«Έστησε ο έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη». Σχεδόν τον στίχο του μεγάλου μας εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, μου απήγγειλε κορυφαίο μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων (πιο κορυφαίο δεν γίνεται) όταν τον ρώτησα τι βλέπει για την πανδημία. Ουσιαστικά μου επιβεβαίωσε ότι θα πιάσουμε Απρίλιο προκειμένου να δούμε μια σχετική αποκλιμάκωση. Όχι ότι ο ιός θα εξαφανιστεί, αλλά ελπίζουν οι επιστήμονες ότι θα πιέζεται λιγότερο το σύστημα, δηλαδή τα νοσοκομεία.

Από τις 10 Απριλίου και μετά, και όσο βελτιώνεται ο καιρός θα δούμε επιπέδωση της καμπύλης και λιγότερα κρούσματα, άρα λιγότερους στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό το κορυφαίο στέλεχος της επιτροπής μου συνέστησε υπομονή και σύνεση προκειμένου να μην υπάρξουν χειρότερα.

Κι όταν λένε οι ειδικοί ότι θα χρειαστούν 15 ημέρες για να πάρουμε μια ανάσα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα ανοικτά μαγαζιά από τις 29 Μαρτίου. Μάλλον το σενάριο της 5ης Απριλίου φαντάζει πιο πιθανό για το λιανεμπόριο ενώ για την εστίαση μάλλον πάμε για το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου κι όσο θα πλησιάζουμε στο Πάσχα.

Το θέμα όμως είναι άλλο. Πόσο ακόμα θα αντέξει το Σύστημα Υγείας και πότε θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και των νεκρών;

***
Το εβραϊκό αρχείο της Θεσσαλονίκης

Η άφιξη των Ρώσου Πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούτιν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας αναζωπύρωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται μια μεγάλη ρωσική προσφορά, κάτι σαν δώρο, προς την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για το αρχείο των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, το οποίο άρπαξε ο Κόκκινος Στρατός εισβάλλοντας στη ναζιστική καγκελαρία. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλη είδηση παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Εκείνο που έμαθα είναι ότι το 2014 η ελληνική κυβέρνηση έφθασε πολύ κοντά με τη ρωσική για την παράδοση του αρχείου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η Αθήνα ήταν πρόθυμη να πληρώσει και τα «φύλακτρα» των αρχείων (που δεν είναι περισσότερο από 80.000 ευρώ). Και επίσης να παραδώσει στη Μόσχα και τα αρχεία του ρωσικού προξενείου στα Χανιά. Οι Ρώσοι ωστόσο το καθυστερούσαν έγινε λόγος και για επιστροφή στη Ρωσία της συλλογής Κωστάκη που φυλάσσεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Μετά ήρθαν οι απελάσεις διπλωματών και εκεί που η υπόθεση χανόταν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης το ξανάφερε το θέμα και το ζήτησε μάλιστα επίμονα σε επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών. Βεβαίως είναι καθαρά θέμα της ρωσικής κυβέρνησης, που εάν γίνει ίσως να αποτελεί και την είδηση της χρονιάς.

***

Ο σεφ Λαζάρου στο Προεδρικό

Ο αρχιμάγειρας Λευτέρης Λαζάρου, έλαβε την εντολή από την Προεδρία της Δημοκρατίας να ετοιμάσει το μενού στο επίσημο δείπνο που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Έτσι ο πρώτος Έλληνας σεφ που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin, μυθικός για τα θαλασσινά του πιάτα θα ετοιμάσει συνολικά 45 πιάτα, το βράδυ της Τετάρτης σε ένα δείπνο όπου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας. Και θερμομέτρηση θα γίνει και τεστ. Είναι η δεύτερη φορά που η Προεδρία της Δημοκρατίας αναθέτει σε εξωτερικό σεφ να ετοιμάσει δείπνο, αν και διαθέτει σεφ στο Προεδρικό Μέγαρο. Η πρώτη φορά ήταν όταν ανέθεσε στον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου το δείπνο προς τιμή του Αιγύπτιου Προέδρου.

***
Το αεροσκάφος του Κάρολου και η παρέλαση

Μαθαίνω πως γίνεται προσπάθεια ώστε το αεροσκάφος που θα μεταφέρει στην Αθήνα τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου Πρίγκηπα της Ουαλίας Κάρολο και την Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, να παρελάσει και αυτό μαζί με α μαχητικά στον Αττικό ουρανό. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος της RAF (Voyager) το οποίο χρησιμοποιεί η βασιλική οικογένεια για τις μετακινήσεις της, αλλά και ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Προσφάτως μάλιστα το αεροσκάφος αυτό… εξωραΐστηκε. Με έξοδα της βρετανικής κυβερνήσεως βάφτηκε με τα χρώματα της βρετανικής σημαίας (κόστισε περίπου 1,1 εκατ. δολάρια). Εν πάσει περιπτώσει το Voyager εάν «παρελάσει» την 25η Μαρτίου μαζί με αμερικανικά F-16, γαλλικά Rafale, αμερικανικό ιπτάμενο τάνκερ και ελληνικά μαχητικά ,θα τιμήσει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

***
Απουσία υπουργών

Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα είναι παρόντες και οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είμαι βέβαιος εάν την παρέλαση θα την παρακολουθήσουν και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ίσως πλην των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών.

***
Οι 15 ιππείς και τα άλογά τους

Αυτοί οι 15 ιππείς που θα παρελάσουν με παραδοσιακές στολές πραγματικά μου έκαναν εντύπωση. Έτσι έψαξα το θέμα. Διαθέτουν, ρώτησα, οι Ένοπλες Δυνάμεις άλογα και ιππείς; Ναι μεν τα τεθωρακισμένα θεωρούνται συνέχεια του Ιππικού (για αυτό και οι αξιωματικοί τους έχουν βαθμούς ίλαρχος, υπίλαρχος, επίλαρχος κτλ.) αλλά απ΄ότι γνωρίζω άλογα δεν διαθέτουν. Ούτε βεβαίως ιππείς. Συνεπώς; Θα είναι ιππείς από ιππικό όμιλο (και ουχί στρατιωτικοί) γιατί μόνον αυτοί γνωρίζουν πώς συμπεριφέρονται τα άλογά τους και τα άλογά τους μόνον αυτούς γνωρίζουν. Κανείς δεν ήθελε να ρισκάρει κάτι το διαφορετικό.

***
Το δώρο που θα δοθεί στην Πινακοθήκη

Δεν θα είναι περισσότερα από 45 άτομα αυτοί που θα βρεθούν την 24η Μαρτίου στην περιήγηση της Εθνικής Πινακοθήκης. Και για να αποφευχθεί ο συνωστισμός θα χωριστούν σε πέντε γκρουπ, με εννέα άτομα το κάθε γκρουπ. Μέλη της πολιτικής ηγεσίας θα συνοδεύουν κάθε ομάδα μαζί με μια επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης που θα κάνει την ξενάγηση. Βεβαίως το «γενικό πρόσταγμα» Ι(ας το πούμε έτσι) θα το έχει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός. Μαθαίνω ότι οι επίσημοι προσκεκλημένοι ( διάδοχος του Βρετανικού θρόνου, πρωθυπουργός της Ρωσίας, Πρόεδρος της Κύπρου και υπουργός Άμυνας της Γαλλίας) θα πάρουν και ένα δώρο, φεύγοντας από την Εθνική Πινακοθήκη. Πρόκειται, μαθαίνω για μια συλλεκτική, εξαιρετικά σπάνια έκδοση (δύο τόμων) από το «Λεύκωμα της ελληνικής επανάστασης», στα αγγλικά, του εκδοτικού οίκου «Μέλισσα». Η παραγγελία έχει ήδη γίνει από το υπουργείο Πολιτισμού που εξασφάλισε τα τελευταία 50 αντίτυπα. Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη έκδοση δεν υπάρχει πλέον στην αγορά.

***
Όταν η Ακρόπολη άνοιξε

Ήταν σαν να το περίμεναν από καιρό. Αυτή η ανυπομονησία ήταν διάχυτη στην οδό Διον. Αρεοπαγίτη με τους πρώτους τουρίστες να περιμένουν να ανοίξουν οι πύλες του μνημείου- φάρος της Αρχαιότητας για να την επισκεφθούν. Φορώντας τις μάσκες τους, κρατώντας σχολαστικά τις αποστάσεις οι επισκέπτες της πρώτης ημέρας που άνοιξε η Ακρόπολη έβγαλαν φωτογραφίες και στάθηκαν με δέος μπροστά στο μνημείο. Να σημειώσω ότι στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται η παρουσία έως 3 ατόμων με χρήση μάσκας, χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. Για την παρουσία τους εκεί οι πολίτες θα πρέπει να έχουν αποστείλει με sms στο 13033 τον κωδικό «6», είτε να έχουν μαζί τους βεβαίωση τύπου Β όπου θα έχει επιλεγεί ο κωδικός «6».

Μαζί με την Ακρόπολη άνοιξαν για το κοινό και οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι όπως: η Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός, Βιβλιοθήκη του Αδριανού, Ναός του Ποσειδώνα, Αρχαία Ελευσίνα, Ολυμπία, Μεσσήνη, Αιγές, Πέλλα, Ελεύθερνα, Αμφίπολη, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, Ασκληπιείο Επιδαύρου, Άβδηρα, Νικόπολη και Αρχαία Νεμέα θα δέχονται από σήμερα επισκέπτες, αλλά κάτω από συγκεκριμένα μέτρα.

***
Θέλουν τον Σκέρτσο πιο ορατό στους πολίτες

Όσοι συνομιλούν με ένοικους του Μεγάρου Μαξίμου καταλαβαίνουν ότι ένα από τα πρόσωπα που ο ρόλος τους στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης έχει τελευταίως αναβαθμισθεί είναι του Ακη Σκέρτσου. Η τελευταία τηλεοπτική του εμφάνισή του που ανακοίνωσε τα δωρεάν rapid test για τον covid, ικανοποίησε πλήρως το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και την πλειοψηφία των Λοιμωξιολόγων που είδαν έναν σύμμαχο στην αγώνα που δίνουν για ενημέρωση. Μαθαίνω ότι το Μέγαρο έχει νέα σχέδια για τον κ. Σκέρτσο, που τον θέλει στο εξής πιο ορατό στους πολίτες. Με συχνότερες εμφανίσεις στην τηλεόραση σε θέματα που θα παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη με την τεχνοκρατική τους διάσταση.

***
Το δώρο της Γαλλίας προς την Βουλή των Ελλήνων

Ο γερανός εμφανίστηκε και πάλι στη Βουλή, αυτή τη φορά για εθνικό λόγο. Μετέφερε μια σπάνια ταπισερί του 18ου αιώνα που αναπαριστά τη Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ. Ένα έργο ωδή στην ελληνική σκέψη που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Παραχώρηση από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση που τιμά έτσι την Ελληνική Επανάσταση. Ήρθε με ειδική συσκευασία, με συνθήκες υψηλής ασφάλειας γιατί για τους Γάλλους πρόκειται για εθνικό κειμήλιο ανυπέρβλητης αξίας. Θα παραμείνει στη Βουλή των Ελλήνων για μερικούς μήνες, αλλά, όπως μαθαίνω άρχισαν ήδη οι διαβουλεύσεις με την γαλλική κυβέρνηση ώστε να παραμείνει για όλο το 2021.