Προετοιμασία 10’ Αναμονή 8 ώρες

 

ΥΛΙΚΑ (για ½ λίτρο)

100 γρ. αμύγδαλα

500 γρ. νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξεπλένουμε τα αμύγδαλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ με μπόλικο νερό, για περίπου 8 ώρες. Στραγγίζουμε τα αμύγδαλα. Το βάρος τους θα είναι 150 γρ. Τα ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ.

Προσθέτουμε το φρέσκο νερό (500 γρ.) Τα χτυπάμε σε δυνατό μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν τα αμύγδαλα.

Βάζουμε ένα τουλπάνι σε ένα μπολ ή την ειδική σακούλα nut milk bag που μπορούμε να βρούμε στο Internet. Αδειάζουμε το μείγμα του μπλέντερ στο τουλπάνι. Ανασηκώνουμε το τουλπάνι από το μπολ. Το κλείνουμε σαν πουγκί κλείνοντας μέσα τα αμύγδαλα. Σφίγγουμε ώστε να πιέζουμε τα αμύγδαλα. Ετσι θα πάρουμε όλο το γάλα. Τα κομμάτια από τα αμύγδαλα θα μείνουν μέσα στο τουλπάνι.

Αδειάζουμε το γάλα σε μια κανάτα. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 3 ημέρες. Η πούλπα αμυγδάλου, αν τη θέλουμε για άλλη παρασκευή, διατηρείται επίσης για 3 ημέρες στο ψυγείο ή για 3 μήνες στην κατάψυξη.

TIPS

  1. Αντί για αμύγδαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, κάσιους, μακαντέμια, σουσάμι και να πάρουμε το αντίστοιχο γάλα με τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά του αλλά και τα ιδιαίτερα διατροφικά του στοιχεία.
  2. Αποφεύγουμε να το ζεστάνουμε πάνω από 50°C.
  3. Την πούλπα που απομένει την αποθηκεύουμε για αλμυρές ή γλυκές παρασκευές στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, αλλά μπορούμε να τη στεγνώσουμε επίσης σε αφυγραντήρα και να τη χρησιμοποιήσουμε σαν αλεύρι αμυγδάλου.
  4. Πολλαπλασιάζουμε τη βασική συνταγή και φτιάχνουμε όσο γάλα θέλουμε.