Περισσότερα από 650 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από παχυσαρκία παγκοσμίως, ενώ διαρκώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού, αλλά και της σοβαρότητας των περιστατικών, καθώς το 39% των ενηλίκων παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η συχνότητα της παχυσαρκίας αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς επηρεάζει περίπου το 10-30% των ενηλίκων.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, στην Ελλάδα η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το σύνολο του πληθυσμού, σχετικά με την αύξηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως, είναι η παράλληλη αύξηση και της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς το φαινόμενο αυτό θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές.

Το 2020, ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών παγκοσμίως ανήλθε στα 107 εκατομμύρια, ενώ αν αυτή η ανοδική τάση συνεχιστεί, θα έχουμε παγκοσμίως περισσότερα παχύσαρκα από ελλιποβαρή παιδιά έως το 2022 και σε λιγότερο από 20 χρόνια, ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας σε 1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως.

Σκοπός της εταιρείας Novo Nordisk Hellas είναι να «Αλλάξουμε την Παχυσαρκία», καθώς αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη, του καρδιαγγειακού νοσήματος και άλλων ασθενειών. Έτσι, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού της Ελλάδας, δημιούργησε την καμπάνια ενημέρωσης «Μην το ‘χεις βάρος», καθώς και τον ιστότοπο www.mintoxeisvaros.gr όπου ο αναγνώστης μπορεί αν βρει διαθέσιμες πληροφορίες για τη νόσο της παχυσαρκίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της. Παράλληλα μπορείτε να παρακολουθήσετε video της καμπάνια ενημέρωσης «Μην το ‘χεις βάρος» στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=HNYv7jZ7xTc