Από τις 10 Αυγούστου βρέθηκαν σε μέγιστη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της τουρκικής επιθετικότητας με τις παράνομες NAVTEX, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κοντά στο Καστελλόριζο με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία. Επί 112 ημέρες το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς βρέθηκαν σε ύψιστο συναγερμό, με τα αεροσκάφη «φορτωμένα» και με τα πλοία του Στόλου να δημιουργούν ένα ισχυρότατο θαλάσσιο τείχος προστασίας των νησιών.

***

ΥΠΕΘΑ ΚΑΜΜΕΝΟΣ Π ΣΥΝ ΤΥΠΟΥ

Τώρα που το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γίνεται από τα επιτελεία ένας απολογισμός: «Όλο αυτό το διάστημα δοκιμάστηκε το προσωπικό και τα μέσα», έλεγε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος βρισκόταν νύχτα – μέρα στον θάλαμο επιχειρήσεων. Ανάφερε ότι από την κρίση αυτή αποδείχθηκε ποιος είναι ταραξίας και βεβαίως φάνηκε ότι η Ελλάδα δεν ήταν μόνη. Απέκτησε συμμάχους.

Όπως συχνά λέει στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (και το αναφέρει και σε ημερήσιες διαταγές του, όπως αυτή που έκανε για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων) ότι «από την ιερή στιγμή που δώσαμε όλοι μας τον στρατιωτικό όρκο, υπογράψαμε ένα απόλυτα δεσμευτικό και απαράβατο συμβόλαιο με την πατρίδα. Ένα συμβόλαιο, το οποίο αξίζει και πρέπει να τιμήσουμε με κάθε κόπο, με κάθε προσπάθεια και με κάθε αναγκαία θυσία».

Αλλά μην νομίζετε ότι επειδή το τουρκικό σκάφος επέστρεψε στην Αττάλεια η ετοιμότητα του ελληνικού στόλου έπεσε ένα επίπεδο. Όχι, βεβαίως. Ολες οι μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή και άλλη φορά το Oruc Reis λίγο πριν από ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξαναπήγε στην Αττάλεια, ωστόσο επέστρεψε.

***

Πάλι τριψήφιος αριθμός νεκρών

Νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε πάντως το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 2.199, έναντι 1.044 τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, αυξημένος είναι και ο αριθμός των νέων θανάτων, που, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αγγίζει τους 111, ενώ χθες ήταν 85. Πάντως οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι έχει υπάρξει κάποια μείωση του φορτίου, οι εισαγωγές χθες έφθασαν στο σημείο να είναι περίπου οι ίδιες με τα εξιτήρια στα νοσοκομεία και το σημαντικότερο; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε πολλά νοσοκομεία κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ και ότι ίσως από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μείωση και στο αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων.

***

Την Πέμπτη οι προτάσεις των ειδικών

Μην ακούτε ημερομηνίες για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, πότε θα αρθεί το lockdown και πότε θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο. Η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να μην ασχοληθεί με αυτά τα θέματα έως την Πέμπτη. Την ημέρα αυτή θα συνεδριάσουν θα ψηφίσουν προτάσεις και τις υποβάλουν στην κυβέρνηση. Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός με μήνυμά του θα αναφερθεί πότε θα αρθούν τα μέτρα και τι θα γίνει τα Χριστούγεννα.

***

Ο Ηλίας Μόσιαλος

Πόσο διαρκεί ένα εμβόλιο;

Όπως μου είπε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος , όταν κάνει κάποιος το πρώτο εμβόλιο δεν ξεμπερδεύει. Θα πρέπει να περιμένει να μεσολαβήσει περίπου ένας μήνας για να κάνει τη δεύτερη δόση και μετά να περιμένει άλλες δύο ή με τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να βγουν τα αντισώματα. Όπως καταλαβαίνετε μέχρι τότε θέλει προσοχή. Και κάτι ακόμα, παραμένει άγνωστο εάν κάποιος που έκανε το εμβόλιο παραμένει ασφαλής για πάντα. Ίσως απαιτηθεί να το ξανακάνει…

***

Οι βουλευτές- γιατροί

Ένας – ένας επιστρέφουν (προσωρινά όπως λένε) στη Βουλή οι περισσότεροι από τους 17 βουλευτές – γιατρούς που δήλωσαν εθελοντές στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Η εγκύκλιος βλέπετε ότι θα πρέπει και ως εθελοντές να έχουν δίμηνη πλήρη απασχόληση στα νοσοκομεία και να συμμετέχουν, όπως οι υπόλοιπο γιατροί, στις εφημερίες τους έκαναν να επιστρέψουν στη Βουλή και να περιμένουν μήπως υπάρξει καμιά ερμηνευτική διάταξη για αυτούς.

***

Αννα: Η πιο καλή μαθήτρια

«Από τότε που σε θυμάμαι, σε βλέπω να διαβάζεις», είπε ο γιος της Άννας Διαμαντοπούλου βλέποντας πάλι τη μητέρα του να διαβάζει συνεχώς (μέρα νύχτα) φακέλους, συγγράμματα και έγγραφα. Ο λόγος; Στις 9 Δεκεμβρίου (ανήμερα της ονομαστικής της εορτής) η Άννα δίνει εξετάσεις. Ή μάλλον θα περάσει από ανάκριση. Εκπρόσωποι από 37 χώρες του ΟΟΣΑ πρόκειται να της πάρουν συνέντευξη. Θα είναι η πρώτη της διαδικτυακή συνέντευξη και η κυρία Διαμαντοπούλου διαβάζει πυρετωδώς από φακέλους για την Ιαπωνία έως φακέλους για την Χιλή.

***

Τα δώρα της Προεδρίας με άλλη φιλοσοφία

Αλλάζει, όπως φαίνεται η φιλοσοφία των δώρων που θα δίνει εθιμικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Kατερίνα Σακελλαροπούλου στους αρχηγούς άλλους κρατών. Μάλλον αυτά τα αντίγραφα αρχαίων έργων τέχνης που δίνονταν έως τώρα μάλλον περνούν σε δεύτερη μοίρα και τα νέα δώρα θα είναι φουλάρια και γραβάτες. Για την Προεδρία της Δημοκρατίας σχεδιάζει η διεθνής Ελληνίδα designer Μαίρη Κατράντζου. Η Πρόεδρος την υποδέχθηκε το Προεδρικό Μέγαρο και της ανέθεσε να φιλοτεχνήσει σειρά δώρων εθιμοτυπίας της Προεδρίας αναβαθμίζοντας την αισθητική θέση της Ελλάδος. Γεγονός που έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Η 37χρονη δημιουργός προσέφερε τα σχέδιά της, πραγματικά έργα τέχνης, αφιλοκερδώς.

***

Έτσι η Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένεται να παρέχει ως δώρα σε εθιμοτυπικές επισκέψεις σημαντικών προσώπων φουλάρια και γραβάτες που έχει σχεδιάσει η διεθνής Ελληνίδα designer. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η κυρία Κατράντζου κάνει κάτι για την χώρα μας. Πέρυσι, μαζί με τον Σύλλογος Ελπίδα είχε πραγματοποιήσει την μεγάλη επίδειξη μόδας στον Ναό του Ποσειδώνος, γεγονός που έτυχε μεγάλης προβολής. Το 2021, εκατό χρόνια από την ελληνική επανάσταση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμά το κορίτσι που κατάφερε να κάνει την ελληνική μόδα γνωστή σε όλο τον κόσμο και δημιουργίες της θα κρατούν πλέον πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

***

Μοιάζει με απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για εγκληματικές ενέργειες Γιάννης Λαγός επί σειρά ετών στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης και του νεοναζιστικού μορφώματος Χρυσή Αυγή, υπέβαλε αγωγή κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την οποία ζητεί αποζημίωση 100.000 ευρώ, για τις δηλώσεις της αμέσως μετά την δικαστική καταδίκη του εθνικιστικού αυτού μορφώματος. Όπως μαθαίνω την αγωγή έκανε μέσω του δικηγόρου του Κώστα Πλεύρη, ισχυριζόμενος ότι με τις δηλώσεις της η Πρόεδρος πρόσβαλλε, μεταξύ άλλων το τεκμήριο της αθωότητάς του και την προσωπικότητά του.

***

Έξι μήνες σε αποστολές χωρίς ανάπαυλα

Ιδιαίτερη σημασία προσδίδει η εντυπωσιακή παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη μεγάλη διακλαδική άσκηση ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ 10’’ εν μέσω κρίσης και κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο κυριολεκτικά δεν έχει πάρει ‘’ανάσα’’ αφού εδώ και σχεδόν έξι μήνες βρίσκεται μόνιμα εν πλω. Στην άσκηση αυτή (που διεξάγεται στα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα) παρουσιάζεται ισχυρότατη συγκέντρωση δύναμης πυρός, με τις χώρες που μετέχουν να έχουν στείλει ότι πιο σύγχρονο έχουν: Το Παρίσι έστειλε τη φρεγάτα ‘’LA FAYETTE’’ και το οργανικό της ελικόπτερο NH-90 ενώ το Αμπού Ντάμπι μαχητικά Mirage 2000-9.

***

Ο δανεισμός Patriot στη Σαουδική Αραβία

Ενεργοποιείται, όπως μαθαίνω, μέσα σε λίγες ημέρες η συμφωνία για την εγκατάσταση μιας συστοιχίας του αντιαεροπορικού- αντιπυραυλικού συστήματος Patriot, της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία. Η αραβική αυτή χώρα θα αναλάβει το κόστος για την μεταφορά και λειτουργία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας με τη δέσμευση ότι θα χρηματοδοτήσει το κόστος ώστε η συστοιχία των ελληνικών Patriot να αναβαθμιστεί στην έκδοση Pac3. Να σημειώσω ότι μαζί με τη συστοιχία Patriot αναμένεται να μετακινηθούν προς την Σαουδική Αραβία και Έλληνες αξιωματικοί για τον χειρισμό του εξελιγμένου αυτού συστήματος που δανείζεται από την χώρα μας η Σαουδική Αραβία, ενισχύοντας έτσι την αντιαεροπορική της άμυνα.

***

Leak of financial documents dubbed the Paradise Papers

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και τα 45 Κυπριόπουλα

Είναι γνωστό στους πάντες και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, ότι η βασίλισσα της Αγγλίας δεν έχει ποτέ επισκεφθεί ούτε τη Λευκωσία, ούτε την Αθήνα. Αλλά προχθές μίλησε με την Κύπρο μέσω… Skype. Η βασίλισσα Ελισάβετ παρακολούθησε τις υπέροχες προσπάθειες των εθελοντών της Κοινοπολιτείας να τραγουδούν για αυτήν και 45 παιδιά από Κύπρο τραγούδησαν και αυτά με αφορμή την 73η επέτειο του γάμου της. Η Κύπρος ως πρώην αποικία της Βρετανίας είναι μέλος της Κοινοπολιτείας.

Αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους εθελοντές αφού κανείς άλλος δεν είχε την ευκαιρία να βρεθεί σε βιντεοδιάσκεψη με τη Βασίλισσα από το Κάστρο του Windsor.Οι μαθητές γοήτευσαν την 94χρονη βασίλισσα, που απόλαυσε την πρώτη εικονική συναυλία της σε περίοδο lockdown.