Όταν ακούς τον CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, να αναφέρεται στην Ελλάδα (στην «χώρα μου», όπως υπερηφάνως την ονόμαζε) και να αποκαλείται «Έλληνας και Θεσσαλονικιός» σίγουρα σκέφτεσαι ότι κάτι άλλο πάλι ετοιμάζει να κάνει για την Ελλάδα. Μετείχε σε συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού».

Είπε ότι η επιλογή της Pfizer να κάνει την επένδυσή της στη Θεσσαλονίκη, δεν έγινε επειδή ο CEO της εταιρίας αυτής είναι «Έλληνας και Θεσσαλονικιός», αλλά επειδή η Θεσσαλονίκη «κέρδισε την επένδυση αυτή με το σπαθί της» και ότι ο ίδιος δεν της χαρίστηκε καθόλου. Ούτε έκανε την επένδυση επειδή θέλησε, όπως είπε, να κάνει κάποιο… δώρο στους συμπολίτες του Θεσσαλονικείς. Αποκάλυψε πως στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί μια δεξαμενή ειδικευμένων ανθρώπων, ότι έχει σχέδια και για άλλες επενδύσεις στην χώρα μας και ότι πλέον περιλαμβάνει την Ελλάδα σε επενδύσεις εξελιγμένης τεχνικής νοημοσύνης.

Διαπίστωσε όπως είπε ότι πολλά έχουν αλλάξει στην Ελλάδα από το 2009. Τότε, ανέφερε, που η χώρα ήταν εχθρική έναντι των επενδύσεων, ενώ σήμερα υπάρχει μια φιλοσοφία να βοηθηθούν οι επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι συνθήκες είναι καλές για να κάνουμε ένα άλμα προόδου και να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες. Η χώρα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για τον νέο αναπτυξιακό άλμα, ανέφερε ο πρωθυπουργός .

***
Η Πρόεδρος, τα οινοποιεία και το εργοστάσιο γιαουρτιού

Ξέρετε τι έκανε περισσότερη εντύπωση στους Σερραίους από την επίσκεψη στον τόπο τους της Προέδρου της Δημοκρατίας; Πέραν από τον όντως συγκινητικό λόγο που εκφώνησε για την απελευθέρωση της πόλης, οι επισκέψεις της που έκανε η Πρόεδρος σε διάφορες παραγωγικές μονάδες της περιοχής. Για παράδειγμα πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε στις Σέρρες το εργοστάσιο γιαουρτιού του «Κρι- Κρι». Πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε να δει πως παρασκευάζεται η μπίρα «Βόρεια», μια τοπική μπίρα που εξάγεται και στην Αμερική. Όπως πρώτη φορά Πρόεδρος επισκέφθηκε το Οινοποιείο «Κτήμα Νεράντζη» και δοκίμασε τα κρασιά του, ακούγοντας ιστορίες για το κρασί από την γιαγιά του Νεράτζη, ιδρυτή του οινοποιείου. Και όλα αυτά χωρίς να ακυρώσει κάποια προγραμματισμένη επίσκεψή της σε μοναστήρια ή σε αρχαιολογικούς χώρους. Την Τρίτη το μεσημέρι, την ώρα που το θερμότερο έδειχνε 38 βαθμούς κελσίου, ο Δήμαρχος Σερρών (μαζί με τους βουλευτές του Νομού) και τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή επέλεξαν ένα δροσερό μέρος να τους παραθέσουν γεύμα: Τους καταρράκτες του Αη Γιάννη.

***
Στη Δράμα η νέα συνάντηση ΠτΔ και Πρωθυπουργού

Σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου θα αναγορευτεί σε επίτιμη διδάκτορα της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ. Αλλά την Πέμπτη θα επισκέπτεται τη Δράμα. Εκεί αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που θα πραγματοποιεί περιοδεία στην Ξάνθη και στη Δράμα. Θα είναι η πρώτη συνάντησή τους εκτός Προεδρικού Μεγάρου.

***
Οι φοιτητές της Ιατρικής να δώσουν πρώτοι το καλό παράδειγμα

Υπό κανονικές συνθήκες οι φοιτητές της Ιατρικής και Οδοντιατρικής Σχολής, πρέπει να σπεύσουν πρώτοι για εμβολιασμό δίνοντας το καλό παράδειγμα σε όλους τους φοιτητές που ετοιμάζονται να εισέλθουν στα πανεπιστήμια μετά από πολλούς μήνες. Να σπεύσουν να εμβολιαστούν το γρηγορότερο ανεξάρτητα εάν υπάρχει freedom pass ή όχι. Αυτά προτρέπουν τους φοιτητές της Ιατρικής, αλλά και τους υπόλοιπους φοιτητές, οι ειδικοί επιστήμονες Λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι κάνουν έκκληση για εμβολιασμό φοιτητών πριν από τον Σεπτέμβριο. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και μια στοχευμένη παρέμβαση προς τους φοιτητές από ακαδημαϊκά πρόσωπα που δίνουν καθημερινά τη μάχη κατά του ιού, όπως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας , ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, η καθηγήτρια Εντατικολογίας και διευθύντρια των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού Αναστασία Κοτανίδου και άλλοι.

***
Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα

Υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη. Στα 605 ήταν τα νέα κρούσματα , οι διασωληνωμένοι στους 204 και οι θάνατοι στους 13. Τι είχε συμβεί; Μήπως οφείλεται αυτή η αύξηση στην χαλάρωση των μέτρων; Ή μήπως στην επιθετικότητα και μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα»; Οι ειδικοί που παρακολουθούν την όλη κατάσταση, λένε ότι η αύξηση υπήρξε σε σύγκριση με τις μετρήσεις της Κυριακής και της Δευτέρας. Κάτι που συμβαίνει σχεδόν κάθε εβδομάδα. Θα δούνε και τις σημερινές μετρήσεις και θα αποφασίσουν.

***
Τσίμπησε για να… τσιμπήσεις

Η προτροπή του Πρωθυπουργού προς τους νέους να εμβολιαστούν με τη φράση «τσίμπησε την ευκαιρία και τσιμπήσου με ένα εμβόλιο». έγινε, όπως αναμενόταν, viral στο Διαδίκτυο. Στις κριτικές αυτές απάντησέ το Μαξίμου. Ακόμα και στην κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξαγγελία του Freedom pass, των 150 ευρώ, η κυβέρνηση απαντά με… τσίμπημα: «Ας ελπίσουμε ότι θα τσιμπηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ξυπνήσει», απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι, που επιμένουν ότι για να σπεύσουν οι νέοι να εμβολιαστούν χρειάζονται συνθήματα. Και ένα από τα συνθήματα αυτά είναι και το…«τσίμπημα». Οι πιο προσεκτικοί γνωρίζουν ότι το «τσίμπημα» , το είχε ξαναχρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν στις 24 Απριλίου απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιασθούν: «Ένα απλό τσίμπημα μπορεί να σας γλιτώσει», είπε τότε.

***
Διπλάσια τα ραντεβού

Πάντως η επόμενη ημέρα της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού για τη κάρτα των 150 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών, βρήκε την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου ικανοποιημένο. Μέτρησαν τα ραντεβού που κλίστηκαν σε αυτές τις ηλικίες και τα βρήκαν μέσα σε ένα 24ωρο σχεδόν διπλάσιο. Μέσα σε λίγες ώρες έκλεισαν περισσότερα από 18.000 ραντεβού. Συνεπώς, λένε, είχε παρεμβατικότητα το Freedom Pass, των 150 ευρώ.

***
Η ενόχληση του Κικίλια

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ήταν ενοχλημένος και το έδειχνε από το τρολάρισμα που έγινε με το freedom pass. Πήγε στη Βουλή και με οργισμένο ύφος ζήτησε να «μην καπελώνετε τους νέους. Αφήστε τους να αποφασίσουν από μόνοι τους. Ενθαρρύνουμε τους εμβολιασμούς με όλους τους δυνατούς και θεμιτούς τρόπους και δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν πίσω. Θέλουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας», είπε.

***
Παρά την άρση των κυκλοφοριακών μέτρων

Ίσως ο κόσμος έχει ξεσυνηθίσει, ίσως ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, αλλά πρώτη νύχτα άρσης των κυκλοφοριακών περιοριστικών μέτρων και η κίνηση ήταν… μηδενική. Ποιος ξέρει γιατί; Μήπως επειδή ήταν Δευτέρας; Η μηδενική κίνηση καταγράφηκε στο κέντρο της Αθήνας, αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Σύνταγμα; Ενώ στην παραλιακή μαθαίνω (και της ζέστης βοηθούσης) η κίνηση ήταν μεγαλύτερη. Οι επόμενες ημέρες ωστόσο θα δείξουν. Αλλά και τα μπαράκια είχαν λιγοστούς ξενύχτηδες πελάτες. Η φωτογραφίες πάντως που βλέπετε είναι από το κέντρο της Αθήνας, τα μεσάνυχτα, της Δευτέρας.

***
Το απόγευμα μεταφέρεται ο Πικάσο εκεί όπου ανήκει

Εάν δεν συμβεί κάποια γραφειοκρατική καθυστέρηση τα δύο έργα τέχνης που έχουν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη θα βρίσκονται από σήμερα το απόγευμα, στο σπίτι τους, στην Πινακοθήκη. Θα ελεγχθούν, θα συντηρηθούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εκτεθούν στο κοινό. Ίσως από τα μέσα Ιουλίου. Αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, να υπάρξει αύξηση των επισκέψεων στην Πινακοθήκη για να δει ο κόσμος από κοντά τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν. Αλλά το ερώτημα που κυριαρχεί είναι; Πώς είναι δυνατόν ένας 49χρονος ελαιοχρωματιστής να οργάνωσε μόνος του και εκτέλεσε την κλοπή και επί εννέα χρόνια να κρατούσε τα έργα σε μια κρύπτη πλάι στο μπάνιο του σπιτιού του στην Κερατέα; Κατά τους αστυνομικούς ο κλέφτης πινάκων είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος, λάτρης της τέχνης, που δεν είναι ο ίδιος συλλέκτης, αλλά γνωρίζει ανθρώπους που κινούνται στον χώρο του πολιτισμού και έχει φιλικές σχέσεις μαζί τους.

***
Ο Τσίπρας στη Βόρεια Μακεδονία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (πιθανότητα μαζί με τον Νίκο Κοτζιά) θα βρεθούν την Πέμπτη στη Βόρεια Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Οχρίδα για το Φόρουμ των Πρεσπών (Prespa Forum Dialogue) με θέμα «Δυτικά Βαλκάνια το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης». Να σημειωθεί ότι το Φόρουμ αυτό διοργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. Συμμετέχουν 300 προσκεκλημένοι ανάμεσά τους και οι Πρόεδροι της Σλοβενίας, του Μαυροβουνίου και οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, της Αλβανίας και του Κοσόβου, ενώ έχει προσκληθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γιοχάνες Χαν.

***
Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό στην Οχρίδα

Την χώρα μας και τον Πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και της Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης. Όπως μαθαίνω ο κ. Φραγκογιάννης θα αναφερθεί στις παραβιάσεις της Συμφωνίας (από τις ποδοσφαιρικές φανέλες έως ορισμένα τουριστικά σλόγκαν) των Πρεσπών, αλλά όχι σε υψηλούς τόνους. Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι αυτή καθαυτή η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ο διάλογος που πρέπει να στηρίζει τη λογική, συχνά με την απουσία συναισθήματος και με περίσσια πολιτική ευθύνη.

***
Νέο Προξενείο στην Βεγγάζη

Ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη πρόκειται να ανοίξει. Την Κυριακή θα βρίσκεται στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης για να εγκαινιάσει το νέο προξενείο. Ο υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, θα επιχειρήσει να προωθήσει στη Λιβύη Έλληνες επιχειρηματίες για συμμετοχή τους στην ανοικοδόμηση της αραβικής αυτής χώρας.

***
Πρωτοβουλία των τριών θαλασσών

Μετά τη Λιβύη, ακολουθεί, στις 8 και 9 Ιουλίου η Βουλγαρία, στην πρωτοβουλία των τριών θαλασσών (Three Seas Initiative).Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια 12 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ανατολική Ευρώπη για την ανανέωση των φυσικών και ψηφιακών δεσμών μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό έχει νόημα ακόμη και από μόνο του. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι ότι αυτή η δέσμευση μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη απάντηση της Ευρώπης στην «καταπάτηση» των δικαιωμάτων της από την πλευρά της Ρωσίας και της Κίνας. Να σημειώσω ότι την χώρα μας θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης.

***
Όταν το Χόλυγουντ βρίσκεται στην Ελλάδα

Ποιος θα το περίμενε! Τρεις μεγάλες παραγωγές του Χόλυγουντ γυρίζονται σχεδόν ταυτόχρονα σε ελληνικό έδαφος, πέραν από κάποιες άλλες, ελληνικές και ξένες παραγωγές, που επίσης γυρίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας («Σμύρνη μου αγαπημένη» στη Λέσβο, «I love Greece» στην Σέριφο). Εχουμε και λέμε λοιπόν. Στην Αθήνα το «Greek freak» για την ζωή του Γιάννη Αντετοκούμπο, στη Θεσσαλονίκη το «Barracuda» (ή «The enforcer») με τον Αντόνιο Μπαντέρας, στο Πόρτο Χέλι και στις Σπέτσες, το «Στα μαχαίρια 2» του Ράιαν Τζόνσον με τον Ντάνιελ Κρεγκ (γνωστός και ως James Bond). Αυτό φυσικά σημαίνει φουλ δουλειά και για Έλληνες τεχνικούς (διαφόρων τομέων), σε σημείο δε, όπως μαθαίνω να μην φτάνουν πια τα ελληνικά χέρια! Μήπως όμως ήρθε και η ώρα για να δημιουργηθούν και οι πραγματικές υποδομές που θα μπορέσουν να στηρίξουν όλη αυτή την πολύ καλή προσπάθεια;