Η πρώτη βιντεοκλήση μέσω 5G στη χώρα μας έγινε σήμερα πραγματικότητα μέσα από το δίκτυο της COSMOTE, η οποία προχωρά και στην εμπορική διάθεση δικτύου πέμπτης γενιάς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps. Η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021.

Μία ημερά μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας του φάσματος συχνοτήτων για την ανάπτυξη των δικτύων 5ηςγενιάς, η πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκηκαι του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κυρία Dominique Leroyκαι τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο επικεφαλής Νομικών και Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου DT, κ. Wolfgang Kopfκαι η νομική σύμβουλος και chief officer Νομικών και Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, κυρία Ειρήνη Νικολαΐδη. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν τεστ ταχυτήτων mobileinternet, όπου οι ταχύτητες του COSMOTE5Gξεπέρασαν το 1Gbps.

Πού κάνει πρεμιέρα το 5G για συνδρομητές COSMOTE

Πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5Gσυσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE. Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, όλο και περισσότερες συσκευές θα πιστοποιούνται σταδιακά και θα παρέχουν πρόσβαση στο δίκτυο 5G της εταιρείας. Η λίστα με τις πιστοποιημένες 5Gσυσκευές είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Ο εξοπλισμός 5Gστο δίκτυο της εταιρείας εγκαθίσταται σε συνεργασία με την Ericsson. Έχουν αδειοδοτηθεί και ενεργοποιηθεί Σταθμοί Βάσης 5Gστα 3,5 GHz (με βάση το ήδη διαθέσιμο φάσμα), που επιτρέπουν πολύ υψηλές ταχύτητες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps, σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Γιαννιτσά, Ηγουμενίτσα, Μυτιλήνη. Παράλληλα το τεχνολογικά ουδέτερο φάσμα που χρησιμοποιείται και από το COSMOTE4G, συμβάλλει στην μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE5G.

Οι ταχύτητες mobileInternetκαι οι χρόνοι απόκρισης (latency) του δικτύου θα βελτιώνονται σταδιακά. Η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021. HCOSMOTEέχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δίκτυα του εξωτερικού, για παροχή 5Groamingστους πελάτες της σε επιλεγμένες χώρες της Ε.Ε., ενώ η διαθεσιμότητα 5Groamingθα επεκταθεί σύντομα και σε περισσότερες χώρες. Η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων του δικτύου 5G θα γίνει με την ενσωμάτωση του νέου φάσματος συχνοτήτων, έπειτα από τη δημοπρασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Επενδυτικό πλάνο 2 δισ. ευρώ στην τετραετία

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, ο Όμιλος ΟΤΕ θα στηρίξει τη δυναμική πορεία της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή, με τις τεχνολογικές υποδομές που δημιουργεί και τα έργα ICTπου υλοποιεί, ενώ επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για επενδυτικό του πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ στην τετραετία, κυρίως για δίκτυα 5Gκαι FTTH. Ο κ. Höttges συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου, αλλά και το σχεδιασμό της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κυρία Leroy ενημέρωσε για την πρόθεση της COSMOTEνα καλύψει με 5Gαυτοκινητόδρομους της χώρας, συνολικού μήκους άνω των 2.000 χλμ., μέχρι το τέλος του 2023, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου «Συνδεδεμένοι αυτοκινητόδρομοι». Οι «διάδρομοι 5G» (5GCorridors), που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, θα επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη κίνηση φορτηγών από και προς λιμάνια και αεροδρόμια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Το θέμα της σημερινής μας συνάντησης έχει περιεχόμενο ουσιαστικό, αλλά πιστεύω ότι έχει και μία πολύ μεγάλη συμβολική σημασία, γιατί ενώ αποτελεί ένα βήμα στο ψηφιακό αύριο της χώρας, συμβαίνει την επομένη ακριβώς της ολοκλήρωσης δημοπράτησης των συχνοτήτων για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Με αυτό τον τρόπο κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες αποκτούν πρόσβαση σε νέες δυνατότητες που μόνο η υψηλή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν προορισμό από όπου ο κόσμος θα εργάζεται, θα συνταξιοδοτείται. Και η συνδεσιμότητα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο συνολικό αυτό σχέδιο».

Σχετικά με το COSMOTE5G, ο κ. Höttges δήλωσε: «Με την εμπορική διάθεση του COSMOTE5G, η Ελλάδα γίνεται από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που διαθέτουν δίκτυο 5ηςγενιάς. Τα επόμενα χρόνια, καινοτόμες εφαρμογές, που αξιοποιούν το 5G, θα αλλάξουν πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως τους ξέραμε έως σήμερα. Η επένδυσή μας στην Ελλάδα είναι για εμάς στρατηγικής σημασίας. Υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κόμβο υψηλής τεχνολογίας. Στηρίζουμε δυναμικά το όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μέσα από τις επενδύσεις μας σε δίκτυα νέας γενιάς και σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές».

«Το 5Gθα αποτελέσει στο μέλλον τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες σε πολλούς κλάδους, όπως η υγεία, η βιομηχανία, οι μεταφορές κ.α. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου το 5Gθα συμβάλλει στην υλοποίηση του έργου Trans-European Transport Networks, το οποίο θα επιτρέψει την αυτόματη κίνηση φορτηγών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης. Το λανσάρισμα του 5G στην Ελλάδα από την COSMOTEθα συμβάλει στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε η κα DominiqueLeroy.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Το 5G, το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, είναι εδώ και το φέρνει πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE. Με το δίκτυο 5G κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς την Κοινωνία των Gigabit. Το COSMOTE 5G θα επεκτείνεται και θα βελτιώνεται συνεχώς, ενώ το νέο φάσμα συχνοτήτων θα μας βοηθήσει να “ξεδιπλώσουμε” τις απεριόριστες δυνατότητές του. Εξελίσσουμε σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα, για να μπορούν αύριο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κάνουν όλα όσα δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Με την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».