Για το πώς «κινούνται» οι φωτιές ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από το Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής, την ώρα που η ανησυχία εντείνεται για τα πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς σήμερα ξέσπασαν 99 νέες πυρκαγιές, ενώ υπάρχουν ακόμα 57 ενεργά μέτωπα αυτή την ώρα.

Ακόμα, ανέφερε ότι στην Αττική απεστάλησαν πέντε μηνύματα από το 112, μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, για εκκενώσεις περιοχών.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στην Αρχαία Ολυμπία. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρούσαν πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, υδροφόρες, μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνολικά εστάλησαν SMS για την εκκένωση 32 οικισμών. Έμφαση δόθηκε στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν περίπου 200 πυροσβέστες, ενώ μέχρι να πέσει το φως επιχειρούσαν 2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, ενώ δυναμική ήταν και η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη Μεσσηνία, επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, ενώ επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Χθες και σήμερα εστάλησαν μηνύματα μέσω του 112 για εκκένωση οικισμών, για να απομακρυνθούν οι πολίτες σε ασφαλή κατεύθυνση.

«Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες και πιο δύσκολη θα είναι η αυριανή» είπε κλείνοντας και υπενθύμισε το μήνυμα του 112 που εστάλη το βράδυ της Πέμπτης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Οι καιρικές συνθήκες αύριο θα θυμίζουν Μάτι»

Από την πλευρά του, ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος τόνισε πως οι φωτιές έρχονται σε μία περίοδο έντονου καύσωνα για δέκα ημέρες, του μεγαλύτερου εδώ και 30 χρόνια, ενώ πρόσθεσε πως η αυριανή ημέρα θα είναι ιδιαίτερης επικινδυνότητας.

Μάλιστα, οι καιρικές συνθήκες θα θυμίζουν αυτές που υπήρχαν στη φωτιά στο Μάτι πριν τρία χρόνια.