Το BeePathNet είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Προποντίδας. Στόχο έχει να κάνει τους αστικούς ιστούς πιο φιλικούς προς της μέλισσες, φυτεύοντας μελισσοκομικά φυτά, ενημερώνοντας σχολεία και πολίτες για τη σημασία της μέλισσας προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενθαρρύνοντας σωστές οικολογικές πρακτικές σε πολίτες και επαγγελματίες του αγροτικού τομέα.

Ο δόμος Νέας Προποντίδας επεμβαίνει δομικά στην αστική κουλτούρα με στόχο να «πείσει» πως οι μέλισσες εκτός από ένας σημαντικός «εταίρος» για την επιβίωση της βιοποικιλότητας του πλανήτη είναι και ισότιμο μέλος του κόσμου μας.

Το πρώτο βήμα έγινε στη Νέα Προποντίδα και ο δήμος ευχαρίστησε την καλλιτέχνη κα. Βασιλική Μελίσση για την πρώτη εικαστική παρέμβαση. Με πηγή έμπνευσης το δίστιχο: «Μέλισσα μελισσόφτερη κι αγουροξυπνημένη, φτερούγισε στ’ αγριολούλουδα και μελιστάλλαξέ τα» ξεκίνησε η δημιουργία του εικαστικού περιπάτου με βασική εικαστική θεματική την αντίθεση μεταξύ ενός περιβάλλοντος/κόσμου που έχουν εκλείψει οι μέλισσες (τοξικό, απουσία χρωμάτων κτλ) και ενός κόσμου που η μέλισσα συνεχίζει να επικονιάζει (χρώματα, λουλούδια, φρούτα, μελισσοκομικά φυτά κτλ).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: Γιορτάζουμε τη μέλισσα, το περιβάλλον και την πλούσια παράδοση της μελισσοκομίας στην Χαλκιδική. Όσοι καλλιτέχνες ενδιαφέρεστε να ανοίξετε διάλογο με την τέχνη σας σχετικά με τη μέλισσα και το περιβάλλον επικοινωνήστε μαζί μας. Η αισθητική της καλλιτεχνικής παρέμβασης θα μπορούσε να έχει έντονο παιδαγωγικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα:

1) Χορός της μέλισσας με γεωμετρικά σχέδια. 2) Μελισσοκομικά φυτά και καλάθι του αγρότη. Να δείξουμε με κάποιο τρόπο πώς η επικονίαση των λουλουδιών παράγει φρούτα, λαχανικά και καρπούς. 3) Κοινωνία της μέλισσας και είδη ήρεμης και άγριας μέλισσας.

Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις μικρότερες επιφάνειες του τοίχου για «γέμισμα». Γνωρίζουμε πως σε κάθε κοινότητα υπάρχουν άτομα που μπορούν να γεμίσουν με χρώμα και πολύτιμες πληροφορίες για την μέλισσα, τοίχους δημοτικών κτιρίων.

Άραγε πόσοι γνωρίζουμε την σημασία της προστασίας των μελισσών και τον ρόλο που επιτελούν στη φύση; Στο δήμο Νέας Προποντίδας πάντως κάνουν το σωστό από την πλευρά τους με την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.