Το 50% του ελλαδικού χώρου κινδυνεύει με ερημοποίηση μέσα στην επόμενη 20ετία, σύμφωνα με την προβολή των σεναρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μιας και τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες που είχε συμβουλεύσει η αρμόδια Εθνική Επιτροπή κατά της Ερημοποίησης.

Σε εκδήλωση που έγινε στο χώρο του ΙΓΕ, στο Κτήμα Συγγρού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, ο κ. Λιβανός παρουσίασε τα νέα μέλη της Εθνικής Επιτροπής και θύμισε:«Το 2001 συντάχθηκε το 1ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της ερημοποίησης από Εθνική Επιτροπή που είχε συσταθεί υπό Υπουργίας Στέφανου Τζουμάκα το 1996 και με πρόεδρο τον Καθηγητή κ. Νικόλαο Γιάσογλου. Καθηγητή αναγνωρισμένο σε διεθνές και εθνικό επίπεδο για την προσφορά του στην καταπολέμηση της ερημοποίησης, που σήμερα – αργότερα εδώ – έχουμε τη χαρά να βραβεύουμε για το έργο του.Ωστόσο, παρά το σημαντικό έργο της τότε Επιτροπής και τη σπουδαιότητα και κρισιμότητα του θέματος, έκτοτε δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος.Δυστυχώς τα τελευταία 20 χρόνια σιωπήσαμε, καταπιαστήκαμε με άλλα».

Αντιλαμβανόμενος τη διάσταση του προβλήματος ο κ. Λιβανός,  τόνισε:
«Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει. Για να το πω με απλά λόγια, είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε τη γη μας ζωντανή! Όταν  ανέλαβα την πολιτική ηγεσία του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεσμεύτηκα  ότι με ένα ρεαλιστικό σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την καταπολέμηση του φαινομένου της ερημοποίησης.

Εθνική Επιτροπή κατά της Ερημοποίησης

Σήμερα, γίνεται πράξη το πρώτο σημαντικό βήμα με τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης.

Σκοπός της Επιτροπής είναι η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Ερημοποίησης,  η εισήγηση σχετικών πολιτικών και δράσεων και η συνδρομή στην παρουσία της χώρας στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα».

Τα μέλη της νέας Εθνικής Επιτροπής, όπως την παρουσίασε ο κ. Λιβανός είναι:
Και εδώ θα μου επιτρέψε να αναφερθώ ονομαστικά σε όλα τα μέλη της Επιτροπής:
1. Ελένη Μπριασούλη-Καπετανάκη (Πρόεδρος), Kαθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
2. Κωνσταντίνος Κοσμάς, Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπόνος-Εδαφολόγος.
3. Πάνος Πανάγος, Ερευνητής του Institute for Environment and Sustainability, Joint Research Center-EUROPEAN SOIL DATA CENTER, European Commission.
4. Χρήστος Καρυδάς, Ειδικός Επιστήμονας σε θέματα Τηλεπισκόπισης του Τμήματος Research & Development της ECODEV S.A.
5. Πρόδρομος Ζάνης, Καθηγητής Μετεωροσκοπίου του Τμήματος Γεωλογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
6. Βασίλειος Παπαναστάσης, Δασολόγος Ομότιμος Καθηγητής Λιβαδοπονίας – Λιβαδικής Οικολογίας, στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
7. Χρήστος Καραβίτης, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπόνος, Πολιτικός Μηχανικός.
8. Ορέστης Καΐρης, Δρ. Γεωπόνος-Εδαφολόγος, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
9. Γιάννης Παναγόπουλος, Ερευνητής του Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ.
10. Ευάγγελος Τζιρίτης, Εντεταλμένος Ερευνητής Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
11. Γεώργιος Μιγκίρος, Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωλόγος.
12. Μαρίνος Κριτσωτάκης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης.
13. Βασίλειος Ασχονίτης (Γραμματέας), Εντεταλμένος Ερευνητής Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
14. Κωνσταντίνος Παγώνης, Γεωπόνος, τέως Πανεπιστημιακός.
15. Αθανάσιος Κούγκολος, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
16. Ιωάννης Σπιλάνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Περιβάλλοντος.
17. Νικόλαος Δαναλάτος, Καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
18. Απόστολος Πολύμερος, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ.

Όπως είπε ο υπουργός, «η συγκρότηση αυτής της Επιτροπής συνιστά το εναρκτήριο λάκτισμα για αλλαγή πορείας.  Θέλουμε, ως υπουργείο, να ξεκινήσει μια ευρύτερη καμπάνια για το θέμα της ερημοποίησης αλλά και της κλιματικής αλλαγής, γενικότερα, με την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση, όχι μόνο των ειδικών επιστημόνων, αλλά ευρύτερα του συνόλου της κοινωνίας. Στοχεύουμε στον διάλογο με όλους τους ενεργούς πολίτες. Επιδιώκουμε τη συνεργασία και συναίνεση με όλα τα κόμματα».

Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε τη σημασία που έχει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς στη μάχη κατά της ερημοποίησης σημειώνοντας:
«Θέλουμε να ξεκινήσουμε από τους νέους και τα παιδιά, με την ένταξη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο, θεμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και του κομβικού ρόλου της αγροτικής παραγωγής στη ζωή μας».

Επίσης,θεωρεί κομβικής σημασίας τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην κλιματική αλλαγή. «Γι’ αυτό και την εντάσσουμε στο ευρύτερο πλαίσιο χάραξης της νέας Εθνικής Στρατηγικής μας για τον αγροδιατροφικό τομέα. Μια Στρατηγική που θέλουμε να αποτελέσει «όχημα» για τον απαιτούμενο διαρθρωτικό μετασχηματισμό της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να καταστεί ικανή να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, της ποιότητας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Μια Στρατηγική που θέλουμε να καταστήσει τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα πυλώνα ενός κλιματικά προστατευτικού μοντέλου ανάπτυξης που απαιτείται για τη μετάβαση της χώρας μας στη νέα μετα-covid εποχή. Ως Ευρωπαίοι πολίτες, μόνο ικανοποίηση μπορούμε να νιώσουμε για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αποφάσεις της για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πρωτοστατεί, θέτοντας στο επίκεντρο την  πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο ΥπΑΑΤ τίμησε για την προσφορά του τον πρώτο Πρόεδρο της Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης, Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Νικόλαο Γιάσογλου.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Καθηγήτρια κ. Ελένη Μπριασούλη-Καπετανάκη και ο Ομότιμος Καθηγητής, κ. Γεώργιος Μιγκίρος. Επίσης, απηύθυναν χαιρετισμό ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Βουλευτής του ΜΕΡΑ 25, κ. Κρίτων Αρσένης και ο Πρόεδρος του ΙΓΕ, κ. Διονύσης Κυριακόπουλος. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ, κ. Κώστας Μπαγινέτας και πολλά από τα μέλη της Επιτροπής. Την ευθύνη του συντονισμού είχε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Ευγενίδης.