Υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες θνησιμότητα στις ΜΕΘ της τάξης του 80%; Παρά τον αγώνα που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές στις κρίσιμες ιατρικές μονάδες, υπάρχει αυτή η δραματική όσο κι ανησυχητική εξέλιξη ;

Τα σημαντικά αυτά ερωτήματα ανακύπτουν από αναφορά στην τελευταία ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, της Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνας Παπαευαγγέλου ότι «εκτός   ΜΕΘ σημειώνεται το 20% των θανάτων από Covid-19».

Η αποδοχή της συγκεκριμένης δήλωσης της κυρίας Παπαευαγγέλου, με συνεκτίμηση των επίσημων στοιχείων του ΕΟΔΥ, οδηγεί  -με βάση τα απλά μαθηματικά- στη δυσάρεστη αποδοχή ότι στις ΜΕΘ υπάρχουν, κατά τραγικό τρόπο, περισσότεροι θάνατοι.

Πως συνάγεται αυτό; Την 1η Μαρτίου 2021 είχαν καταγραφεί, από την αρχή της πανδημίας, 6534 θάνατοι ενώ 1347 συνάνθρωποί μας είχαν εξέλθει από τις ΜΕΘ (σσ. από επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ εκείνης της ημέρας).   Χθες, 27 Μαρτίου, ο αριθμός των θανάτων είχε ανέλθει σε 7826 και εκείνοι που είχαν κατορθώσει να κερδίσουν την μάχη με την Covid-19 στις ΜΕΘ ήταν 1656. Διαπιστώνεται λοιπόν ότι ο αριθμός των νεκρών του Μαρτίου είναι 1292 κι εκείνοι που το ίδιο διάστημα βγήκαν από τις ΜΕΘ είναι 309  συνάνθρωποί μας.

Αν λοιπόνωσυνυπολογισθεί η δήλωση της κυρίας Παπαευαγγέλου ότι το 20% των θανάτων είναι εκτός ΜΕΘ  (δηλαδή   το 80% εντός ΜΕΘ) τότε   fφαίνεται να προκύπτει ότι τον Μάρτιο εντός των εν λόγω μονάδων έχασαν την ζωή τους 1033 ασθενείς με Covid-19. Κι αν προστεθεί ο προαναφερόμενος αριθμός των 309 που εξήλθαν από τις ΜΕΘ τον Μάρτιο, μέχρι χθες προκύπτει ένα σύνολο νοσηλευόμενων   1342 (1033+ 309)  που νοσηλεύθηκαν στις  εν λόγω μονάδες . Κι από τους οποίους απεβίωσαν οι 1033 (ποσοστό 79,99%). Δηλαδή  πράγματι, αν γίνουν αποδεκτές οι αναφορές της κυρίας Παπαευαγγέλου,  προκύπτει ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους χάνουν την ζωή τους μέσα στις ΜΕΘ !

Ωστόσο με την αποδοχή της δήλωσης της κυρίας Παπαευαγγέλου διαπιστώνεται ότι παρεμφερή είναι και τα ποσοστά θνησιμότητας εντός ΜΕΘ κι άλλες χρονικές περιόδους ή κι από την αρχή της πανδημίας.

Αυτοί οι υπολογισμοί δημιουργούν προβληματισμό για την ορθότητα της δήλωσής της αφού υπάρχουν  πρόσφατες μελέτες εντός κι εκτός Ελλάδος ότι  το ποσοστό θνησιμότητας στις ΜΕΘ είναι 36-45%, που έχει τεράστια διαφορά από το προαναφερθέν ποσοστό του 80% που συνάγεται από την δήλωση  της καθηγήτριας στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου.

 Σημειώνεται ακόμη ότι αυτό που αναφέρθηκε προ διημέρου, έρχεται σε αντίθεση με αυτά που είχε δηλώσει η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ Αναστασία Κοτανίδου, στις 10  Νοεμβρίου2020. Τότε είχε πει για «χαμηλή θνητότητα στις ΜΕΘ».  Η κυρία Κοτανίδου είχε επισημάνει εκείνη την ημέρα ότι «από την αρχή της πανδημίας, πάνω από 900 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί και πάνω από 330 βγήκαν από τις ΜΕΘ απόλυτα υγιείς». Σημειώνεται ότι εκείνη την ημέρα βρίσκονταν στις ΜΕΘ περίπου 270 άτομα. Κι έτσι συνάγεται το συμπέρασμα (με αφαίρεση από το σύνολο των 900 των νοσηλευόμενων εκείνη την στιγμή και των εξελθόντων) ότι οι άνθρωποι που, δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους στις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας ήταν περίπου 300 (δηλαδή περίπου 33%). Σημειώνεται ότι το σύνολο των νεκρών από την φονική νόσο ήταν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 866, δηλαδή το ποσοστό αυτών που έχαναν μέχρι τότε την ζωή τους στις ΜΕΘ ήταν της τάξης περίπου του 35% του συνόλου των θανάτων (οι 300 από τους 866) . Κι έτσι προκύπτει ότι το 65% ωαπεβίωσε εκτός ΜΕΘ σε απλές κλίνες  Covid-19.

Με τελικό συμπέρασμα ότι αν  προφανώς γίνει δεκτό το διεθνές συμπέρασμα ότι το ποσοστό θανάτων στις ΜΕΘ κυμαίνεται στο 45% (ποσοστό 55%  συνεπώς εξέρχεται  από αυτές) το ποσοστό θανάτων σε απλές νοσηλευτικές μονάδες είναι 70-80% κι όχι 20%!

Αν υπολογισθεί   δηλαδή ότι  τον Μάρτιο εξήλθαν 309 από τις ΜΕΘ, που εκπροσωπούν το 55% των νοσηλευόμενων, τότε το 45% που έχασαν την ζωή τους εντός των εν λόγω ιατρικών μονάδων ήταν 343 περίπου άτυχοι άνθρωποι.  Ο αριθμός αυτός είναι στο σύνολο των 1292 θανάτων του τρέχοντος μηνός ποσοστό 26%. Δηλαδή προκύπτει ότι αυτοί που έχασαν την ζωή τους, εκτός ΜΕΘ ήταν δυστυχώς 74%.