Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: εδώ και δέκα ημέρες το Μόναχο έχει ξεπεράσει το κρίσιμο όριο των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, που έχει ως συνέπεια τον χαρακτηρισμό μίας πόλης ή περιοχής ως «υψηλού κινδύνου» και, κατά συνέπεια, την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Η τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας θα συζητήσει την Τρίτη την επιβολή νέων μέτρων.

Ήδη ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στο Μόναχο και ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση να συνεχιστεί έτσι», γιατι υπάρχει ο κίνδυνος «να μην μπορούμε πλέον να ιχνηλατήσουμε όλα τα νέα κρούσματα».

Με μάσκες στο μετρό του ΜονάχουΜε μάσκες στο μετρό του Μονάχου

Σε ένα πρώτο βήμα ο Μάρκους Ζέντερ προτείνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, καθώς και νέους περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και στις δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις. Ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο η δημοτκή αρχή του Μονάχου έχει επιβάλλει απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τις βραδυνές ώρες σε συγκεκριμένα, πολύ κεντρικά σημεία της πόλης. Κατά τον Ζέντερ, ακόμη και η απαγόρευση της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες δεν πρέπει να θεωρείται πλέον ταμπού. Σύμφωνα με τη Βαυαρική Ραδιοφωνία, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει τη συνδρομή του στρατού για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας.

«Λελογισμένοι» περιορισμοί από τον δήμαρχο Μονάχου

Σε αυτόν τον χώρο γίνεται συνήθως η φημισμένη γιορτή μπύρας του ΜονάχουΣε αυτόν τον χώρο γίνεται συνήθως η φημισμένη γιορτή μπύρας του Μονάχου

Μέχρι στιγμής ο δήμαρχος της βαυαρικής πρωτεύουσας Ντίτερ Ράιτερ έχει επιβάλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας μόνο σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, τα οποία συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης. Πρόκειται για την κεντρική πλατεία Marienplatz, όπου βρίσκεται το Δημαρχείο του Μονάχου, τον εμπορικό δρόμο Sendlinger Straße και την ανοιχτή αγορά Viktualienmarkt. Παράλληλα, από την Πέμπτη ισχύουν νέοι περιορισμοί στη γαστρονομία, αλλά και στις ιδιωτικές συναθροίσεις. Στα εστιατόρια της πόλης δεν επιτρέπονται οι παρέες με περισσότερα από πέντε άτομα. Σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις, ακόμη και σε γάμους, γενέθλια, εορτές αποφοίτων ή κομματικές εκδηλώσεις, δεν επιτρέπονται περισσότερα από 25 άτομα σε κλειστό χώρο ή 50 άτομα σε υπαίθριο χώρο.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης έχει ακυρωθεί στη βαυαρική πρωτεύουσα ακόμη και η γιορτή της μπύρας, το περίφημο Οκτόμπερφεστ, τα εγκαίνια της οποίας είχαν προγραμματιστεί αρχικά για το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ σε ολόκληρο το πάρκο Theresienwiese, όπου συνήθως διοργανώνεται το Οκτόμπερφεστ, ώστε να αποτρέψει ακόμη και τις ιδιωτικές συγκεντρώσεις συνοδεία μπύρας. Πάντως 50 μεγάλες μπυραρίες του Μονάχου συμφώνησαν να διοργανώσουν από το περασμένο Σάββατο και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου μικρότερες γιορτές μπύρας με τοπικές ενδυμασίες και ορχήστρες πνευστών, ως υποκατάστατο του Οκτόμπερφεστ που ακυρώθηκε. Πολλοί γιατροί εκφράζουν την ανησυχία τους για όλα αυτά, αλλά ο εκπρόσωπος της τοπικής γαστρονομίας υποστηρίζει ότι «είναι καλύτερα να γιορτάζει ο κόσμος με κάποιο έλεγχο και με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων στις μπυραρίες, παρά ανεξέλεγκτα σε ιδιωτικές συναθροίσεις…»

Προβληματίζει το ποδόσφαιρο

Μπυραρία του Μονάχου γιορτάζει σε ...στενό κύκλο το περασμένο ΣάββατοΜπυραρία του Μονάχου γιορτάζει σε …στενό κύκλο το περασμένο Σάββατο

Εκτός από τις γιορτές της μπύρας, οι αρμόδιοι προβληματίζονται και με τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις. Ήδη το περασμένο Σάββατο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η παρουσία φιλάθλων στο γήπεδο της Μπάγερν Μονάχου για την πρεμιέρα της Μπούντεσλιγκα εναντίον Σάλκε. Ωστόσο, στις 30 Σεπτεμβρίου η Μπάγερν αγωνίζεται στη Βουδαπέστη για το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ απέναντι στην ισπανική Σεβίλλη. Η συνάντηση προβληματίζει για δύο λόγους: Πρώτον η ουγγρική πρωτεύουσα θεωρείται περιοχή υψηλού κινδύνου, καθώς έχει ξεπεράσει τα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, άρα θεωρητικά υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τους ποδοσφαιριστές. Δεύτερον, μαζί με την ομάδα θέλουν να ταξιδέψουν στη Βουδαπέστη τουλάχιστον 2.000 φίλαθλοι της Μπάγερν.

Θεωρητικά το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, η οποία αποτρέπει τους ενδιαφερόμενους να ταξιδέψουν στη Βουδαπέστη. Αλλά και οι ίδιοι οι Ούγγροι έχουν κλείσει τα σύνορά τους για τους Γερμανούς πολίτες από την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δηλώνουν ότι θα κάνουν μία εξαίρεση για τους ποδοσφαιρόφιλους που θέλουν να ταξιδέψουν στη Βουδαπέστη για τον τελικό και έχουν καταφέρει να προμηθευτούν εισιτήρια μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

Γιάννης Παπαδημητρίου (BR, TZ)