Το πολυπρισματικό σύμπαν των K11 Art Malls στην Κίνα συνιστά την «πλήρη αγοραστική εμπειρία» για τον σύγχρονο καταναλωτή. Αυτά τα λεγόμενα και «μουσεία-χώροι λιανικής πώλησης» δίνουν έμφαση στην καλλιτεχνική προδιάθεση της οργανωμένης καταναλωτικής εμπειρίας, η οποία περιλαμβάνει τη διάθεση προϊόντων, από κοσμήματα και ρούχα, gadgets και αθλητικά είδη, είδη πρώτης ανάγκης μέχρι και γαστρονομικές απολαύσεις παντός είδους και βαλαντίου.

Στα K11 Art Malls μπορείς να ψωνίσεις, να εργαστείς αν η εταιρεία σου διατηρεί τα πολυτελή γραφεία της σε έναν από τους ουρανοξύστες τους, να μείνεις σε κάποιο από τα διαμερίσματά τους, αλλά να δεις και τέχνη. Για την ακρίβεια, έργα από σύγχρονους κινέζους εικαστικούς επί το πλείστον, τα οποία παρεμβάλλονται σε καίρια σημεία ανάμεσα στα διάφορα καταστήματα για να ρίχνουν τη ματιά τους οι περαστικοί και αν το επιθυμούν να αναστοχάζονται πάνω σε αυτά προτού προβούν στις αγορές τους.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη σε αυτήν την αλυσίδα είναι το K11 Musea, στο Victoria Dockside του Χονγκ Κονγκ, ένα κτίριο-μεγαθήριο που δημιουργήθηκε από ένα σύνολο εκατό αρχιτεκτόνων και ντιζάινερ το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ περιλαμβάνει 250 καταστήματα, 70 εστιατόρια, 40 εγκαταστάσεις καλλιτεχνών και ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στο BHMAgazino – Special Issue – Christmas Wishes που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Μαριλένα Αστραπέλλου γράφει πως το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι ο δημιουργός τους, ο 41χρονος δισεκατομυριούχος Εϊντριαν Τσενγκ, έχει ως απώτερο στόχο να προωθήσει τη σύγχρονη τέχνη που παράγεται από τη νέα γενιά των κινέζων καλλιτεχνών όχι μόνο εντός, αλλά κυρίως εκτός των συνόρων της χώρας. Προκειμένου να το καταφέρει έχει συστήσει ένα Ιδρυμα, το K11 Art Foundation, στο οποίο έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασιών με τα μεγαλύτερα Μουσεία και Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, το Πομπιντού στο Παρίσι ή το New Museum και το ΜοΜΑ PS1 στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino – Special Issue – Christmas Wishes που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»