Κινητοποίηση πραγματοποιούν το μεσημέρι της Κυριακής πρόσφυγες και αλληλέγγυοι στη δομή της Ριτσώνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Βασικά αιτήματα είναι χαρτιά για όλους/όλες, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, οικονομικό επίδομα, ελευθερία κίνησης και πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλες και όλους, ενάντια στα τείχη και τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που περίμεναν χρόνια στη χώρα μας για να κάνουν την πολυπόθητη συνέντευξη και, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της υπηρεσίας Ασύλου, να πάρουν προσφυγικό καθεστώς, τώρα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις γιατί δεν υπέβαλαν το αίτημά τους στην Τουρκία και κινδυνεύουν με άμεση απέλαση ή, σε περίπτωση που δεν τους δεχτεί η Τουρκία, να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα σε μετέωρο νομικό καθεστώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες οικογένειες Αφγανών της Ριτσώνας έχουν ειδοποιηθεί αιφνιδιαστικά ότι το αίτημά τους για άσυλο δεν θα κριθεί επί της ουσίας στην Ελλάδα.

Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι χαρτιά για όλους και όλες, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, οικονομικό επίδομα, ελευθερία κίνησης και πρόσβαση στην εκπαίδευση.