Αυλαία ρίχνει, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες λειτουργίας, το 3G δίκτυο της COSMOTE. Η αποδέσμευση από την παλαιότερη τεχνολογία τρίτης γενιάς θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2021 και ως το τέλος του έτους. Το φάσμα που θα απελευθερωθεί, θα αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων 4G και 5G της εταιρείας.

«Η σταδιακή κατάργηση του δικτύου 3G σε όλη τη χώρα θα απελευθερώσει το φάσμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε χρήση, θα αυξήσει τη χωρητικότητα του δικτύου και θα μας επιτρέψει να ισχυροποιήσουμε τα δίκτυα COSMOTE4Gκαι 5G. Σήμερα, το 3G, η τεχνολογία που μόλις πριν 20 χρόνια αποτέλεσε επανάσταση και εγκαινίασε την εποχή του MobileInternet, θεωρείται ήδη ξεπερασμένο. Αυτό καταδεικνύει την ταχύτητα με την οποία οι τεχνολογίες αλλάζουν, καθώς και την ανάγκη για συνεχείς επενδύσεις σε δίκτυα. Στην COSMOTE, απαντώντας σε αυτή την ανάγκη, φέραμε πρώτοι στην Ελλάδα το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, το 5G, και συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά για να γίνει σύντομα διαθέσιμο σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο executive director Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Δικτύων Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργος Τσώνης.

Στο 50% η κάλυψη με 5Gως το τέλος του 2021

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κατάργηση του 3Gδικτύου δεν επηρεάζει τις υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων (SMS), οι οποίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά. Οι υπηρεσίες δεδομένων, μετά την κατάργησή του 3G, θα υποστηρίζονται από το 4G, που παρέχει πληθυσμιακή κάλυψη 99%, και από το δίκτυο 5G, του οποίου η κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021.

Σήμερα, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 5G της εταιρείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπερνά πλέον το 90%, ενώ οι πόλεις όπου έχει ενεργοποιηθεί το COSMOTE 5G έχουν φθάσει τις 17. Οι μέγιστες ταχύτητες, σε συγκεκριμένες περιοχές, ξεπερνούν το 1Gbps. Σταδιακά, αξιοποιώντας παράλληλα και το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων που αποκτήθηκε από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το δίκτυο θα επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες περιοχές. Ο Όμιλος ΟΤΕ, με περίπου 5 δισ. ευρώ επενδύσεις την περασμένη δεκαετία και με επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ για την τρέχουσα τετραετία, δημιουργεί τις υποδομές για την Κοινωνία των Gigabit.

H πρόσβαση στο Internet μέσω του δικτύου κινητής COSMOTE, θα γίνεται πλέον μόνο από συσκευές που υποστηρίζουν δίκτυο 4Gή 5Gμε κάρτες τεχνολογίας U-SIM. Η COSMOTE, όπως ανακοίνωσε, έχει φροντίσει ώστε όλοι οι συνδρομητές της που χρησιμοποιούν υπηρεσίες δεδομένων μέσω συσκευών 3Gμε κάρτα SIMπαλαιάς τεχνολογίας, να μπορούν να την αντικαταστήσουν άμεσα και δωρεάν σε ένα κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Στα ίδια σημεία, οι συνδρομητές μπορούν επίσης να ελέγξουν εάν η συσκευή τους υποστηρίζει αποκλειστικά υπηρεσίες 3Gκι εφόσον το επιθυμούν να την αντικαταστήσουν με ειδική έκπτωση, επιλέγοντας μέσα από μια ευρεία γκάμα συσκευών 4Gκαι 5G. Ο έλεγχος της κάρτας SIMή της συσκευής μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά στο 13888 για ιδιώτες και στο 13818 για επιχειρήσεις.