Την διαχείριση της πανδημίας αναμένεται να αναλάβει ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος θα έχει να αντιμετωπίσει τώρα την έλευση του τέταρτου κύματος.

Ο υπουργός διαθέτει πλούσιο βιογραφικό με εξειδίκευση στον τομέα της Υγείας και συγκεκριμένα στο ιατρικό δίκαιο.

Ωστόσο αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως ο Θάνος Πλεύρης πριν μερικά χρονια έδωσε μάχη με τη ζωή του και χρειάστηκε να νοσηλευτεί ακόμη και στην εντατική.

Μάλιστα οι γιατροί του έδιναν πολύ χαμηλό ποσοστό επιβίωσης καθώς νοσηλευόταν με σηψαιμία λόγω ενδονοσοκομειακής μόλυνσης.

Μετά την περιπέτεια υγείας μάλιστα ο κ. Πλεύρης είχε γράψει βιβλίο με θέμα  «Νοσοκομειακές Λοιμώξεις», στο οποίο μιλούσε εκτενώς για την περιπέτεια της υγείας του.

Η περιπέτεια υγείας του Θάνου Πλεύρη

Στον πρόλογο, που είχε τίτλο «από καρδιάς» είχε παρεθέσει τα γεγονότα από την πολύ σοβαρή περιπέτεια της υγείας του.

«Το 2016 με αντίληψη, όπως συνήθως έχει κάθε υγιής άνθρωπος, ότι δεν μπορεί να του συμβεί τίποτα, υπεβλήθην σε μια επέμβαση ρουτίνας για αφαίρεση των κιρσών του αριστερού μου κάτω άκρου με την πλέον ανώδυνη μέθοδο αυτής του λέιζερ σε συνδυασμό με αφρό. Η επέμβαση, που έγινε σε ιδιωτική κλινική, ήταν επιτυχής και μετά από δύο εβδομάδες στην επανεξέταση μου σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα εκρίθη από τον θεράποντα ιατρό ότι έπρεπε να γίνει αφαίρεση εναπομείναντος υγρού σε μικρές εστίες κιρσών με παρακέντηση. Η παρακέντηση έγινε ημέρα Τρίτη και συνέχισα το καθημερινό μου πρόγραμμα σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Αισθανόμουν ως ένας ασθενής που δέχθηκα επιτυχώς τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας και ήμουν έτοιμος να συνεχίσω την καθημερινότητα μου. Από την επόμενη ημέρα από την παρακέντηση ανέβαζα πυρετό και είχα ερυθρότητα στο πόδι μου και ο ιατρός εκτιμούσε ότι επρόκειτο για απλή ίωση της εποχής άσχετη από την παρακέντηση. Έτσι με τηλεφωνική διάγνωση ότι δεν πρόκειται για κάτι άξιο ιατρικής επέμβασης, αλλά αντιμετώπισης με παυσίπονα και μετά την Παρασκευή με ευρέως φάσματος αντιβίωση φθάσαμε στην Κυριακή 13.11.16 που θα είναι μόνιμα χαραγμένη στην ζωή μου» περιγράφει για το πως έφτασε στο ιδιωτικό νοσοκομείο και στη Μοναδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν 20%

Για πέντε ημέρες ο Θάνος Πλεύρης έμεινε σε τεχνητό κώμα στην εντατική.

«Με δύσκολες αποφάσεις που πήρε το ιατρικό συμβούλιο με την συναίνεση της γυναίκας μου, καθώς εγώ δεν ήμουν σε θέση να επικοινωνήσω, πάρθηκαν κρίσιμες σωτήριες τελικά αποφάσεις για την ζωή μου. Αποφασίστηκε με όσα ρίσκα υπήρχαν να γίνει χειρουργικός καθαρισμός της λοίμωξης του ποδιού μου, αφού όχι απλά ο οργανισμός μου δεν ανταποκρινόταν στην αντιβίωση, αλλά η λοίμωξη είχε ξεφύγει και πλέον πέρα από τον σταφυλόκοκκο στο πόδι μου είχαν προσβληθεί και οι πνεύμονες μου και πλέον έπασχα και από σταφυλοκοκκική πνευμονία. Έτσι χειρουργήθηκα με πιθανότητες στο 20% επιβίωσης την Δευτέρα 14.11.16 και από την επόμενη ημέρα άρχισε να ανταποκρίνεται ο οργανισμός μου. Όπως χαρακτηριστικά είπε η λοιμωξιολόγος κα Κανελλακοπούλου στην γυναίκα μου μετά το χειρουργείο «Ό άνδρας σας είναι μπροστά στον γκρεμό και ελπίζουμε να γυρίσει την πλάτη του σε αυτόν». Πράγματι λοιπόν ανταποκρίθηκα με την βοήθεια του Θεού και την Πέμπτη 17.11.16 ξύπνησα και παρέμεινα στην εντατική μέχρι την Δευτέρα 21.11.16.»

Ο Θάνος Πλεύρης είχε μιλήσει και για άλλοους που έδιναν επίσης μάχη για τη ζωή τους αλλά ποτέ δεν έμαθε αν τα κατάφεραν

«Οι ημέρες που ήμουν ξύπνιος στην εντατική είναι οι μεγαλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. Βλέπεις ανθρώπους που βρίσκονταν στην κατάσταση που ήσουν εσύ πριν από λίγες ώρες, διασωληνωμένοι περιμένοντας και αυτοί το δικό τους θαύμα. Με όλους αυτούς τους ανθρώπους συνδέθηκα χωρίς να τους γνωρίζω και ελπίζω όλοι αυτοί να είχαν την τύχη που είχα και εγώ» αναφέρει προσθέτοντας : «Η ουσία είναι ότι με την βοήθεια του Θεού και τον αγώνα όλης της ιατρικής ομάδας και των νοσηλευτών του Ιατρικού Κέντρου και την στήριξη της Λένας μου και της οικογένειας μου ανταποκρίθηκα στην μεγαλύτερη μάχη της ζωής μου μέχρι σήμερα». Μετά την περιπέτειά του ο Θάνος Πλευρές ξεκίνησε εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ενώ έγραψε το βιβλίο με την ιδιότητα του νομικού ώστε να γνωρίζουν οι ασθενείς τα δικαιώματά τους.

Όταν βγήκα από την εντατική

Ο νέος υπουργός Υγείας μάλιστα είχε περιγράψει με συγκινητικό τρόπο την ημέρα που βγήκε από την εντατική.

«Βγήκα στις 21 Νοεμβρίου. Ειναι συμβολική ημέρα λοιπόν της παρουσίασης του βιβλίου. Βγήκα απο την εντατική σαν σημερα. Βγήκα απο έναν νεκρό χωρο μεταξύ ζωής και θανάτου. Κι αισθανομαι ευλογημένος γι αυτο, οπως και για το διάστημα που παρέμεινα ξύπνιος στην εντατική, ειναι ενα απο τα δυνατότερα συναισθήματα να βιώνεις αυτο το θαύμα και να βλέπεις και τους άλλους γύρω σου να παλεύουν για αυτο».