Σπιτικό φιστικοβούτυρο

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνες – τέλειος συνδυασμός που προκαλεί την αίσθηση κορεσμού και βοηθάει στην απώλεια βάρους –, αντίθετα με αυτό που νομίζουν πολλοί.

Food styling Καρολίνα Δωρίτη/ Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 15’, Ψήσιμο 7’

 

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 300-350 γρ.)

600 γρ. φιστίκια αραχίδες, άψητα με φλούδα

1/4 κ.γ. αλάτι (αν σας αρέσει πιο αλμυρό μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον)

1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)

1-4 κ.γ. φιστικέλαιο (αραχιδέλαιο) ή λάδι καρύδας (προαιρετικά)

1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αφαιρούμε τον εξωτερικό και εσωτερικό φλοιό από τα φιστίκια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Τοποθετούμε τα φιστίκια σε ένα ταψί και τα καβουρδίζουμε για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να αρωματιστούν. Καλό είναι στα μέσα του καβουρδίσματος να ανακινήσουμε λίγο το ταψί ώστε να καβουρδιστούν ομοιόμορφα χωρίς να καούν.

Ψιλοκόβουμε το 1/5 της ποσότητάς τους και τα αφήνουμε στην άκρη για να τα προσθέσουμε στο βούτυρο στο τέλος.

Βάζουμε τα υπόλοιπα φιστίκια στο μούλτι (ή σε δυνατό μπλέντερ).Τα πολτοποιούμε σταδιακά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα λεία και βελούδινη υφή. Θα χρειαστεί να διακόπτουμε, και με μια σπάτουλα σιλικόνης να αποκολλάμε τα φιστίκια από τα τοιχώματα του μούλτι.

Αν το μείγμα δεν γίνεται λείο (εξαρτάται από την ποιότητα και τη φρεσκάδα των φιστικιών) προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι ενώ πολτοποιούμε. Το λάδι βοηθάει επίσης να φτάσουμε στην επιθυμητή πυκνότητα ώστε να αλείφεται το βούτυρο ωραία.

Προσθέτουμε το αλάτι, και προαιρετικά την κανέλα και το μέλι.

Ξαναχτυπάμε στο μούλτι για ακόμη 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε στο μείγμα τα φιστίκια που έχουμε ψιλοκόψει. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή κουτάλι και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο, στο ψυγείο για έναν μήνα.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Αν προτιμάμε λείο το φιστικοβούτυρο, πολτοποιούμε απευθείας όλη την ποσότητα των φιστικιών.
  2. Μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι αρωματικό μας αρέσει και σε περίπτωση που πικρίζει το εξισορροπούμε με προσθήκη μελιού.
  3. Εναλλακτικά το γλυκαίνουμε με πετιμέζι, χαρουπόμελο ή σιρόπι σφενδάμου.
  4. Αν το προτιμάμε αλατισμένο, το φτιάχνουμε με έτοιμα αλατισμένα και καβουρδισμένα φιστίκια.
  5. Μπορούμε να το κάνουμε σοκολατένιο, προσθέτοντας 50 γρ. κακάο άγλυκο με 2 κουτ. της σούπας επιπλέον μέλι (στο βήμα που βάζουμε το μέλι).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk