Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 15 μερίδες)

2 φλιτζ. χοντρό σιμιγδάλι

2/3 φλιτζ. σπορέλαιο

100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα + λίγα ακόμα για γαρνίρισμα

50 γρ. σταφίδες

Λίγη κανέλα, για πασπάλισμα

Για το σιρόπι

3½ φλιτζ. νερό

1 φλιτζ. χυμός πορτοκάλι

Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

2½ φλιτζ. ζάχαρη

1 ξυλαράκι κανέλας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3΄-4΄ (ο χρόνος μετράει αφού πάρει βράση).

Σε μια άλλη κατσαρόλα καβουρδίζουμε, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, το σιμιγδάλι στο σπορέλαιο ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Οταν πάρει χρώμα το σιμιγδάλι (όσο το καβουρδίζουμε τόσο πιο καφέ γίνεται), ρίχνουμε προσεκτικά και σιγά-σιγά το σιρόπι, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Με τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα για κέικ. Ξεφορμάρουμε 1 ώρα μετά. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με κανέλα και λίγα καρύδια.