Ταρτάρ μπαρμπουνιού

Δροσερό και φίνο πιάτο. Αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να φιλετάρετε το ψάρι, ζητάτε να το κάνει ο ιχθυοπώλης.

Προετοιμασία 40΄

ΥΛΙΚΑ  (για 1 μερίδα)

1 μεγάλο μπαρμπούνι, φιλεταρισμένο (2 φιλέτα)

1 τσιμπιά ανθός αλατιού

10 σταγόνες λάιμ ή μοσχολέμονο

10 σταγόνες λεμόνι

½ κ.γ. πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

1 κ.γ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (το λευκό μέρος)

Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα

2-3 αβγά αχινού (σε βάζο με θάλασσα) – προαιρετικά Μπορούμε να τα προμηθευτούμε σε βαζάκια των 150 και 330 γρ. από σχεδόν όλα τα καταστήματα που πουλούν φρέσκα αλιεύματα (αν δεν έχουν, γιατί είναι ένα ακριβό αλλά και ταυτόχρονα ευαίσθητο προϊόν, ζητήστε να σας το βρουν την επόμενη ημέρα). Η διάρκεια ζωής του είναι έως δέκα ημέρες και δύο από τη στιγμή που θα ανοιχθεί. Συντηρείται μέσα σε αποστειρωμένη θάλασσα (την περιέχει το βαζάκι).

Λίγη θάλασσα αχινού που περιέχει το βάζο

Λαδολέμονο για τον αχινό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κόβουμε τα φιλέτα μπαρμπουνιού ζουλιέν, δηλαδή σε λωρίδες, και τις λωρίδες σε πολύ μικρούς κύβους (ψιλό καρέ). Τους βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον ανθό αλατιού, το λάιμ ή μοσχολέμονο, το λεμόνι, την πιπεριά, το κρεμμυδάκι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε ένα πιάτο την ουρά και το κεφάλι του ψαριού χωρίς το ψαροκόκαλο και γεμίζουμε το ενδιάμεσο με το ταρτάρ ξαναδίνοντας το σχήμα του μπαρμπουνιού. Ανακατεύουμε τα αβγά του αχινού (αν χρησιμοποιήσουμε) με λίγο λαδολέμονο και τα τοποθετούμε κατά μήκος του ταρτάρ. Ρίχνουμε από πάνω λίγη θάλασσα αχινού και λίγο ελαιόλαδο.

Το ταρτάρ μπορεί να μείνει μέχρι το πολύ 2 ώρες στο ψυγείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk