Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, προκαλώντας έντονες ανησυχίες και προβληματισμό σε κυβερνήσεις, υγειονομικούς, και πλέον και στους οικονομολόγους.

Σε κάθε έκθεση διεθνών οργανισμών που βλέπει το φως της δημοσιότητας, οι προβλέψεις τελούν υπό την αίρεση και την αβεβαιότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Αναλυτές ανησυχούν ότι οι λαμπρές οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης κινδυνεύουν να υπονομευθούν από την επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης και την επαναφορά των ταξιδιωτικών και κοινωνικών περιορισμών.

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τους τελευταίους μήνες οδήγησε σε αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των λιανικών δαπανών και της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών, ωθώντας πολλούς οικονομολόγους να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Ωστόσο, ήρθε η Δέλτα και η κατάσταση αλλάζει…

Οι νέοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν αναμένεται να απασχολήσουν και το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά και η συμμετοχή της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη διευρυμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Είναι η πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια που συμμετέχει σε Eurοgroup Αμερικανός υπουργός. Η τελευταία ήταν τον Σεπτέμβριο του 2011 όταν ο Τίμοθι Γκάιτνερ συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο στο Βρότσλαβ, της Πολωνίας, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την απειλή του Grexit.

Αν και από τις επίσημες ανακοινώσεις τόσο της η κ. Γέλεν όσο και Ευρωπαίων αξιωματούχων συνάγεται ότι η συζήτηση είναι προγραμματισμένη να επικεντρωθεί στον ψηφιακό φόρο που προωθεί η ΕΕ, εν τούτοις πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει…

Μάλιστα, εκτιμάται ότι ΗΠΑ και ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα στήριξης των οικονομιών, αλλά και τα αναχώματα που πρέπει να στηθούν προκειμένου να μην απειληθεί η παγκόσμια ανάκαμψη.

Κάτι τέτοιο εξάλλου, επισημαίνεται και στην επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο αναφέρει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών «μεταξύ άλλων, θα ανταλλάξουν απόψεις με την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και με θέματα τραπεζικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ΕΕ το 2021 σε 4,8%, μετά από το ρεκόρ ύφεσης κατά 6,2% που κατεγράφη το περασμενη. Αν επιβεβαιωθεί το ποσοστό αυτό, θα πρόκειται για την ταχύτερη ανάπτυξη που έχει καταγραφεί στην ΕΕ από το 1976.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι επίτροπος επί των Οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι οι προβλέψεις της ΕΕ δεν έχουν λάβει υπόψιν ην προοπτική ενός νέου κύματος που ενδέχεται να προκληθεί από την παραλλαγή του Δέλτα, αλλά αυτό αποτελεί έναν «αρνητικό κίνδυνο».

Η έκπληξη από την ΕΚΤ

Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις αγορές να προετοιμαστούν για νέες οδηγίες σχετικά με τη νομισματική σταθερότητα σε 10 ημέρες και επεσήμανε ότι ενδέχεται να ληφθούν νέα μέτρα το επόμενο έτος για τη στήριξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος ομολόγων έκτακτης ανάγκης.

Μιλώντας στην Bloomberg Television λίγες μέρες αφότου η ΕΚΤ αύξησε τον στόχο του πληθωρισμού στο 2% και αναγνώρισε ότι μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο, ο Λαγκάρντ είπε ότι η σύνοδος του Διοικητικού Συμβουλίου της 22ης Ιουλίου θα έχει τώρα «μερικές ενδιαφέρουσες παραλλαγές και αλλαγές».

«Θα είναι μια σημαντική συνάντηση. Δεδομένης της επιμονής που πρέπει να επιδείξουμε για να ανταποκριθούμε στη δέσμευσή μας, σίγουρα θα επανεξεταστεί η καθοδήγηση προς τα εμπρός» τόνισε.

Ο ψηφιακός φόρος

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών κάλεσε την ΕΕ να επανεξετάσει τα σχέδιά της για ψηφιακό φόρο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, Κυριακή, από τη Βενετία η κ. Τζάνετ Γέλεν επεσήμανε ότι ο εν λόγω φόρος «εισάγει διακρίσεις σε βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων».

«Εναπόκειται επομένως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν» δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να επωφεληθούν της συνόδου του Eurogroup για να «καθησυχάσουν» τις ΗΠΑ σχετικά με το σχέδιο ψηφιακού φόρου που θέλει να θέσει σε εφαρμογή η ΕΕ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το σχέδιο ανάκαμψης της Ένωσης, είχε δηλώσει την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα αυτό μαζί της, να την καθησυχάσουμε, να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των Αμερικανών και να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις» επισήμανε ο Γάλλος υπουργός αναφερόμενος στις επικείμενες συνομιλίες με την Τζάνετ Γέλεν.

Όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η Γαλλία έχει θεσπίσει έναν ψηφιακό φόρο, όμως έχει δεσμευτεί να τον καταργήσει μόλις τεθεί σε ισχύ συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών.

Πηγή ot.gr