνουν για να εξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να προσέρχονται στην εργασία τους χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους που συναναστρέφονται.

Θα πειστούν άραγε οι διστακτικοί να κλείσουν τώρα το ραντεβού τους για το πλήρως εγκεκριμένο εμβόλιο; Θα το κάνουν όσοι δεν έχουν διάθεση να χάνουν χρόνο και χρήμα για τακτικές εξετάσεις; Ο χρόνος θα δείξει. Είναι ωστόσο λυπηρό να διαπιστώνει κανείς πως απαιτείται «μαστίγιο και καρότο» για να πράξουμε το αυτονόητο. Αγνοεί άραγε η πλειονότητα του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας ότι τα εμβόλια έσωσαν την ανθρωπότητα από τρομερές λοιμώξεις; Αγνοεί ότι τα εμβόλια έχουν εξαλείψει παιδικές ασθένειες που στη μεταπολεμική Ελλάδα σκότωναν παιδιά προσχολικής ηλικίας; Και όμως, παραμένει ανεμβολίαστη!

Την ώρα που φτωχές χώρες εκλιπαρούν για εμβόλια, η άρνηση των πολιτών πλουσίων χωρών να εμβολιαστούν συνιστά ύβρι. Και δυστυχώς η νέμεσις θα πλήξει δικαίους και αδίκους. Γιατί όσο δίνουμε έδαφος αναπαραγωγής στον ιό παραμένοντας ανεμβολίαστοι τόσο αυξάνονται οι ευκαιρίες του για δημιουργία στελεχών που θα μπορούσαν να κάνουν το Δέλτα να φαίνεται αθώο.