Η εφετινή δεξίωση για την 47η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας θα είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες χρονιές. Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού επέβαλαν όχι μόνο τον περιορισμό των προσκεκλημένων αλλά και την επίδειξη από όσους προσέλθουν του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή έστω βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου PCR. Ετσι στο Προεδρικό Μέγαρο, στην άτυπη σύναξη αρχηγών στο Κιόσκι του κήπου, υπό την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

***

Η Προεδρία της Δημοκρατίας προσπάθησε να δώσει εφέτος διαφορετικό χρώμα στην εκδήλωση σε σχέση με προηγούμενα έτη και αυτό αντικατοπτρίζεται στους προσκεκλημένους. Επελέγησαν, μαθαίνω, προσωπικότητες από όλο το φάσμα της Κοινωνίας των Πολιτών: Επιστήμονες που αναπτύσσουν πρωτοπόρες τεχνολογίες στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Υγείας, της Γενετικής. Επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της Οικονομίας που διακρίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως οινοποιούς, βιοτέχνες και αγρότες. Ακόμα, καθηγητές σχολείων από την ενδοχώρα και τα ακριτικά μας νησιά, οι οποίοι δοκιμάστηκαν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς και μαθητές που διέπρεψαν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου έχουν επίσης προσκληθεί εφέτος πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

***

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα είναι και η Μάγδα Φύσσα, η Σταυρούλα Αξαρλιάν, ο Γιώργος Μομφερράτος, η Σοφία Μπεκατώρου. Εχουν προσκληθεί τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. Προσκεκλημένοι επίσης στη δεξίωση του Προεδρικού θα είναι ο Δημήτρης Κοντοπίδης, επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ινωσης, η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια Ερευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και πρέσβειρα της Ελλάδας στην ΕΕ σε θέματα Αειφόρου Θαλάσσιας Πολιτικής, ο Λευτέρης Αραπάκης, ένας από τους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» που βράβευσε το 2020 ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις τους, η Φανή Μπαχαρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νέας Βύσσας Εβρου. Ο Σύλλογος αυτός κατασκεύαζε μάσκες τις οποίες διένειμε στους υγειονομικούς της περιοχής και στα μέλη των αστυνομικών δυνάμεων. Πρόσκληση έλαβε και ο Μανόλης Κουσόγλου, καθηγητής Φυσικής στο 3ο Γυμνάσιο Καβάλας, ο οποίος όταν έκλεισαν τα σχολεία λόγω της πανδημίας σκέφθηκε, για να υποστηρίξει τους συναδέλφους του που δεν γνώριζαν νέες τεχνολογίες, να δημιουργήσει στο Facebook τη σελίδα «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Επίσης έχουν προσκληθεί η διεθνούς φήμη σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου και ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Βασίλης Σπανούλης.

***

Σε μια χρονιά που τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και οι αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, προσκλήθηκαν στο Προεδρικό εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, δομών κοινωνικής πρόνοιας θυμάτων βίας και προστασίας ανηλίκων, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Εφέτος η εκδήλωση δεν θα πλαισιωθεί από την μπάντα της ΑΣΔΕΝ (όπως γινόταν κάθε χρόνο), αλλά από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

***

Ξορκίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ το αρχηγοκεντρικό κόμμα

Πάμε τώρα λίγο στα του ΣΥΡΙΖΑ. Καλά πήγε, όπως μου λένε, η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη. Κόσμο είδε μπόλικο στο τέως «πράσινο» νησί, έκανε και ομιλίες, και γενικά ξόρκισε την εσωστρέφεια του κόμματος που είχε κυριαρχήσει για καιρό. Βέβαια μου λένε πως παρότι και η Προγραμματική Συνδιάσκεψη πήγε καλά και δεν είχαμε παρατράγουδα, οι παλιοί τον περιμένουν στη γωνία από εδώ και πέρα. Προεξάρχοντος του Πάνου Σκουρλέτη, για παράδειγμα, ο οποίος θέλει διακαώς συνέδριο άμεσα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ή των «53», οι οποίοι επίσης μέσω στελεχών όπως ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος πιέζουν στην ίδια κατεύθυνση. Και ο Νίκος Βούτσης είναι σε αυτό το mood, ενώ ιστορικά στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης έχουν αγωνία για την καλύτερη και πιο συλλογική λειτουργία του κόμματος – σε αυτό έχει την ίδια θέση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης. Γενικά όλοι αυτοί ξορκίζουν ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα και προφανώς ένας ακόμα σύμμαχος σε αυτή την αγωνία είναι ο Νίκος Φίλης. Οχι, άμεσα ρήξη ή κόντρα μην περιμένετε, είναι και η θερινή ραστώνη, όμως οι συζητήσεις στο παρασκήνιο γίνονται με φόντο το φθινόπωρο.

***

Κόμβος καινοτόμων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών

Εκατό και πλέον διαπρεπείς Ελληνες της Διασποράς και της Ελλάδας, προσωπικότητες με διεθνή απήχηση και διάκριση σε ακαδημαϊκούς, επιστημονικούς, επιχειρηματικούς και άλλους τομείς, ενώνουν το κύρος και τη δυναμική τους για τη σύσταση φορέα με την προσωρινή ονομασία «Κόμβος: Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού». Οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στηρίζουν την ενέργεια με τη συμμετοχή τους ως επίτιμων προέδρων στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας. Η ίδρυση του μη κερδοσκοπικού φορέα προγραμματίζεται έως τα τέλη του χρόνου και σηματοδοτεί την αναγκαιότητα για μια ευρύτερη κινητοποίηση του δυναμικού του Ελληνισμού, των ισχυρών δυνάμεων της επιστήμης, των γραμμάτων, της οικονομίας, της τέχνης και της κοινωνίας ως αντιστάθμισμα στην κρισιμότητα της εποχής, που διανύει το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Ο «Κόμβος», όπως αναφέρουν οι ιδρυτές του, θα λειτουργεί ως καταλύτης για τη σύνδεση δράσεων από προσωπικότητες και οργανισμούς, με σκοπό τον μετασχηματισμό των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ελληνισμού σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες υπέρ της Ελλάδας. Επιδιώκει να συνεργαστεί με υπάρχοντες φορείς, δομές και θεσμούς, ως φόρουμ συζητήσεων και ζυμώσεων. Θα δώσει προτεραιότητα στην εκκόλαψη προτάσεων που θα υιοθετούν πρακτικές καινοτομίας για την προώθηση έργων με έντονο αναπτυξιακό, τεχνολογικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα.

Πολύ υψηλό τίμημα για την Εγνατία

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έληξε με απόλυτη επιτυχία ο διαγωνισμός για την παραχώρηση για 35 χρόνια της Εγνατίας Οδού. Η είδηση βεβαίως δεν είναι τόσο ότι  έληξε ένας διαγωνισμός ο οποίος αναβλήθηκε εννέα φορές, όσο το τίμημα που επετεύχθη, το οποίο μαθαίνω ότι είναι πολύ υψηλό. Λεπτομέρειες για το ποσό του τιμήματος αναμένεται να δώσει προσεχώς ο Πρωθυπουργός, αλλά εκείνο που μου λένε  οι πηγές μου είναι ότι ίσως να είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποίησες που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα, κάτι που δείχνει, όπως ειπώθηκε, την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την κυβέρνηση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου υπήρξε συνεργασία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών με το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ότι υπάρχουν ανεμβολίαστοι βουλευτές και αρνητές του εμβολίου στη Βουλή είναι γεγονός. Ηδη βουλευτές της ΝΔ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ, ζήτησαν εγγράφως από τον Πρόεδρο της Βουλής να απαγορεύσει τη φυσική παρουσία ανεμβολίαστων βουλευτών στις συζητήσεις στη Βουλή και να μετέχουν σε αυτές μέσω τηλεδιασκέψεων. Το θέμα, όπως λέει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας (φωτογραφία), θα απασχολήσει τη Βουλή τέλος Αυγούστου, αφού έτσι κι αλλιώς η Βουλή σε λίγες ημέρες κλείνει για τον Δεκαπενταύγουστο. Θα συγκληθεί τότε η Διάσκεψη των Προέδρων, θα εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα ληφθούν αποφάσεις, λέει ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, που αποκαλύπτει ότι «λίγοι είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί».