Η Πάρνηθα έγινε δημοφιλέστατη εσχάτως. Στα όμορφα μονοπάτια της ασκείται πολύς κόσμος. Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πλέον ότι πάνε συχνά-πυκνά για αναζωογονητική και αγχολυτική πεζοπορία, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Μαθαίνουμε ότι τελευταίως εθεάθησαν μαζί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Πέτσας και ο σχεδόν συντοπίτης του, ο εκ Τρικάλων ορμώμενος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκρέκας. Διευκρινίζουν ωστόσο και οι δύο ότι πάνε μόνο για περπάτημα. Υποθέτουμε ότι μετά και το ελευθέρας που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης για άσκηση στα βουνά θα πληθύνουν προσεχώς οι «αθλητές» των αττικών ορέων.

 

Χρυσοχοΐδης εν δράσει

Ετσι κι αλλιώς η πανδημία επιμένει και οι πολίτες έχουν ανάγκη έστω μιας κοντινής εξόρμησης. Αρκεί βεβαίως να πειστεί και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που έχει επιφορτιστεί με την τήρηση των απαγορεύσεων και επιδεικνύει μέγα ζήλο κινητοποιώντας με όσες δυνάμεις διαθέτει. Γυρίζει όλη την Ελλάδα, πιέζει όσο μπορεί τους τοπικούς ιεράρχες να αποφύγουν γιορτές και πανηγύρεις και να αποτρέψουν προβληματικούς συνωστισμούς. Είναι τέτοια η ένταση της δράσης του που προκάλεσε ακόμα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, κατά την αιφνιδιαστική εμφάνισή του στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, πέραν των άλλων αράδιασε και κάμποσες υπερβολικές, κατά την κρίση του, επιδόσεις προστίμων σε πολίτες που παραβίασαν το γενικό απαγορευτικό. Ο ίδιος πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί αθλητικές εξόδους, αποφεύγει τέτοιου τύπου έκθεση, ιδιαίτερα μετά την κριτική που δέχθηκε ο αψύς και απείθαρχος γενικώς Κρητικός του κόμματός του.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο των τελευταίων ημερών για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είναι η επέτειος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και όσα πιθανώς θα τη συνοδεύσουν. Τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα είναι αντίστοιχα εκείνων που ελήφθησαν για την προηγηθείσα επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με τη διαφορά ότι επειδή οι αναμενόμενες συγκεντρώσεις θα συγκροτούνται κυρίως από νεανικό πληθυσμό οι κίνδυνοι συγκρούσεων φαντάζουν σοβαρότεροι. Γι’ αυτό και η επιφυλακή θα ξεπερνά την προηγούμενη.

Από εκεί και πέρα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές σε όλη τη δομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Η υπάρχουσα συγκροτήθηκε πριν από 20 χρόνια, πάλι από τον ίδιο, και πλέον θεωρεί ότι έχει ξεπεραστεί από τις συνθήκες. Ανάμεσα στα άλλα προτίθεται να δημιουργήσει καινούργιο Αρχηγείο στην ΕΛ.ΑΣ. και μαζί να αλλάξει το επιχειρησιακό δόγμα για τις συναθροίσεις με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Υπόσχεται και δεσμεύεται ότι στις προθέσεις του είναι να περιορίσει την αστυνομική βία και να διευκολύνει τις συγκεντρώσεις. Μιλάει κατά βάση για αλλαγές επί το δημοκρατικότερον, ακόμα και για απόλυτο περιορισμό της ρίψης χημικών. Φιλόδοξες προφανώς είναι διαθέσεις. Ο χρόνος και τα γεγονότα θα δείξουν αν είναι και υλοποιήσιμες…

Παράπονα βουλευτών

Πληθαίνουν τα φαινόμενα αρρυθμίας μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και υπουργών, όπως φάνηκε και από την προχθεσινή «εμπλοκή» που καταγράφηκε λόγω της απόρριψης από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου των βουλευτικών τροπολογιών που είχαν κατατεθεί στο χωροταξικό νομοσχέδιο και για κάποιες από τις οποίες φέρονται να είχαν τις (υπουργικές) διαβεβαιώσεις ότι θα γίνονταν δεκτές. Του κάκου όμως περίμεναν οι «γαλάζιοι» να υλοποιηθεί η υπουργική δέσμευση και όταν άκουσαν τον κ. Οικονόμου να ανακοινώνει στην Ολομέλεια της Βουλής ότι καμία βουλευτική τροπολογία δεν γίνεται δεκτή εκνευρίστηκαν. Ενοχλημένοι ήταν και για το ότι δεν διορθώθηκε, όπως είχε επισημανθεί εγκαίρως, η λανθασμένη διατύπωση συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου (άρθρο 132) παρότι κατατέθηκε πλειάδα νομοτεχνικών βελτιώσεων. Η ενόχλησή τους έφτασε ως το περιστύλιο, όπου ο «καραμανλικός» Γιώργος Βλάχος εθεάθη να μιλάει σε υψηλούς τόνους με τον κ. Οικονόμου λέγοντας ότι «δεν πάει άλλο» και ότι η «κοροϊδία έχει κι αυτή τα όριά της». «Ας έρθουν οι αλλαγές στο επόμενο νομοσχέδιο που θα ‘ναι παχιές οι μύγες» φέρεται ειπών ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, οργισμένος διότι δεν έγιναν οι αναγκαίες διορθώσεις των λαθών που είχαν εντοπιστεί στην επίμαχη διάταξη. Ο Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, είπε στην Ολομέλεια ότι «θα πρέπει να εξετάζονται οι τροπολογίες και να μην απορρίπτονται», καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές καταθέτουν σημαντικά προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Τα παράπονα των βουλευτών έφτασαν, όπως με πληροφορούν, ως τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλη Μπεκίρη και τον γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη και κάτι μου λέει ότι δεν αποκλείεται να εισακούστηκαν οι διαμαρτυρόμενοι…

Πάντως αυτή η διελκυστίνδα μεταξύ βουλευτών της συμπολίτευσης και κυβερνητικών παραγόντων κάτι υποκρύπτει, αν αναλογιστεί κάποιος και την πρόσφατη κόντρα που είχαν με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με τον οποίο διάφοροι είναι πυρ και μανία λόγω των εκκρεμών συντάξεων. Κάτι που είχαν ευθέως θέσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη συζήτηση που είχαν μαζί του προτού φτάσει στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις μειώσεις εισφορών κ.λπ. την περασμένη εβδομάδα.

Μάλιστα η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Αννα Ευθυμίου είχε καταθέσει δύο σχετικές ερωτήσεις στον κ. Βρούτση αλλά απάντηση δεν πήρε. «Δεν θεωρώ ότι είναι δόκιμο να μη μας δίνει ο κύριος υπουργός τα εφόδια για να απαντήσουμε σε τόσο κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν βιοποριστικούς λόγους των ασφαλισμένων…» είχε πει μιλώντας στην Επιτροπή, ενώ και άλλοι είχαν διαμαρτυρηθεί, όπως ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας κ.ά. Μάλιστα, λέγεται ότι η κυρία Ευθυμίου «κόπηκε» από ομιλήτρια κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εθελούσιες χωρίς τέλος

Στον καιρό της πανδημίας, παρότι τα περισσότερα φαντάζουν ακινητοποιημένα, εξελίσσονται σχεδόν αφανώς πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, οι εθελούσιες τελειωμό δεν έχουν στις χειμαζόμενες, κατά τ’ άλλα, τράπεζες. Με την πιο πρόσφατη της Τράπεζας Πειραιώς, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αποχώρησαν περίπου 1.000 τραπεζοϋπάλληλοι. Είχαν προηγηθεί άλλες περίπου 700 από τη Eurobank, 600 μετακινήσεις στην εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων Sepal από την Alpha Bank και αναμένονται άλλες περίπου 700-800 από την Εθνική Τράπεζα.

Δηλαδή τους τελευταίους μήνες αποχώρησαν από το τραπεζικό σύστημα περίπου 3.000 υπάλληλοι που αντιστοιχούν στο 7% του δυναμικού των τραπεζών. Επίσης εξελίξεις είχαμε στην Τράπεζα Αττικής. Μετά την παραίτηση του προέδρου της κ. Κ. Μητρόπουλου ζητήθηκαν και οι παραιτήσεις των περισσοτέρων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα αποχώρησαν οι κ.κ. Γ. Δουκίδης, Χ. Κυριαζής, Αν. Ταμπραντζής, η κυρία Ελ. Κολιοπούλου, όπως και ο επικεφαλής των ελεγκτικού μηχανισμού της Τράπεζας κ. Δ. Τζιανίμης. Απόλυτος άρχων πλέον ο κ. Θ. Πανταλάκης και βεβαίως οι εκπρόσωποι του ΤΣΜΕΔΕ. Οπως παλιά δηλαδή… κατά τις παραδόσεις.

Να σας ενημερώσω ότι αυτόν τον καιρό διεξάγονται «διαγωνισμοί» για τη σημαντική θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Υπερταμείο. Η θητεία της κυρίας Ουρανίας Αικατερινάρη (φωτογραφία) λήγει τον Ιανουάριο, αν δεν κάνουμε λάθος. Οπότε το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, που απαρτίζεται από Ελληνες και ξένους, επαναπροκήρυξε τη θέση.

Αρχικώς εμφανίστηκαν περίπου 15 υποψηφιότητες. Από τη διαδικασία προεπιλογής κόπηκαν οι δέκα και έμειναν πέντε για την τελική κρίση και επιλογή. Αυτό ωστόσο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η κυρία Αικατερινάρη είναι και πάλι υποψήφια μεταξύ των πέντε προεπιλεγέντων. Η θέση, όπως είπαμε, έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί το Υπερταμείο κατέχει και διαχειρίζεται σχεδόν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και μαζί εποπτεύει πραγματικά τη λειτουργία και επίδοση πλήθους δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, προκρίνοντας πολιτικές εξυγίανσης, μέτρα ελέγχου των δαπανών και άλλα εξίσου κρίσιμα και σημαντικά.