Μέσα σ΄όλη αυτή την καταχνιά που φέρνει ο κορωνοϊός, με τα αυξημένα κρούσματα, με το αλαλούμ με τις μάσκες και με την κόπωση που φέρνουν τα μέτρα, έψαξα, έμαθα και σας μεταφέρω τα τελευταία νέα για τα εμβόλια. Πότε θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στην αγορά και ποιοι πρώτα θα εμβολιασθούν.

***

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι έτοιμα  τα εμβόλια. Προτού σας εξηγήσω γιατί, σας πληροφορώ ότι οι πρώτοι που θα εμβολιασθούν θα είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι νοσηλευτές και γενικά όσοι δίνουν τη μάχη κατά του ιού. Θα ακολουθήσουν, σχεδόν αμέσως οι ευάλωτες ομάδες. Από πού όμως προκύπτει αυτό;

Πρώτον, από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από την Pfizer (της οποίας ο CEO είναι ο ελληνικής καταγωγής Albert Bourla) αναφέρουν ότι την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου (εκεί κοντά στα Χριστούγεννα)  θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα εμβόλια της εταιρίας. Δεύτερον η αμερικανική Moderna αναμένεται να έχει αναπτύξει και αυτή το εμβόλιό της μέσα τον Δεκέμβριο. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, τότε είμαστε κοντά στο εμβόλιο.  Ισως η επίσπευση για την ασφαλή παρασκευή του να οφείλεται και στην κλιμάκωση της πανδημίας  με το δεύτερο κύμα, σε όλο τον κόσμο. Με ρεκόρ κρουσμάτων. Έως τότε όμως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

***

«Κορωνοϊολογικά» : Σωστά και λάθη

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται αυτόν τον καιρό για τα «κορωνοϊκά»  ρώτησα τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη να μου επισημάνει κάποιες —χρήσιμες, ελπίζω— παρατηρήσεις για όσους επιμένουν ακόμη να μιλούν και να γράφουν προσεκτικά τη γλώσσα μας. Και ιδού τι μου απάντησε:

  • Covid-19 είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Δεν είναι ο ίδιος ο κορωνοϊός!

  • Αποστασιοποίηση είναι «η σκόπιμη απόσταση από κάποιον/κάτι για να μη ταυτισθώ μαζί του∙ είναι απόρριψη, μη ταύτιση». Ή θα μιλάμε περιφραστικά για «τήρηση αποστάσεως» ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε —όπως είχα προτείνει— τον μονολεκτικό (νεολογισμό) αποστασίωση (σύνθετο από τα απόσταση + ίωση).

  • Ας χρησιμοποιούμε τη λέξη «απαγορευτικό» ως απόδοση τού ξένου lockdown, όχι γιατί αποτελεί καμιά σπουδαία επινόηση δική μου, αλλά γιατί καταλαβαίνει ο Έλληνας τι τού λένε όταν ακούει την (άγνωστη αγγλική) λέξη lockdown (που στην πραγματικότητα ξεκίνησε από την έννοια «κατεβάζω τα ρολά, κλειδώνω και φεύγω» !). Ευτυχώς, λέει ο κ. Μπαμπινιώτης , οι Έλληνες δεν κατεβάσαμε ρολά, κυριολεκτικά και μεταφορικά! Να σημειώσω εδώ ότι η χρησιμοποίηση της λέξεως lockdown προβλημάτισε και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, οποίος έστειλε επιστολή στον κ. Μπαμπινιώτη και του ζήτησε την ελληνική απόδοση της λέξης. Ο κ. Μπαμπινιώτης βεβαίως του υπέδειξε το «απαγορευτικό», λέξη που χρησιμοποίησε ο κ. Τσιόδρας όταν έκανε την ενημέρωση στις 6 το απόγευμα.

* Άλλη μια λέξη που ζητήθηκε η βοήθεια του κ. Μπαμπινιώτη για τη σωστή χρήση της είναι η θνητότητα. Ο κ. καθηγητής λέει ότι το σωστό είναι θνητότητα και όχι θνησιμότητα. Είναι μια «μακάβρια» σημασιολογική διάκριση του κορωνοϊκού λεξιλογίου που χρησιμοποιείται αυτόν τον καιρό. Ωστόσο, μου λένε οι ειδικοί, ότι στην ιατρική επιστήμη υπάρχει σαφέστατη διαφορά της θνητότητας από την θνησιμότητα.

***

Ο Λαβρόφ, ο Αναστασιάδης και το βραβείο

Τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα για επίσκεψη εργασίας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι την ίδια ημέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Θα τιμηθεί από τον Δήμαρχο Αθηναίων με το ανώτατο παράσημο του Δήμου (τέτοιο παράσημο έχει δοθεί άλλη μία φορά στον Πρόεδρο της Σερβίας). Θα ήταν έκπληξη εάν θα υπάρξει συνάντηση Λαβρόφ με Αναστασιάδη. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται όπως με διαβεβαιώνουν. Αλλά ποιος ξέρει;  Αλλωστε ο Λαβρόφ ήταν προσφάτως στη Λευκωσία και τα είπαν με τον Κύπριο Πρόεδρο.

***

Η Πρόεδρος στο Γ’ Σώμα Στρατού

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Θα παραστεί στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ανήμερα της εορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Η  δοξολογία δεν έχει αναβληθεί λόγω κορωνοϊού, όπως έχει αναφερθεί, απλώς θα γίνει το μεσημέρι. Η Πρόεδρος θα επισκεφθεί και την έδρα του Γ Σώματος Στρατού και θα ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

***

Ουδείς επίσημος σε δοξολογίες

Εδώ θέλω να σημειώσω και τούτο. Μόνον η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί σε δοξολογία για την εθνική επέτειο. Έμαθα ότι η κυβέρνηση είπε «ναι» στην πρόταση του Αρχιεπισκόπου να μην παραστεί κανείς επίσημος στις δοξολογίες για την 28ης Οκτωβρίου, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Έτσι με εντολή του Πρωθυπουργού κανένα μέλος της κυβέρνησης ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα παραστεί σε δοξολογία (ή κατάθεση στεφάνου). Αλλά η είδηση είναι αλλού:

***

Ο Πρωθυπουργός με τους ένστολους

Ο Πρωθυπουργός επρόκειτο να παραστεί στη δοξολογία στη Θεσσαλονίκη. Τελικά αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση του Αρχιεπισκόπου, να μην μεταβεί στη συμπρωτεύουσα και εκείνη την ημέρα, ανήμερα της εθνικής επετείου, θα βρεθεί κοντά στις Ενοπλες Δυνάμεις. Πού; Θα σας ενημερώσω εγκαίρως.

***

Όταν ο Στουρνάρας περίμενε τον Πολάκη (που δεν ήρθε)

Οσοι βρέθηκαν την Παρασκευή το πρωί (στις 9 π.μ.) στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων είδαν να καταφθάνει  εκεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Χαμογελαστός, χαιρέτησε πολύ κόσμο και περίμενε να αρχίσει η δίκη στην οποία κατηγορούμενος ήταν ο Παύλος Πολάκης για την υπόθεση των παράνομων ηχογραφήσεων. Περίμενε, περίμενε χωρίς αποτέλεσμα. Ο κ. Πολάκης δεν φαινόταν πουθενά. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε και ξέρετε γιατί; Επειδή όπως ειπώθηκε ήταν ασθενής ο δικηγόρος του κ. Πολάκη.

***

Λαφαζάνης κατά Τσίπρα για τους πλειστηριασμούς

Σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής με αφορμή τον Πτωχευτικό Κώδικα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Με άρθρο του στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ουσιαστικά τον κ. Τσίπρα για υποκρισία, θυμίζοντάς του ότι ο ίδιος διώχθηκε δικαστικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς.

«Ως κυβέρνηση έστελνες, Αλέξη, χωρίς έλεος τα ΜΑΤ και το αμαρτωλό Τμήμα «Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» να χτυπούν αδίστακτα και να μαγνητοσκοπούν παράνομα τους πρώην συντρόφους σου που μάχονταν για να σώσουν πρώτες κατοικίες», γράφει ο κ. Λαφαζάνης.

***

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής

Πάντως για να λέμε την αλήθεια στον ΣΥΡΙΖΑ (τουλάχιστον σε μια μερίδα βουλευτών του, προεδρικών αλλά και της Ομάδας 53+) δεν έχουν ακόμα καταλάβει καλά- καλά γιατί υπήρξε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών και όχι κατά του υπουργού Υγείας, μιας και το μείζον κοινωνικό πρόβλημα είναι, όπως λένε,  η υγεία, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει η καλή διαχείριση. Και που ταλανίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αφήστε που ορισμένοι λένε ότι με αυτόν τον τρόπο συσπειρώνει τους βουλευτές της ΝΔ ( οι οποίοι έτσι και αλλιώς έχουν μεγάλη συσπείρωση) και ότι ισχυροποιούν τη θέση του υπουργού Οικονομικών, που τελευταίως καταγράφονταν κάποιες  αναταράξεις λόγω των όχι και τόσο καλών σχέσεών του με τους άλλους υπουργούς. Ωστόσο είτε οι Συριζαίοι προβληματίζονται είτε όχι  με την πρόταση δυσπιστίας, θα πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή.

***

Ο Ντόκος στο Πεντάγωνο

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο ΓΕΕΘΑ με τον  Αθανάσιο Ντόκο, στο πλαίσιο τη ανάληψης των καθηκόντων του ως Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή λόγω της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών προκλητικών ενεργειών έναντι της χώρας μας.

***

«Μην έχουμε σκοτωμούς μεταξύ πρώην συντρόφων»

Εδώ κι ένα μήνα είχε εκπονηθεί από την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, ειδικό σχέδιο για τη φυλάκιση των μελών της Χρυσής Αυγής.

Ήθελαν να είναι απόλυτα προετοιμασμένοι σε περίπτωση καταδικαστικών αποφάσεων, όπως κι έγινε.

Οι ετοιμασίες είχαν ξεκινήσει στο Δομοκό, το Μαλανδρίνο και τα Τρίκαλα, όπου πηγαίνουν ήδη τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως μου είπε η κ. Νικολάου, αφού πρώτα μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών σε ειδικούς θαλάμους νοσηλείας, λόγω κορωνοϊού, στη συνέχεια θα υπάρξει η οριστική τοποθέτησή τους στα κελιά τους.

Πρώτα θα περάσουν από συνέντευξη με τον διευθυντή της εκάστοτε φυλακής ώστε να επιλεγεί ποιος θα είναι στο ίδιο κελί με ποιον. «Μην έχουμε σκοτωμούς μεταξύ των πρώην… συντρόφων στη ναζιστική οργάνωση», μου είπε άνθρωπος που σχετίζεται με τη σωφρονιστική πολιτική.

Στο Δομοκό θα εκτίσουν την ποινή τους 27 άτομα, το σύνολο σχεδόν της ηγετικής ομάδας, δηλαδή, Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Γερμενή και φυσικά τον Παππά και τον Λαγό εφόσον βρεθούν.

Ο Ματθαιόπουλος θα φυλακιστεί στο Μαλανδρίνο, όπως και ο δολοφόνος του Φύσσα, ο Γιώργος Ρουπακιάς αλλά και ο «σκληρός» Καζαντζόγλου.

Κάποια… τσικό θα πάνε στα Τρίκαλα.

Σε κάθε περίπτωση, η Γενική Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει φροντίσει για την ασφάλεια των φυλακισμένων και την ομαλή λειτουργία των φυλακών.

Διότι θα πρέπει να αποκλειστεί… συνάντηση με άλλους ποινικούς, με αντιεξουσιαστές ή με… αλλοδαπούς οι οποίοι δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα για τους Χρυσαυγίτες.

***

Η σκληρή πραγματικότητα

Εντελώς αποκαρδιωτική δείχνει η πραγματικότητα των καιρών μας σε ότι αφορά τον κινηματογράφο στην χώρα μας σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που μας έδωσε αιθουσάρχης κλειστής αίθουσας του κέντρου της Αθήνας

Αναλυτικά:

10-16 Οκτωβρίου 2019: 322.404 εις.

8-14 Οκτωβρίου 2020 : 16.138 εις.

3-9 Οκτωβρίου 2019: 347.469 εις.

1-7 Οκτωβρίου 2020: 13.284 εις.

Ο  αιθουσάρχης σχολιάζει: «Δεν είμαστε αυτοί που στεναχωριόμαστε και κλαίμε για το 30% της μάξιμουμ χωρητικότητας, δεν είμαστε αυτοί που βρισκόμαστε σε ένα κλίμα μισαλλοδοξίας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γιατί εκεί επιτρέπεται και σε εμάς όχι, αλλά την ώρα που σχολιάζουμε όλοι με τόσο χιούμορ τον παραλογισμό των μέτρων, «καθισμένος δεν κολλάει, μετά τις 12 κολλάει» και όλα τα συναφή, τα νούμερα του ελληνικού BOX OFFICE δεν αστειεύονται και μάλιστα καθόλου.»

***

Τις ευχαριστίες της προς τη Βουλή των Ελλήνων εξέφρασε η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας ΓΑΛΙΛΑΙΑ, φορέας κοινωνικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, για τη δωρεά ενός αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιείται για την κατ’ οίκον φροντίδα των ασθενών που περιθάλπει η μονάδα.

Ο εν λόγω φορέας προσφέρει ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς τελικού σταδίου με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS) στηρίζοντας παράλληλα και τις οικογένειές τους.