Απώλεια στον χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου της Γαλλίας, σημειώθηκε χθες 18 Ιανουαρίου, όταν ο ηθοποιός και σεναριογράφος Ζαν Πιέρ Μπακρί, άφησε την τελευταία πνοή του στο Παρίσι, σε ηλικία 69 ετών. Ο Μπακρί πέθανε από επιπλοκές της επάρατου νόσου από την οποία ταλαιπωρούνταν επί σειρά ετών.

Γεννημένος στην Καστιγιόν του Αλγερίου στις 24 Μαΐου 1951, ο Ζ. Π. Μπακρί μπήκε στον χώρο του θεάματος στα τέλη της δεκαετίας του 1970 παίζοντας σε ένα επεισόδιο της  σειράς της τηλεόρασης «Les enquêtes du commissaire Maigret».

Έναν χρόνο αργότερα, το 1979, ακολούθησε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία «Ο αδάμαστος» και πρωταγωνιστή τον  Αλέν Ντελόν. Στις περισσότερες από τις 65 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ο Μπακρί κρατούσε δεύτερους αλλά πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο τον βρίσκαμε και πρωταγωνιστή σε αρκετές ταινίες όπως οι «Ετσι είναι η ζωή» (2017), «Η ιδιωτική ζωή του κυρίου Σιμ» (2015). Η τελευταία ταινία του «Photo de famille» είναι παραγωγή του 2018.

Ο Μπακρί ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό και σκηνοθέτρια Ανιές Ζαουί με την οποία συνεργάστηκε σε κάποιες δουλειές, ανάμεσα στις οποίες και οι ταινίες «Περί ορέξεως» (2000),  «Σαν μια εικόνα» (2004), «Parlez-moi de la pluie» (2008) αλλά και η «Place publique» που γυρίστηκε πριν από δύο χρόνια.

Οι παραπάνω τέσσερις ταινίες ήταν όλες σκηνοθετημένες από την Ζαουί σε σενάριο και των δύο. Ο Μπακρί εξάλλου είχε γράψει σενάρια σε αρκετές ταινίες, ανάμεσα στις οποίες και οι «Smoking», «No Smoking» του Αλέν Ρενέ.