Σε μια εποχή που όλα τα μεγάλα deals στην Ευρώπη έχουν κολλήσει λόγω κορωνοϊού η Olympia του Πάνου Γερμανού έκανε αποδεκτή την πρόταση της γαλλικής illad και θα πωλήσει το 20% που κατέχει στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play εισπράτοντας περίπου 440 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος που ελέγχει τα Public, τα Media Markt, τη Sunlight και τη Westnet κατάφερε να δημιουργήσει ένα success story με την Play την οποία δημιούργησε από το μηδέν το 2007. Τότε στην Πολωνία τρεις εταιρείες μοίραζαν την αγορά κινητής τηλεφωνίας: η Ornage, η Plus και η Deutsche Telecom. H Play ακολούθησε επιθετική πολιτική και κατάφερε το 2012 να έχει μερίδιο αγοράς 15%.

Το 2017 η Play εισήλθε στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας με μια δημόσια εγγραφή ύψους 1 δισ. ευρώ με τους βασικούς μετόχους της εταιρειας -την Ολύμπια Grpoup και το Ισλανδικό fund Νovator- να εισπράτουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, διαθέτοντας μέρος των μετοχών τους.

Την ίδια χρονιά η Play κατάφερε να πιάσει μερίδιο αγοράς 15%.

Σήμερα, είναι η πρώτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία με μερίδιο αγοράς 29% και 15 εκατ συνδρομητές. Η συναλλαγή θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η illad διαθέτει εταιρείες κινητής και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μέρος των 440 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η Olympia εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις που ελέγχει σε Ελλάδα και Κύπρο ενισχύοντας τη θέση τους απέναντι στον ανταγωνισμό.