Με την ευκαιρία της μνήμης της Αγίας Φιλοθέης στις 19 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού οργανώνει διαδικτυακή προβολή της ταινίας της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Φιλοθέη, η Aγία των Αθηνών». Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ γύρω από μια μεγάλη μορφή που έδρασε στην  Αθήνα τον 16ο αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η Φιλοθέη θεωρείται προδρομική μορφή για την Επανάσταση του 1821: το πρωτοπόρο εκπαιδευτικό έργο της, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, συνεχίστηκε από άλλους και άνοιξε το δρόμο για την Ελληνική Επανάσταση. Η δράση της Φιλοθέης αποτελεί έμπνευση και ο αγώνας της για ν’ αλλάξει ο κόσμος είναι αυτό που τη συνδέει με το σήμερα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθούν μεταξύ άλλων  βίντεο για την εκπαίδευση Μαλάλα Γιουσαφζάι, τη νεαρή αγωνίστρια για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην (Νόμπελ Ειρήνης και βραβείο από τη Διεθνή Αμνηστία).

Γεννημένη στην Αθήνα, η Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, σύζυγος του εφοπλιστή και πρώην Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργου Παπαλιού, ασχολείται με τον κινηματογράφο ως  παραγωγός και σκηνοθέτης.  Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές, που έχουν διακριθεί στην Ελλάδα (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών κ.ά.) και στο εξωτερικό (Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου-FIPRESCI, Βραβείο Henry Ford κ.ά.). Η Μ. Χατζημιχάλη-Παπαλιού είναι μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και από το 2007 έως το 2011 υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την Aναπηρία EMOTION PICTURES .

 

Η ταινία «Φιλοθέη, η Aγία των Αθηνών» θα είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Youtube του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 7:00 μμ. έως και την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου.