Η τρέχουσα υγειονομική κρίση επιμένει, δεν λέει να κοπάσει, ξεπερνώντας κάθε φορά το πλήθος των περιοριστικών μέτρων και τις πολλές προσπάθειες των Αρχών να τιθασεύσουν τα επαναλαμβανόμενα κύματα υπερμετάδοσης και διασποράς της νόσου.

Ο ιός αποδεικνύεται εξόχως δυναμικός και ικανός να διεισδύει κατά τρόπο μοναδικό στις ανθρώπινες κοινότητες, υπερβαίνοντας τα όποια φράγματα επιχειρούν να υψώσουν κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές. Κάθε χαραμάδα που αφήνει πίσω της η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί ευκαιρία εισβολής και πεδίο προσβολής για αυτόν.

Ευνοείται προφανώς από τις μεταλλάξεις, από την ίδια τη φύση και την τάση του να αλλάζει προκειμένου να επικρατήσει.

Στην τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο συμβαίνει ακριβώς αυτό. Μεταλλασσόμενος ο ιός καταδεικνύει για ακόμη μία φορά την ικανότητά του να πληγώνει και να θέτει υπό αίρεση και αμφισβήτηση πολιτικές και σχέδια επιστροφής στην κανονικότητα, καταρρίπτοντας ιδιαιτέρως τις κατά καιρούς καλλιεργούμενες προσδοκίες ελέγχου του φαινομένου.

Οι εμπειρίες που έχουμε δεν αφήνουν πλέον περιθώρια παρερμηνειών. Οσο τα άτομα, οι κοινότητες, οι χώρες και ο κόσμος όλος δεν πειθαρχούν και δεν συντονίζονται με κοινές πολιτικές, τόσο ο ιός θα θεριεύει και η υγειονομική κρίση θα παρατείνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και την κοινωνική ζωή.

Οσο μάλιστα δεν τιθασεύεται και αφήνεται να κινείται ελεύθερος, θα μετατρέπει τις ανθρώπινες κοινότητες σε εργαστήρια μεταλλάξεων δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των γιατρών, των λοιμωξιολόγων, των επιδημιολόγων και εν γένει των επιστημόνων να ελέγξουν τη διασπορά του και να περιορίσουν τις πολλές συνέπειές του.

Οπως έχουμε γράψει και ξαναγράψει, δεν υπάρχει αποτελεσματικότερο μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας από το εμβόλιο και τους εμβολιασμούς.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι πια και ικανοί να πείσουν τους πάντες. Αποδεδειγμένα πλέον τα εμβόλια σώζουν ζωές, περιορίζουν τα συμπτώματα και τις νοσηλείες, διευκολύνουν τα εθνικά συστήματα υγείας να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διαχείριση και στον έλεγχο της νόσου.

Επειτα δε από τη διενέργεια δισεκατομμυρίων εμβολιασμών παγκοσμίως φανερώνεται ότι οι όποιες παρενέργειες είναι περιορισμένες και το ρίσκο απόλυτα ελεγχόμενο. Η όποια καθυστέρηση αντιθέτως δίνει χρόνο και περιθώρια ανασύνταξης στον ιό να αντεπιτίθεται και να προσβάλλει το αγαθό της δημόσιας υγείας.

Ιδιαιτέρως οι συμπολίτες μας μεγαλύτερων ηλικιών και αποδεδειγμένα οι πιο ευάλωτοι δεν επιτρέπεται να μένουν ασυγκίνητοι στα συνεχή μηνύματα της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας να εμβολιαστούν.

Οι σημερινοί πενηντάρηδες, εξηντάρηδες και εβδομηντάρηδες άλλωστε γνωρίζουν ότι οφείλουν εν μέρει την επιβίωσή τους και στους μαζικούς εμβολιασμούς που δέχθηκαν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους για την αντιμετώπιση πλήθους νοσημάτων υπεύθυνων για την παιδική θνησιμότητα στα μεταπολεμικά χρόνια.

Η Ελλάδα χάρις στα εμβόλια διατηρεί σήμερα ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο.

Ανθρωποι που διάγουν την πέμπτη, έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής τους και έχουν εμβολιαστεί μαζικά στα σχολικά τους χρόνια κατά της διφθερίτιδας, της ερυθράς, της ιλαράς, της ευλογιάς, της πολιομυελίτιδας και άλλων νόσων δεν επιτρέπεται να υιοθετούν ανορθολογικές, αστήρικτες και αντιεπιστημονικές συνωμοσιολογικές θεωρίες κατά των εμβολίων.

Το γεγονός δε ότι στην πλειονότητά τους οι πολιτικές δυνάμεις συντονίζονται υπέρ των εμβολιασμών και οι αρχηγοί των κομμάτων απευθύνουν αντίστοιχες εκκλήσεις δηλώνει ακριβώς την κρισιμότητα της επιλογής. Περιττό δε να σημειώσουμε ότι πλέον και η Εκκλησία της Ελλάδος επιβάλλεται να άρει τις όποιες επιφυλάξεις λίγων μελών της Ιεραρχίας και να προτρέψει τους πιστούς μαζικά να εμβολιαστούν.

Επιπροσθέτως, οφείλουν άπαντες να αναλογιστούν ότι δεν μπορούμε επ’ άπειρον να απέχουμε από την εργασία και τους χώρους δουλειάς. Το φθινόπωρο που θα κληθούμε να επιστρέψουμε στις δραστηριότητές μας ο διχασμός και οι αντιθέσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων θα κορυφωθούν, με συνέπειες ανυπολόγιστες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

Κοινώς, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για χωρατά και αστήρικτους και αντιεπιστημονικούς ανορθολογισμούς. Τα σενάρια είναι εφιαλτικά για όλους, ιδιαιτέρως για τους ανεμβολίαστους. Δεν επιτρέπουν πια άλλες αναστολές και επιφυλάξεις. Ας σπεύσουν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα πριν να είναι αργά.

ΤΟ ΒΗΜΑ