Η Τουρκία χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θέλει να επηρεάσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα του.

«Προφανώς. Θα υπάρξουν απόπειρες ανάμιξης στις επόμενες εκλογές. Έχει γραφτεί και οι απειλές δεν είναι συγκαλυμμένες» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την Τρίτη από το τηλεοπτικό κανάλι France 5.

«Θεωρούμε απαράδεκτες αυτές τις δηλώσεις, που είναι αντίθετες με το πνεύμα φιλίας και συμμαχίας» αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωσή του.

«Η Τουρκία δεν έχει καμία άλλη έγνοια, σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας, παρά μόνο την ευημερία των περίπου 800.000 Τούρκων που ζουν σε αυτή τη χώρα» πρόσθεσε.

Μακρόν: Σχεδιάζει ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε για τουρκική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, το 2022. Και κατηγόρησε ανοιχτά την Άγκυρα ότι διαδίδει ψεύδη, μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει.

«Θα υπάρξουν προσπάθειες παρέμβασης στις επόμενες (γαλλικές) προεδρικές εκλογές», είπε χθες το βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στο δίκτυο France 5. «Το θεωρώ απαράδεκτο. Καταγράφεται. Oι απειλές δεν συγκαλύπτονται».

Η ανάμιξη, ανέφερε, θα είναι με τη μορφή «παιχνιδιού για την κοινή γνώμη» – πιθανόν μία αναφορά στην τουρκική διασπορά στη Γαλλία και στην επιρροή της Άγκυρας μέσω ενός δικτύου σχολείων, τεμενών και οργανώσεων στα γαλλικά εδάφη, παρατηρεί το πρακτορείο Bloomberg.

«Πολιτική ψευδών» από τον Ερντογάν

Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης την Τουρκία για διαστρέβλωση των σχολίων του για το Ισλάμ, τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων στη Γαλλία από ισλαμιστές εξτρεμιστές.

«Πολύ ξεκάθαρα, το περασμένο φθινόπωρο υπήρξε μια πολιτική ψευδών», τόνισε. «Τα σχόλιά μου παραποιήθηκαν και η Γαλλία παρουσιάστηκε ως χώρα που έχει πρόβλημα με το Ισλάμ».

«Ψεύδη του κράτους, ψεύδη των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος, εξαπλώνονται από ορισμένα μεγάλα δίκτυα, που ελέγχονται από το Κατάρ», κατήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι έχει θέσει το θέμα και στον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, στενό σύμμαχο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.