Παρά τη βαθιά ύφεση του 2020 ελέω κορωνοϊού, για την ακρίβεια παρά τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 70 και πλέον ετών, ανεπηρέαστος εμφανίζεται προς το παρόν ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του Ινστιτούτου της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse για το 2020, το σύνολο της τρέχουσας αξίας του χρηματοοικονομικού πλούτου, δηλαδή ρευστά διαθέσιμα και κινητές αξίες (ομόλογα, μετοχικοί τίτλοι κ.λπ.), και μη χρηματοοικονομικού πλούτου – κυρίως ακίνητα –, μετά την αφαίρεση του συνόλου του ιδιωτικού χρέους, έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 400 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας μάλιστα υπερτριπλασιαστεί αυτόν τον αιώνα, καθώς το 2000 κυμαινόταν στα 115 τρισ. δολ.

Οι παρεμβάσεις ύψους τρισεκατομμυρίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις οδήγησαν αρκετά περιουσιακά στοιχεία σε άνοδο, με τις χρηματιστηριακές αγορές μάλιστα να αγγίζουν, μετά το «γύρισμα» του Μαρτίου, νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο πλούτος των νοικοκυριών στην Κίνα και στην Ινδία σημείωσε αύξηση. Οι διακυμάνσεις του παγκόσμιου πλούτου συσχετίζονται με τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς σύμφωνα με την Goldman Sachs πάνω από τις μισές μετοχές ανήκουν στο 1% των πλουσιότερων επιχειρηματιών του πλανήτη. Γι’ αυτό και πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο έχουν επωφεληθεί από την πανδημία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βάση δεδομένων της Wealth-Χ, κορυφαίας εταιρείας του τομέα, υπολόγισε τον Ιούλιο του 2020 πως οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 8,5% το 12μηνο που είχε προηγηθεί, φθάνοντας αισίως τους 2.825.

Στο BHMAgazino – Special Issue – Christmas Wishes που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Τάσος Μαντικίδης γράφει χαρακτηριστικά ότι αυτό το κλειστό club του παγκόσμιου πλούτου (στο οποίο συγκαταλέγονται και Ελληνες ή ελληνικής καταγωγής billionaires) έχει συσσωρεύσει συνολικό πλούτο διπλάσιο από εκείνον που κατέχουν δύο δισεκατομμύρια οκτακόσια εκατομμύρια ενήλικοι πολίτες ανά τον πλανήτη. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών επιλέγουν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να προσφέρουν τεράστια ποσά για τη στήριξη όσων το έχουν ανάγκη.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino – Special Issue – Christmas Wishes που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»