Στον ένατο όροφο, στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η κατάσταση της υγείας του οποίου παραμένει σταθερή, κάτι που κάνει τους γιατρούς που τον παρακολουθούν αισιόδοξους. Τόσο που, εάν δεν υπάρξουν άλλες επιπλοκές ή λοιμώξεις και παραμείνει απύρετος, είναι πολύ πιθανόν έως το Σάββατο (ή το πολύ τη Δευτέρα) να του δώσουν εξιτήριο. Εκκρεμούν ωστόσο ορισμένες σημαντικές εξετάσεις που αναμένεται να γίνουν αύριο ή την Τετάρτη

***

Τον Αρχιεπίσκοπο, που βρίσκεται στα καλά χέρια της διευθύντριας των ΜΕΘ Αναστασίας Κοτανίδου, επισκέφθηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Κάθισε αρκετή ώρα μαζί του. Μίλησαν για πολλά θέματα και για εκκλησιαστικά αλλά και για το σύστημα Υγείας και την πίεση που δέχεται. Άλλωστε, ειπώθηκε, ο πεθερός του Τσιόδρα, ο πατέρας Κωνσταντίνος, διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Αρχιεπίσκοπο. Όπως βεβαίως και ο κ. Τσιόδρας. Είναι άνθρωπος της εκκλησίας και όπως οι περισσότεροι θυμούνται ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας την Άνοιξη πήγε και έψαλε κεκλεισμένων των θυρών στην εκκλησία Σταυροπροσκυνήσεως στα Σπάτα. Ο κ. καθηγητής ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα και για την κατάσταση της υγείας όλων των υπολοίπων ασθενών με covid-19 της ΜΕΘ της ΜΑΘ του Ευαγγελισμού και είχε στενή συνεργασία με την καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου.

***

Στον Ευαγγελισμό είχαν χθες άλλη μια νίκη. Έδωσαν εξιτήριο στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, 91 ετών, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού. Έγινε καλά, λένε οι γιατροί και όντως είναι μια νίκη ζωής για τον Αρχιεπίσκοπο.

***

Ο Βλάσης… Άρμστρονγκ

Αυτό που κάνει εντύπωση σε γιατρούς και σε νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και στον κ. Τσιόδρα, είναι ο Βλάσης Καρανικολάου, ο πιστός οδηγός του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος πήγε εθελοντικά μαζί του στη ΜΑΦ για ό,τι χρειαστεί. Κυκλοφορεί ντυμένος σαν αστροναύτης (τον αποκαλούν μάλιστα χαριτολογώντας «Ο Βλάσης- Άρμστρονγκ» και είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο.

***

Ό,τι πουν οι ειδικοί για τα Χριστούγεννα

Στην κυβέρνηση οι συσκέψεις για τον περιορισμό της διασποράς του φονικού ιού γίνονται η μία μετά την άλλη με έντονο προβληματισμό. Αυτή τη στιγμή, όπως μαθαίνω, στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, εν όψει της ανακοίνωσης του σχεδίου της για τη μερική επάνοδο στην κανονικότητα, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Έχει διαπιστωθεί, λένε οι ειδικοί, μερική σταθεροποίηση, αλλά η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 86%.

***

Η μολυσματική διαρροή στη Βόρεια Ελλάδα

Αυτό που λένε πλέον στην κυβέρνηση είναι ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών θα εξελιχθεί μόνο με βάση τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων. Προβληματίζει τους επιστήμονες ο τρόπος με τον οποίο διαχέεται η διάδοση του ιού στη χώρα. Αναζητούν – και μάλιστα επειγόντως – στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης εντατικά τη «μολυσματική διαρροή». Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα αναφέρεται συχνά ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο  οποίος λέει ότι: «Στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Η πιστή εφαρμογή των μέτρων επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος και την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Και τούτο, όπως σημείωσε, παρά το γεγονός ότι η εικόνα παρουσιάζει μία σχετικά σταθεροποίηση.

***

Οι τρεις βουλευτές – εθελοντές στη μάχη κατά του ιού

Στη Βουλή υπάρχουν 31 ιατροί- βουλευτές από όλα τα κόμματα, όλων των ειδικοτήτων (ακόμα και εντατικολόγοι). Μόνον τρεις από αυτούς ζήτησαν να πάνε εθελοντικά σε νοσοκομεία για να πολεμήσουν τον ιό. Εις εξ αυτών μάλιστα ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας είχε νοσηλευτεί για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο Λάρισας με συμπτώματα κορωνοϊού. Ο κ. Κέλλας (αναισθησιολόγος- εντατικολόγος) ζήτησε από το περασμένο Σάββατο να πάει ως εθελοντής σε ένα από τα νοσοκομεία της Λάρισας και να προσφέρει τις υπηρεσίες του και την εμπειρία του από τον κορωνοϊό πλην όμως του είπαν πως δεν υπάρχει νομική και εργασιακή φόρμουλα για να εργαστεί εθελοντικά. Επίσης και ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Κώστας Μπλούχος (χειρουργός) ζήτησε και αυτός να πάει εθελοντής στη μάχη κατά του Covid-19.

***

Οπως και ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης (πνευμονολόγος) ζήτησε εγγράφως από τον Πρόεδρο της Βουλής να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του προκειμένου να ενταχθεί εθελοντικά σε μονάδα του ΕΣΥ στην Λάρισα (απ΄όπου εκλέγεται)

***

Δεν σήκωσε την τουρκική σημαία

Ενόχληση τουρκικών εφημερίδων υπήρξε επειδή το ελληνικό πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», διέσχισε τον Βόσπορο, χωρίς να υψώσει στο κατάρτι του και την τουρκική σημαία. «Αγένεια από την Ελλάδα», έγραψαν τα τουρκικά δημοσιεύματα. Εδώ όμως πρέπει να σημειωθεί και τούτο: Δεν υπάρχει κανένας κανονισμός που να υποχρεώνει τα πολεμικά πλοία να υψώνουν την τουρκική σημαία όταν διασχίζουν τον Βόσπορο. Αυτό έκανε και το ελληνικό πολεμικό που επέστρεφε από άσκηση του ΝΑΤΟ. Πέρασε από τον Βόσπορο και βρέθηκε να πλέει υπερήφανα στο Αιγαίο.

***

Κάνουν τεστ μέσα στον… κάμπο

Θα σας πάω τώρα σ΄ ένα κάμπο, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Στον κάμπο Ασπροκκλήσι και σε ένα μονοπάτι που ξεκινά από την Αλβανία και φθάνει στις μανταρινιές και στις πορτοκαλιές της Θεσπρωτίας. Όταν η κυβέρνηση έκλεισε τα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι εργάτες γης προερχόμενοι από την Αλβανία βρήκαν τρόπο να έρχονται στην Ελλάδα μέσω μυστικών αφύλακτων δρόμων, όπως αυτό το μονοπάτι στο Ασπροκκλήσι. Έμπαιναν (και μπαίνουν) κατά κύματα στην Ελλάδα χωρίς κανένα έλεγχο. Και βεβαίως οι κάτοικοι της περιοχής δεν έλεγαν το παραμικρό αφού τους εργάτες γης τους χρειάζονταν για να μαζεύουν πορτοκάλια και μανταρίνια. Και όλα αυτά έως τους πάρει χαμπάρι ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιόγιακας ο οποίος ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να φέρει ένα κινητό συνεργείο για γρήγορα τεστ στους Αλβανούς εργάτες γης. Το συνεργείο στήθηκε μέσα στον κάμπο.. Έως τώρα έκαναν 600 τεστ και βρήκαν 13 θετικούς, οι οποίοι ήρθαν από μονοπάτια στην Ελλάδα.

***

Ο Χαρδαλιάς έκοψε τη φόρα των κυνηγών

Εν καιρώ πανδημίας ένα σημείωμα συγχαρητηρίων κάνει τη διαφορά. Τα συγχαρητήρια τα έλαβε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ και ιατρός- καρδιολόγος Βασίλης Γιόγιακας. Ποιος νομίζετε ότι του έδωσε συγχαρητήρια; Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κυνηγών. Γιατί; Επειδή είχε το θάρρος, όπως ειπώθηκε, εν μέσω lockdown να κάνει ερώτηση προς την κυβέρνηση ζητώντας της να μην απαγορεύσει το κυνήγι. Έχει, λέει, στην περιοχή του πολλούς κυνηγούς και για μπεκάτσες και για αγριογούρουνα και το αίτημα λέει για το κυνήγι είναι καθολικό. Αλλά τόσο το αίτημά του όσο και η αιτιολογία του ότι δήθεν από το κυνήγι δεν κολλά κορωνοϊό κόπηκαν οριστικά από τον Νίκο Χαρδαλιά.

***

Ο… βοηθός νοσοκόμος Κασιδιάρης

Τώρα θα μου πείτε ποιος ασχολείται με τους φυλακισμένους Χρυσαυγίτες; Κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού καταδικασμένους για εγκληματικές ενέργειες, εάν δεν έκαναν διάφορες κινήσεις μέσα από τις φυλακές Δομοκού. Μαθαίνω λοιπόν ότι τελευταίως γίνονται αρκετά τηλεφωνήματα προς τα έξω τα οποία έχουν έναν σκοπό: Να παραμεριστούν τα πάθη και τα μίση όλων των ακροδεξιών φασιστικών οργανώσεων προκειμένου να υπάρξει ένα κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές (όποτε αυτές κι αν γίνουν). Και ας βρίσκονται αυτοί στη φυλακή Δηλαδή αυτό που γίνεται τούτες τις ημέρες μέσα από τα κελιά των χρυσαυγιτών είναι τα συνεχή τηλεφωνήματα του Κασιδιάρη προς τον Λαγό (στις Βρυξέλλες) καθώς και προς τους Κώνστα και Ζαφειρόπουλο του Εθνικού Μετώπου (πιο ακραίο κόμμα από το δικό του) για ένωση «εθνικιστικών» όπως τις ονομάζουν, δυνάμεων.

***

Με την ευκαιρία μαθαίνω ότι στις φυλακές, ο μεν Μιχαλολιάκος έπιασε δουλειά στη Βιβλιοθήκη, οι δε Κασιδιάρης ως βοηθός νοσοκόμος και Παναγιωτόπουλος στην καντίνα (με ειδίκευση στην παρασκευή…hotdog). Ο Μίχος έγινε… κουρέας και ο (πολύς) Μπαρμπαρούσης (ή διαφορετικά… «Καραϊσκάκης») καθαριστής.