Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει προκειμένου να στερηθούν το δικαίωμα να ζητούν άσυλο οι μετανάστες που επιβιβάζονται σε πλεούμενα για να περάσουν το Στενό της Μάγχης ή φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από παράνομες οδούς, γράφει η εφημερίδα The Sunday Times στο φύλλο της που κυκλοφορεί.

Νέα σχέδια νόμου που θα παρουσιάσει σήμερα στο συνέδριο των Τόρις η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, έχουν σκοπό να εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Προβλέπουν τη δημιουργία ενός συστήματος δύο βαθμίδων, δυνάμει του οποίου οι μετανάστες θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά εάν καταβάλουν χρήματα σε συμμορίες κακοποιών για να τους βοηθήσουν να φθάσουν στο ΗΒ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Θα δημιουργηθούν νέες, νόμιμες οδοί έλευσης στη χώρα για όσους κατά την άποψη της κυβέρνησης διατρέχουν αληθινό κίνδυνο, ενώ αλλοδαποί που εγκληματούν, καθώς και όσοι αιτούντες άσυλο κρίνεται ότι δεν κινδυνεύουν, θα απελαύνονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Τάιμς.

«Επί του παρόντος, όλοι όσοι έρχονται στη χώρα μας και καταθέτουν αίτηση να τους χορηγηθεί άσυλο αντιμετωπίζονται με τον ίδιον τρόπο, ανεξαρτήτως της οδού διά της οποίας εισήλθαν στη χώρα μας — και αυτό απλά δεν είναι σωστό» δηλώνει η Πατέλ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα του Λονδίνου, που δημοσιεύεται επίσης σήμερα.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις, διότι φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, να μελετά σενάρια όπως το να κρατούνται αιτούντες άσυλο σε κλειστά κέντρα τα οποία θα δημιουργηθούν σε θαλάσσιες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου που δε χρησιμοποιούνται πλέον, αλλά και να υψωθούν επιπλέοντα «τείχη» στη θάλασσα, για να εμποδίζονται οι μετανάστες να φθάσουν στις βρετανικές ακτές.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)