Βασική προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαδικτυακό σεμινάριο – γέφυρα που αρχίζει αυτή την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου για να διαμορφωθεί σε video project μετά από την τρίμηνη διάρκειά του, είναι «η όρεξη για μοίρασμα και δουλειά πάνω σε οικείες ιστορίες του Ελλαδικού χώρου ή της ομογένειας» όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.  Γενικός τίτλος του σεμιναρίου είναι «Μια μικρή Ελλάδα» και στόχος των εμπνευστών του το μάθημα, με την βοήθεια του διαδικτύου, να αποτελέσει «σημείο συνάντησης πολλών διαφορετικών περιοχών του Ελλαδικού χώρου συμπεριλαμβανομένης της ομογένειας».

 

Εμπνευστής αυτού του project και ο άνθρωπος που τον οργάνωσε και υλοποίησε είναι ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός και ντοκιμαντερίστας Κώστας Γάκης που συνέλαβε την  ιδέα κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας του Covid 19 όταν κάτοικοι της Ελλάδας σε διαφορετικά μέρη της, μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας (όπου ο σκηνοθέτης διαμένει), εξέφρασαν την επιθυμία για ένα διαδικτυακό μάθημα – γέφυρα.

 

Η «μαγιά» του project σχετίζεται κυρίως με την αφήγηση. Ελληνες από κάθε γωνιά της χώρας οι οποίοι αφηγούνται ιστορίες μνήμης και παρόντος μετατρέποντάς τες σε θεατρική δράση εντός σπιτιού τους ή στην βόλτα τους σε αγαπημένες περιοχές. Και σε ότι αφορά τον «ανορθόδοξο» επίλογο του σχεδίου, στο τέλος του τριμήνου, όταν το project θα έχει ολοκληρωθεί, πρόκειται  να δημιουργηθεί μια σπονδυλωτή ταινία βασισμένη στις ιστορίες των συμμετεχόντων. Η  σκηνοθεσία, η μουσική και η αφήγηση αυτού του οπτικοακουστικού έργου που φυσικά θα έχει τίτλο «Μια μικρή Ελλάδα», θα είναι του Κ. Γάκη.

 

Σε τρεις ενότητες

 

Τρεις είναι οι ενότητες πάνω στις οποίες θα υλοποιηθεί η «Μικρή Ελλάδα».

Στην πρώτη, την «”Προσωπική” Ελλάδα», οι συμμετέχοντας θα μιλήσουν για την Ελλάδα που κουβαλούν μέσα τους, την Ελλάδα που έχει σχηματιστεί για τον καθένας μέσα από τις καθημερινές του διαδρομές και συνήθειες. Στα μυστικά μέρη της γειτονιάς, της συνοικίας, του χωριού ή της πόλης που διαμένει, στον τόπο καταγωγής του αλλά και μέσα από ταξίδια που έχει κάνει στην Ελλάδα.

 

Η δεύτερη ενότητα τιτλοφορείται «Ελλάδα μέσα από τις διαφορετικές ιστορίες κάθε περιοχής» και εδώ θα αναζητηθούν διαφορετικές αποχρώσεις κάθε περιοχής: ντοπιολαλιές, παραμύθια, τραγούδια, μαρτυρίες, ιστορική μνήμη. Όλα αυτά θα μετατραπούν σε μικρές θεατρικές απόπειρες.

 

Τέλος, στην ενότητα «Η “παλιά” Ελλάδα, μια Ελλάδα νοσταλγίας και θύμησης»έμφαση  θα δοθεί στις ιστορίες των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των ανθρώπων που επλήγησαν περισσότερο σε αυτή την κρίση του κορωνοϊού. «Η τρίτη ηλικία είναι γεμάτη σοφία και μεταφέρει σαν λυχναράκι στο σκοτάδι σπάνια ευαισθησία και ιστορίες που πρέπει να κρατήσουμε στη μνήμη» αναφέρει ο Κ. Γάκης. «Γιατί αυτό που μας κρατάει όρθιους είναι οι ρίζες μας. Γιατί αυτή η κιβωτός ιστοριών θα είναι δώρο και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.»

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έναρξη σεμιναρίου: 6 Δεκεμβρίου 2020

Συνάντηση μέσω βιντεοκλήσεων:  Κυριακή 12 – 2 μ.μ.

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 μήνες   

Τιμή: 40 ευρώ ανά μήνα
Αποστολή σύντομου βιογραφικού στο: 
seminariagaki@gmail.com

Χρήσιμα e-mail: lefmar2510@gmail.com και  marvanitop@gmail.com