Τα παιδιά κάτω των 15 ετών δεν φαίνεται ότι θα εμβολιαστούν σύντομα, καθώς δεν έχουν διαδραματίσει ρόλο στη διασπορά του κοροναϊού.

Αυτό τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση της Παρασκευής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Η ερώτηση, ειδικότερα, αφορούσε την έγκριση από τον ΕΜΑ για χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε έφηβους 12-15 ετών.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι: «Δεν θα αρχίσει εμβολιασμός σε παιδιά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει και η ανάγκη σε αυτή τη φάση».

Αντίθετα, αυτοί που πρέπει να εφοδιαστούν οπωσδήποτε είναι οι 65 και άνω.

Καμία επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς εμβολιασμό

Εξάλλου, προηγουμένως ο καθηγητής είχε τονίσει τη σημασία του εμβολιασμού για την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως τόνισε, η όποια κανονικότητα είναι επισφαλής αν δεν επιτύχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει για μερικούς μήνες ακόμα να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες, να προσέχουμε και να κάνουμε self tests.

Σημείωσε πως ο καλός καιρός βοηθάει, καθώς μειώνει κατά 20% τη μετάδοση του ιού, αλλά αυτό δεν αρκεί – ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Κοντοζαμάνης: Μπορούν να εμβολιάζονται οι πολίτες στα νησιά

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε ερώτηση αναφορικά με τους εμβολιασμούς πολιτών που επιλέγουν τα νησιά γιατί προτιμούν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στις δομές υγείας των 19 αυτών νησιών, από πολίτες- μη κατοίκους- που επιλέγουν τον εμβολιασμό τους στη νησιωτική χώρα με το εμβόλιο της J&J. Εφόσον βρουν ραντεβού οι πολίτες, μπορούν να υλοποιήσουν εκεί τον εμβολιασμό τους».