Προετοιμασία 40′, Μαγείρεμα 40′

 

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

½ κιλό φρέσκα (όταν είναι η εποχή τους) αμπελόφυλλα ή από γυάλινο βάζο

3 κολοκυθάκια

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες

2 ξερά κρεμμύδια

2 καρότα

1 φλ. ελαιόλαδο

1½ φλ. ρύζι Καρολίνα

1 φλ. νερό

½ ματσάκι (½ φλ.) μάραθος, ψιλοκομμένος

1/6 ματσάκι (3-4 κ.σ.) δυόσμος, ψιλοκομμένος

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό και ρίχνουμε για 5 λεπτά τα αμπελόφυλλα. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα σε ένα σουρωτήρι.

Στο μεταξύ, τρίβουμε σε ένα μπολ τα κολοκυθάκια, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα, αφού καθαρίσουμε τη φλούδα τους. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα τριμμένα λαχανικά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι, 1 φλ. νερό, αλάτι, πιπέρι, τον μάραθο και τον δυόσμο. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, να απορροφηθεί το νερό.  Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε τα πιο χοντρά αμπελόφυλλα για να τα στρώσουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Παίρνουμε ένα από τα υπόλοιπα προσέχοντας να είναι απ’ έξω η λεία πλευρά του και οι ίνες του από μέσα. Βάζουμε στο κέντρο του 1 κ.γ. γέμιση. Διπλώνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα αμπελόφυλλα. Τοποθετούμε κάτω στην κατσαρόλα τα φύλλα που κρατήσαμε. Τοποθετούμε πάνω τους τα τυλιγμένα, όχι απαραίτητα σε σειρά, για να βράσουν καλύτερα. Βάζουμε νερό τόσο που να σκεπάζει όλα τα ντολμαδάκια. Καλύπτουμε με ένα πιάτο αναποδογυρισμένο, για να μη μας ανοίξουν στο βράσιμο. Τα βράζουμε για 35 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.