Σε περίπτωση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, το άκρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του κοροναϊού θα μπορούσε να εκτινάξει τον δείκτη αναπαραγωγής του ιού στο 7, προειδοποίησε την Τετάρτη η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αγγλίας.

Μιλώντας στο βρετανικό κονοβούλιο, η διευθύντρια στρατηγικής κατά της Covid-19 στο Public Health England, δρ Σούζαν Χόπκινς, ανέφερε πως το ινδικό στέλεχος Δέλτα είναι μια από τις 33 παραλλαγές του ιού που παρακολουθούνται στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως, λόγω της εκρηκτικής εξάπλωσης του στελέχους δέλτα, η άρση των τελευταίων περιορισμών αναβάλλεται για ένα μήνα.

Από τις 33 παραλλαγές που παρακολουθούνται, οι 8 είναι ανησυχητικές παραλλαγές «ειδικού ενδιαφέροντος» και υπόλοιπες παραλλαγές «υπό διερεύνηση».

«Όλες φέρουν μεταλλάξεις που μας προβληματίζουν, όμως οι μεταλλάξεις δεν επαρκούν από μόνες τους για να προβλέψουμε αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην εμβολιαστική διαδρομή μας και τον κίνδυνο νοσηλείας» είπε η Χόπκις σύμφωνα με το Sky News.

Προειδοποίησε επίσης πως αν το στέλεχος Δέλτα αφεθεί «ανεξέλεγκτο» ο δείκτης R θα μπορούσε να αυξηθεί «πάνω από το 5, ακόμα και μέχρι το 7».

Αυτό θα σήμαινε ότι κάθε ασθενής του κοροναϊού θα μετέδιδε τον ιό σε άλλους επτά, κατά μέσο όρο.