Κορωνοϊός : Εκτός ΜΕΘ το 51% των θανάτων από Covid-19

Νέα δεδομένα για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό και τη διαχείρισή τους σε νοσηλευτικά ιδρύματα

Ποσοστό 51% των ατόμων που χάνουν την ζωή τους από κορωνοϊό – κυρίως μεγάλης ηλικίας – δεν νοσηλεύονταν πριν σε ΜΕΘ αλλά σε απλές κλίνες.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο που παρουσιάζει «Το Βήμα» και το οποίο δείχνει ότι παρότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ σημαντικά μεγάλος αριθμός ασθενών δεν εισάγεται σε αυτές παρότι επιδεινώνεται η υγεία τους.

Κι έτσι η εικόνα που υπάρχει ότι οι θάνατοι από τον φονικό ιό προέρχονται κυρίως από ανθρώπους που καταλήγουν εντός των ΜΕΘ μετά από – τις περισσότερες φορές – διασωλήνωση δεν είναι ακριβής κι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις. Με κρατικούς λειτουργούς κι επιδημιολόγους να σημειώνουν ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις η επιλογή οι ασθενείς με κορωνοϊό να μην εισάγονται σε ΜΕΘ οφείλεται σε υποκείμενα νοσήματα που έχουν και καθιστούν αυτή την εισαγωγή προβληματική ως μάταιη».

Τι αναφέρει το έγγραφο

Το 11σελιδο έγγραφο αφορά την τελευταία εβδομαδιαία αναφορά – για την περίοδο 19-25 Οκτωβρίου – που συνέταξαν αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με την εξέλιξη της επιδημίας κι αποστέλλεται στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι το εν λόγω επταήμερο – οπότε τα κρούσματα αυξάνονταν ραγδαία- απεβίωσαν συνολικά 63 άτομα με διάμεση ηλικία 82 ετών κι υπήρξε συγκριτικά αύξηση της τάξης του 1,59% των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφερον παρουσιάζει αυτό που μνημονεύεται αμέσως μετά στην εν λόγω καταγραφή ότι «31 εκ των νεκρών (49,21%) ήταν διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ και 32 (50,79%) ήταν ασθενείς σε κλινικά τμήματα εκτός ΜΕΘ».

Μάλιστα στο εν λόγω έγγραφο προσδιορίζεται αμέσως μετά ότι «η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη.

Κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ένδειξη ότι σε πολλές νοσηλευτικές ομάδες άνθρωποι ηλικίας κυρίως άνω των 80 ετών παρ ότι η υγεία τους λόγω κορωνοϊού χειροτερεύει να μην οδηγούνται στις ΜΕΘ και να αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε απλές κλίνες.

Διαφορετική η κάθε περίπτωση

Ιατροί ανέφεραν στο «Βήμα» ότι κάθε περίπτωση κρίνεται διαφορετικά κι ότι τηρούνται ιατρικά πρωτόκολλα κι ότι δεν υπάρχει διαλογή ασθενών , όπως συμβαίνει στο εξωτερικό». Ωστόσο συμπλήρωναν ότι «δεν υφίσταται θέμα ένας ασθενής ανω των 80-82 ετών να μην μπορεί να εισαχθεί σε ΜΕΘ λόγω μόνο του προχωρημένου της ηλικίας του».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα σε άλλη 83σελιδη έκθεση κρατικών λειτουργών που παρουσιάσθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα προσδιοριζόταν ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ την περίοδο 25-27Οκτωβρίου ήταν της τάξης του 48% σε όλη την επικράτεια και 60% στην Αττική και στην συμπρωτεύουσα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk