Μία πιθανή ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο θα κοστίσει στη χώρα περίπου 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει σε έκθεσή του το «Nomura Research Institute».

Ο οικονομικός αναλυτής της Nomura, Τακαχίντε Κιούτσι, δήλωσε ότι οι απώλειες στην περίπτωση της ακύρωσης υπολογίζονται σε περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια γιεν ή περίπου 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ιαπωνία και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συμφώνησαν να διοργανώσουν τους Αγώνες χωρίς θεατές από το εξωτερικό, με τον Κιούτσι να αναφέρει ότι οι οικονομικές απώλειες από την απουσία κόσμου αναμένεται να φθάσουν τα 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ανέφερε στην ανάλυσή του ότι η εισαγωγή ενός “απεριόριστου” αριθμού εγχώριων θεατών στους Αγώνες θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη.

Υποθέτοντας ότι η κατάσταση COVID-19 σταθεροποιηθεί στην Ιαπωνία, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος ενός τέτοιου σεναρίου θα οδηγήσει σε 16,65 δισεκατομμύρια δολάρια σε Oλυμπιακά έσοδα, τα οποία θα σχετίζονται με την ιαπωνική οικονομία.

Η ιαπωνική κυβέρνηση και η ΔΟΕ συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι, παρά τις αντιδράσεις των Ιαπώνων.

Η έκκληση της ΔΟΕ για «θυσία» έχει δημιουργήσει κύμα αγανακτησης στο ιαπωνικό κοινό πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με τους εκπροσώπους του Τόκιο 2020 να υπογραμμίζουν ότι η ακύρωση δεν είναι επιλογή.

Αντιδράσεις

Την ακύρωση ή την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που είναι προγραμματισμένοι για αυτό το καλοκαίρι, ζητεί το 70% των ιαπωνικών εταιρειών, σύμφωνα με έρευνα Reuters, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες ότι οι Αγώνες θα αυξήσουν το επιδημιολογικό φορτίο σε μια εποχή που το ιατρικό σύστημα βρίσκεται σε μεγάλη πίεση.

Περίπου εννέα εβδομάδες πριν από τους Αγώνες, μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.

Η Έρευνα, που διενεργήθηκε στις 6-17 Μαΐου, έδειξε ότι το 37% των εταιρειών ήταν υπέρ της ακύρωσης, ενώ το 32% επιθυμεί αναβολή.

Συγκεκριμένα, το ποσοσό όσων ζητούν ακύρωση έχει αυξηθεί από τον Φεβρουάριο. Τότε το 29% ζητούσε ματαίωση και το 36% αναβολή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ευθυγραμμίζονται περίπου με τις δημοσκοπήσεις, με πρόσφατη έρευνα να καταδεικνύει ότι τον 80% των Ιαπώνων δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή των Αγώνων αυτό το καλοκαίρι.

Περισσότερο από το 80% των Ιαπώνων είναι αντίθετο στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα τους φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, λιγότερες από 10 εβδομάδες πριν την έναρξη του παγκόσμιου αθλητικού γεγονότος, το οποίο πέρυσι αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εφημερίδα Asahi μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας την Παρασκευή να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης υγειονομική ανάγκης σε εννέα νομαρχίες της χώρας λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της covid-19.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% των ερωτηθέντων επιθυμεί την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το 40% την αναβολή τους ξανά. Οι αριθμοί αυτοί παρουσιάζουν άνοδο σε σχέση με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ίδια εφημερίδα πριν ένα μήνα και η οποία είχε δείξει ότι το 35% επιθυμούσε την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το 34% την αναβολή τους.

Πηγή: ot.gr