Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα 300 ευρώ και στέρηση μισθού θα βρίσκονται από σήμερα Δευτέρα, 2 Αυγούστου έως και τις 29 Αυγούστου όσοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν δηλώσουν το αποτέλεσμα του υποχρεωτικού self test τους για τον κοροναιο στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όπως αναφέρεται σε σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Αυτό που αλλάζει στην εν λόγω ΚΥΑ είναι ότι θεσπίζεται πρόστιμο 300 ευρώ και για τους εργαζόμενους που δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα του υποχρεωτικού self test στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ενώ είναι υποχρεωμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα πρόστιμα πλήρωναν μόνο οι εργοδότες στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι τους προσέρχονταν στην εργασία τους χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού έλεγχο.

Αναλυτικά, στην ΚΥΑ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«4. Τα ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) είναι αρμόδια για τη διαπίστωση παραβάσεων της παρούσας και για την επιβολή κυρώσεων στους εργαζόμενους και στους εργοδότες, στον χώρο των οποίων παρέχεται η εργασία, ως εξής:

α) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. α) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον COVID-19,
β) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. β) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο,
γ) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την παρ. 3, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη τριακοσίων (300) ευρώ άπαξ
,δ) αν εργαζόμενος/η προσέλθει στον χώρο εργασίας, συντρέχουν οι περιστάσεις της περ. α) ή της περ. β) της παρ. 1 και παράσχει την εργασία του/της, επιβάλλεται σε αυτόν/η πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.».
β) το άρθρο 8, περί των μεταβατικών διατάξεων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 8 Μεταβατικές διατάξεις

«1. Έως τις 10.8.2021 στα πρόσωπα του άρθρου 1 διανέμονται δωρεάν τέσσερις (4) αυτοδιαγνωστικές δοκιμασίες ελέγχου (self test), μία για την εβδομάδα από 2.8.2021 έως 8.8.2021, μία για την εβδομάδα από 9.8.2021 έως 15.8.2021, μία για την εβδομάδα από 16.8.2021 έως 22.8.2021 και μία για την εβδομάδα από 23.8.2021 έως 29.8.2021.
2. Προμήθεια δωρεάν αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου (self test), σύμφωνα με την παρ. 1, δικαιούνται όλα τα πρόσωπα του άρθρου 1, ανεξαρτήτως της προϋποθέσεως παροχής εργασίας με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας, καθώς και οι μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, που διατηρούν ατομική επιχείρηση ή εταιρεία, είτε απασχολούν εργαζόμενους είτε όχι, εφόσον προσφέρουν προσωπική εργασία ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, χωρίς υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια».